Vágólapra másolva!
Justin Gatlin 2004-ben olimpiát, 2005-ben világbajnokságot nyert. Úgy tűnt, hogy az atlétika királyszámának, a 100 méteres síkfutásnak egyeduralkodója lehet sok éven keresztül. Ám jött Usain Bolt, akinek a története mindenki számára ismert. Gatlin doppinggal próbált meg javítani a teljesítményén, de lebukott, és hosszú időre eltiltották. Volt még egy csavar a történetben, az amerikai sprinter visszatért, és a 2017-es londoni atlétika-világbajnokságon ő törte meg a jamaicai világcsúcstartó egyeduralkodását 100 méteren. Justin Gatlin azonban nem elégedett meg a trónfosztással, a 2019-es dohai-vb-n a már 37 éves amerikai sprinter ismét az egyik legnagyobb esélyese a királyszámnak.

2001-ben tűnt fel Justin Gatlin a nemzetközi atlétika világában. Az akkor még nem klasszisnak, csak tehetségesnek tartott sprinter azonban doppingvétségével hívta fel magára a figyelmet. Gyerekkora óta figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzdött, amire egy olyan gyógyszert szedett abban az időben, ami fent volt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tiltott hatóanyagokat tartalmazó listáján. A doppingolásért kétéves eltiltást kapott. Teljesen más volt, mintha teljesítményfokozót szedett volna, de a szövetség szabályai szerint el kellett tiltani Gatlint. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) azonban kiállt a fiatal sportoló mellett, és kiadott egy állásfoglalást az ügyben:

- nyilatkozta az USADA.

Az amerikai sprintert azonban nem zavarta, hogy a pályafutása megrekedt, ráadásul kétéves eltiltását egy évre mérsékelték. Amíg nem versenyezhetett, addig komoly edzésmunkát végzett, és készült az athéni olimpiára. Annyira jól sikerült a felkészülése, hogy 100 méteren aranyérmet nyert 9.85-ös idővel, ami egyben egyéni csúcs is volt. A közönség ünnepelte Gatlint, és a nemzetközi sajtó is pozitívan fogadta a sikeres visszatérését.

A sikersorozata folytatódott 2005-ben Helsinkiben a világbajnokságon. 100 méteren 9.88-at repesztve győzött, és 200 méteren is világbajnok lett. A két klasszikus sprintszámban duplázni korábban csak Maurice Green tudott 1999-ben a sevillai világbajnokságon. Szóval, Justin Gatlin 23 éves korára az atlétika koronázatlan királya lett.

Justin Gatlin az olimpiai bajnoki címe után világbajnokságot is nyert 100 méteren 2005-ben Helsinkiben Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Nem tartott sokáig azonban a Gatlin-korszak az atlétikában.

A sportoló 2006. április 22-én adott vizeletmintájában a megengedettnél jóval nagyobb volt a tesztoszteronszint. Mivel ez a második doppingvétsége volt, az IAAF szabályai szerint ez örökös eltiltással járt volna, de az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) mindössze nyolc évre tiltotta el Gatlint.

Vissza is vonulhatott volna olimpiai- és világbajnokként, de ő nem tette. Tisztára akarta mosni a nevét, be akarta bizonyítani, hogy dopping nélkül érte el az eredményeit. A következő években járta az iskolákat, és fiataloknak tartott előadásokat a doppingszerekről. Ezenkívül együttműködött doppingellenes szervezetekkel, magyarán mindent megtett azért, hogy az eltiltását mérsékeljék.

Négy év elteltével az illetékesek úgy döntöttek, hogy ismét versenyezhet.

Mikor visszatérhetett, már 28 éves volt, ami a sprinterek számára a legjobb kor, viszont nem volt meg az a versenyrutin a lábaiban, ami szükséges volt a győzelmekhez.

NFL-kitérő

Gatlin többször is nyilatkozta, hogy imádja az amerikai futballt, a kényszerszünet alatt megpróbálkozott az NFL-be való bekerüléssel. 2006 végén a New Orleans Saints csapatánál próbálkozott, de kevés volt a tapasztalata, így nem került be a keretbe. 2007 elején a Tampa Bay Buccaneers kipróbálta Gatlint az edzőtáborban elkapóként. A sprinter hibába jelentette ki, hogy minden megvan benne ahhoz, hogy jó NFL-játékos legyen, de az edzők tudatosították benne, hogy ő a „futópályára való".

Mivel Gatlin eredeti nyolcéves eltiltását mérsékelték négy évre, ezért 2010-ben visszatérhetett. Látványos versenyhiányban szenvedett még a visszatérésének az évében, de 2011 júniusában a második helyen végzett 100 méteren az amerikai válogatón. A tegui világbajnokság nem úgy sikerült, ahogy Gatlin várta, már az elődöntőben kiesett a klasszikus távon.

