Remekeltek a magyar sprinterek a kajak-kenu előolimpián

BIRKÁS Balázs, kajak-kenu
Birkás Balázsban mindig benne van az érem 200 méteren
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint szombat hajnali kettőtől folytatódott Tokióban az előolimpiai kajak-kenu tesztverseny, ahol remekeltek a magyar versenyzők: nyolc hajóból hét továbbjutott a vasárnapi középfutambokba, ahol kiharcolhatják a döntős szereplést.

A hét első felében a magyar versenyzők rekkenő hősékben készültek az előolimpiára, azonban pénteken beborult az ég, a hátszelet pedig felváltotta a jobbos szembeszél. Szombat reggel szélcsend volt a Sea Forest Waterwayen, a hőmérséklet viszont megmaradt 20 fokon és a beborult égbolt is esőt ígért.

A magyar csapat tagjai a kajak-kenu pályára vezető negyedórás utat továbbra is taxival kénytelenek megtenni, mert szállásától nem megy versenyzői shuttle-járat a pályára.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány hiába kért apró módosítást a buszok menetrendjén, az előolimpia szervezői ezt japános udvariassággal visszautasították, így maradt az oda-vissza taxizás.

Szombat reggel ismét előfutamokat és negyeddöntőket rendeztek a Ready Steady Tokyo elnevezésű versenyen. A lebonyolítás elég problémás, ugyanis egy világbajnokságon vagy egy Eb-n általában elő- és középfutamokat rendeznek, majd jönnek a döntők. Az olimpián azonban az előfutamok első és második helyezettjei egyenes ágon csak a középfutamokba juthatnak be, míg a többiek negyeddöntőkbe kerülnek, ahonnan szintén be lehet jutni a középfutamokba.

Vagyis hiába szerepel valaki nagyon jól, a győzelemhez minimum háromszor vízre kell szállnia, ami rendkívül megterhelő.

És ezt még lehet fokozni, ha valaki több versenyszámban is elindul a jövő évi tokiói olimpián.

Birkás Balázs megadta a szombati verseny alaphangját Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mivel az előfutamból nem lehetett kiesni, megvolt az esélye a laza kezdésnek, de Birkás Balázs és Tótka Sándor is remekelt K-1 200 méteren. Mindkét magyar kajakos rajt-cél győzelmet aratott az előfutamában, így azonnal bejutottak a vasárnapi középfutamba. Az olimpiai lebonyolítás miatt a középfutamokat és a döntőket egy napon rendezik.

„Meglepődtem, hogy ilyen simára sikerült a továbbjutásom, mert egy hete betegséggel küzdök, és alig alszom.

A hajóellátás sem az igazi, mert teljesen más, mint amilyennel otthon megyek és ez is zavaró tényező. Szinte az egész mezőny nyaralásnak tekinti ezt az előolimpiát, az ellenfelek közül sokan késő estig a városban vannak. Én is inkább bemelegítésnek vettem ezt a futamot, gondoltam majd a negyeddöntőből továbbmegyek. De ezt elrontottam – mondta az Origónak a kétszeres vb-győztes Birkás Balázs, aki a szám riói olimpiai ezüstérmesét, Maxime Beaumont-ot, valamint az 500 méteren világbajnok cseh Josef Dostalt előzte meg. Birkást egyáltalán nem zavarja az olimpiai lebonyolítás. A pálya felszereltségével azonban korántsem elégedett, de bízik benne, hogy jövőre minden tökéletes lesz a helyszínen.

– tette hozzá Birkás Balázs, aki magyar idő szerint vasárnapi hajnali kettőtől száll vízre a K-1 200 méteres középfutamban, akárcsak Tótka Sándor, aki a litvánok világbajnoki ezüstérmesét Arturas Seját és a németek olimpiai bajnokát, Ronald Rauhét előzte meg a saját előfutamában.

A K-1 500 méteren – Kozák Danuta hiányában – Medveczky Erika szállt vízre. A Honvéd nyolcszoros világbajnoka pénteken párosban bronzérmet nyert Gazsó Dorkával, a futam után azonban elmondta, hogy a szezon végére nagyon elfáradt, így már azt is nagy dolognak tartja, hogy egyáltalán bejutott a döntőbe.

Medveczky Erika a magyar csapat egyik legmosolygósabb tagja Forrás: kajakkenusport.hu

Medveczky végül a negyedik helyen végzett a négyfős előfutamban, de mivel kiesni nem lehetett, sejthető volt, hogy reményfutamra tartalékolt, amit meg is nyert, így bejutott a vasárnapi középfutamba.

– mondta a szövetség munkatársának Medveczky Erika.

A másik 500-as előfutamban a K-2 200-on vb-bronzérmes Lucz Anna képviselte a magyar színeket. A 20 éves versenyző a harmadik helyen ért célba, így neki is negyeddöntő maradt, onnan azonban nem sikerült továbbjutnia, így befejezte a szereplését a tokiói előolimpián.

A Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kenupáros végig vezetve, magabiztos győzelmet aratott az orosz egység előtt.

A vb-ezüstérmes páros az előolimpián is éremért szállhat vízre Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vb-ezüstérmes duó egyenes ágon bejutott a versenyszám döntőjébe, ugyanis C-2 500 méteren csak 7 egység nevezett az előolimpián.

A szegedi kajak-kenu világbajnokságon 5000 méteren ezüstérmes Adolf Balázs ezúttal az olimpiai C-1 1000 méteren versenyzett. A 20 éves kenus a rövidebb távon sem vallott szégyent, remek utazósebességgel tapadt az élbolyra, végül a harmadik helyen ért célba, ezzel pedig bejutott a negyeddöntőbe, ahol ismét fantasztikusan ment, és másodikként harcolta ki a középfutamos szereplést.

Adolf Balázs a kenuszakág nagy reménysége Fotó: Csudai Sándor - Origo

A másik előfutamban Kiss Balázs óriási csatában a második helyen végzett a kétszeres vb-győztes cseh Martin Fuksát megelőzve, így ő azonnal bejutott a vasárnapi középfutamba.

A Nádas Bence, Kuli István kajakkettős az idei szezonban egyáltalán készült az 1000 méteres távra, a tokiói előolimpia előtt ültek össze először párosban.

Érződött a teljesítményükön, hogy nehezen rázódnak bele a versenybe. Az ötödik helyet szereztek az elő-, és a reményfutamban is, így vasárnap a középfutamban folytathatják.

A szombati futamok után egy japán dobzenekar tartott ízelítőt abból, hogy milyen lesz a hangulat egy év múlva a tokiói olimpián. Reméljük, vasárnap a magyar érmesek is hasonló dobszó kíséretében állhatnak majd fel a dobogóra.

A tokiói kajak-kenu előolimpia zárónapja magyar idő szerint vasárnap hajnali kettőkor kezdődik. A férfiaknál kajak egyesben 200 méteren, C-1-ben 1000 méteren, valamint K-2 1000 méteren, míg a hölgyeknél kajak 500 egyesben, és kenu párosban hirdetnek győztest.

Minden számban szerepelhet majd magyar versenyző.