2012-ben a londoni olimpián a 100 méteres síkfutás döntőjében összejött a Gatlin-Bolt csata. A jamaicai világcsúcstartó nyert, az amerikai bronzérmet szerzett 9.79-es idővel, ami új egyéni csúcs volt számára. Gatlin 30 évesen visszatért a legjobbak közé egy olimpiai döntőben futott egyéni csúccsal.

Innentől kezdve elkezdődött Gatlin harca Bolt királyságának megdöntéséért. 2013-ban és 2015-ben a vb-n, 2016-ban az olimpián is Bolt győzött, Gatlin második lett. Úgy tűnt, hogy nem fog tudni nagy versenyt nyerni a visszatérése után.

A riói olimpián is a szokásos volt a sorrend. Első Bolt, második Gatlin Forrás: AFP/Johannes Eisele

Usain Bolt a riói olimpia után bejelentette, hogy a 2017-es lesz a karrierje utolsó szezonja, és a londoni világbajnokság az utolsó versenye. A jamaicai világklasszis már messze nem volt abban a formában, mint azokban az években, amikor mindent megnyert. Justin Gatlin 35 éves korábban arra készült, hogy 100 méteren legyőzze a sportág királyát.

A Bolt és a Gatlin közötti különbség a szurkolók szemével

Usain Boltra az atlétika egyik megmentőjeként fognak emlékezni a szurkolók és a szakemberek. A Carl Lewis és a Maurice Green nevével fémjelzett korszakok és a Gatlin-botrány után kellett a sportág számára valaki, akiért rajonghattak a szurkolók. Bolt egyéni produkciói a rajtok előtt, a nyilatkozatai és az egész karaktere sosem látott magasságokba repítette a sportágat. Bolt imádta az atlétikát, és az atlétika is imádta őt. Nem mellesleg szinte mindig nyert, és sosem voltak doppingügyei.
Justin Gatlin a két eltiltása után a csalók homlokára tett skarlát betűt örökre megkapva próbálta legyőzni a sportága királyát. A nézők sosem szerették igazán, de nem is adott okot arra, hogy szeressék. Nem mosolygott, nem viccelt, csak küzdött, hogy a legjobb lehessen. Nem tudott és nem is akart olyan jelenség lenni, mint a nagy ellenfele.

A londoni atlétikai vb-n 100 méteres síkfutásban végül összejött Gatlin nagy vágya. Legyőzte Usain Boltot, és 12 év után ismét világbajnok lett.

A londoni Olimpiai Stadionban a nézők láthatták az atlétika egyik legfényesebb korszakának utolsó felvonását, amikor a sportág királya vereséget szenvedett a nagy ellenfelétől. A közönség nagyon rosszul fogadta Gatlin győzelmét, folyamatosan fújolták az amerikait, amikor meghajolt Bolt előtt, majd később, amikor átölelte.

Hiába a nemes gesztus, a közönség kifütyülte a világbajnok Gatlint Forrás: AFP/Antonin Thuillier

Mikortól nem megbocsátható a doppingvétség?

Egy örök dilemma a sportszövetségek számára, hogy milyen retorziókat alkalmazzanak a doppingvétséget elkövetett sportolókkal szemben. Gyakran hivatkoznak a sportolók arra, hogy önhibájukon kívül került a szervezetükbe a tiltott szer, vagy az orvos a tudtuk nélkül adta be nekik. A közelmúltban Alberto Contador és Marija Sarapova is lebukott tiltott szer használatával, de mindketten visszatértek. A spanyol kerékpáros megbecsült szakkommentátor, míg az orosz teniszező állandó résztvevője a WTA-versenyeknek. Justin Gatlin kétszer követett el doppingvétséget abban a sportágban, ahol különösen odafigyelnek a versenyek tisztaságára. Az ő sztorija úgy is kinézhetett volna, hogy számtalan nehézség után visszatért a sportoló, aki 35 évesen legyőzte a legjobbat. Legtöbben azonban csak úgy fognak rá emlékezni, mint egy csalóra, aki megfosztotta a világ elsőszámú atlétáját a szép búcsútól.

Gatlin azonban nem elégedett meg Bolt legyőzésével, folytatta a karrierjét. 2019-ben rajthoz áll a dohai atlétikai világbajnokságon, ahol a tehetséges Chris Colemannel kell valószínűleg megharcolnia a világbajnoki aranyéremért.

Egy biztos, hogy nem ő lesz a nézők kedvence a versenyen.

A veterán amerikai azonban pár hónappal korábban bejelentette, hogy 2020-ban is folytatja a pályafutását a szurkolók legnagyobb bánatára. Egy biztos: Justin Gatlin nyerhet akármennyi olimpiai bajnokságot vagy vb-címet, a sportág fekete bárányaként fog visszavonulni.