Meghajlásban és légkondiban sem lesz hiány a forró tokiói olimpián

Tokió, olimpia, Abe Shindzo
Japanese Prime Minister Shinzo Abe (R) bows after delivering his speech as Tokyo Governor Yuriko Koike (L), Tokyo 2020 Organising Committee president Yoshiro Mori (2nd L), and International Olympic Committee president Thomas Bach (2nd R) applaud during a ceremony marking one year before the start of the Tokyo 2020 Olympic Games in Tokyo on July 24, 2019. - Tokyo entered the final leg of its marathon Olympic preparations, marking a year until the 2020 Games open with officials promising a high-tech but eco-friendly event. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
Vágólapra másolva!
Alig egy év múlva, 2020. július 24. és augusztus 9. között Tokió rendezi a XXXII. Nyári Olimpia Játékokat. Szűk egy évvel a nyitóünnepség előtt megnéztük, hogyan állnak az előkészületek a japán fővárosban, és kicsit közelebbről is megismerkedtünk a rendszerető helyiek szokásaival.

A kajak-kenu előolimpiai tesztversenyre érkezve már az első nap szembetűnő volt, mennyire készségesek a japán emberek. Bármilyen kérdésem volt, azonnal segítettek. Persze, néha a pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve: amikor ugyanis az olimpiai faluba indultam, egy kedves helyi férfi éppen az ellenkező irányba indított el. Még szerencse, hogy időben rájöttem, hogy így sose érek oda, ahová indultam. Egy megálló múlva leszálltam a metróról, és végre elindultam a jó irányba. Szóval, tévedni emberi dolog, de a lényeg, hogy ha kérdezel valamit, azonnal jön a válasz, majd egy szertartásos meghajlás, ami sokaknak talán a karate-filmekből a legismerősebb, amúgy Japánban a tisztelet jele.

A tokiói metróban az utasok egyszerre csodálatosak és rémisztőek.

Gyakran hallom, hogy Budapesten az emberek nem beszélgetnek, mert a BKV járatain állandóan az okostelefonjukat nyomkodják. Lehet benne igazság, de ami otthon van, az kismiska ahhoz képest, ami itt megy.

Tokióban utazás közben mindenki a telefonját nyomkodja Forrás: AFP/Charly Triballeau

Száz japánból 99 okostelefonnal a kezében áll vagy ül a metróban, emberi beszédet még csak foszlányokban sem lehet hallani sehonnan. Az emberek öltözéke már-már egyenruhaszerű. Olyan, mintha mindenki ugyanazon a munkahelyen dolgozna. Fekete nadrág, fehér ing, fekete öltöny. Olyan érzése van az embernek, mintha Neót játszaná a Mátrix című filmben.

Meglepő látni, hogy fegyelmezetten, szabályos libasorban, mozdulatlanul várják a metrószerelvényt, senkinek még csak meg sem fordul a fejében lökdösődni vagy furakodni a helyekért. Van, aki azt mondja, hogy a japánokból árad a nyugalom és a szeretet.

Mások szerint egyáltalán nem nyugodtak, nagyon is tépett idegzetűek, de ez nem látszik rajtuk, mert mindig betartják a szabályokat.

Ennek azért vannak árnyoldalai is. Például a kajak-kenu előolimpia első napján a szervezők közölték, hogy a sajtólelátót a négynapos verseny alatt csak pénteken lehet használni, pedig minden feltétel adott volt a négynapi rendes munkához. Azért csak pénteken, mert ez a szabály; hogy miért, azt nem tudták elmagyarázni.

A szervezők jól megsétáltatták a fáradt lányokat Forrás: kajakkenusport.hu

A bronzérmes Medveczky Erika, Gazsó Dorka párossal sem beszélgettem csak úgy a vízparton. A pénteki bemutatónapon mindennek szabályszerűen kellett működnie, ezért betereltek minket abba a vegyeszónába, ahol az újságírók faggathatják a versenyzőket, pedig egyetlen újságíró sem volt ott.

Szegény lányok sem értették, miért kell száz métert sétálniuk azért, hogy beszélgethessünk, de a szabály az szabály.

Azon már csak nevetni tudtam, amikor a harmadik itt töltött napon úgy gondoltam, végre úszom egyet a szálloda medencéjében, a recepciós hölgy felfigyelt a tetoválásomra a mellkasomon, és azonnal a kezembe nyomott egy cápadresszt, mondván, tetovált emberek csak ebben úszhatnak.

Japánban a tetoválást a maffiához kötik, bár állítólag a külföldiekkel már engedékenyebbek Forrás: Sebastien Lebegue

Vigyorogva mutattam a hölgynek, hogy a lábamon is van jó pár tetoválás, ő azonban nem jött zavarba, és hozott egy bokáig érő gumigatyát is. Ekkor nevetve megköszöntem a lehetőséget, és inkább visszafordultam, mert három nap után a 35 fokban nem volt kedvem nyakig felöltözve úszni.

A tokiói metró világszínvonalú. Játszi könnyedséggel el lehet jutni A pontból B-be, ha pedig elakad az ember – gyakran előfordul ebben a labirintusban – akkor a dolgozók készséggel segítenek, és útba igazítanak.

A tokiói metróvonal Forrás: tokyometro.jp

Budapesten egy vonaljegy ára 350 forint, itt átszállás nélkül 1800 forintnyi jenből tettem meg az utat oda-vissza, vagyis elég drága, így ha valaki az olimpia ideje alatt sokat szeretne utazni, akkor jár jól, ha napijegyet vagy bérletet vesz. A rengeteg átszállás miatt sokkal olcsóbban ki lehet jönni.

Mivel Tokióban jelenleg 35 fok van napközben, amit még elviselhetetlenebbé tesz a 80%-os páratartalom – az olimpia ideje alatt ez még magasabb lesz -, ezért figyelnek rá, hogy az embereknek ne forrjon fel az agyvize, és szinte minden helyiség légkondicionált, ami fantasztikus dolog,

ha nem lenne olyan hideg mindenhol, mint egy jégveremben.

Ha kilépünk, azonnal megcsap a hőség, ami garantált megfázást hoz magával.

Az olimpiai szervezői a légkondi mellett több alternatív módszerrel is kísérleteznek, amivel le lehet hűteni a környezetet.

A kajak-kenu tesztversenyen különleges „hóágyúkat" is üzembe helyeznek majd a hőmérséklet csökkentése érdekében, bár a versenyzőkön, szegényeken, ez nem sokat segít.

A tokiói olimpiai faluban – amelyben a sportolókat 21 épületben helyezik el, kontinentális felosztásban négy csoportot alakítanak ki, alkalmazkodva a különböző földrészről érkező olimpikonok kulturális sajátosságaihoz és szokásaihoz – folyamatosan zajlanak a munkálatok. A vonatról leszállva elém tárult a Reimeio híd, amelyen átsétálva már impozáns látványt nyújt az olimpiai falu.

Gőzerővel építik a lakásokat az olimpiai faluba Fotó: Göbölyös András - Origo

Munkások százai dolgoztak még este hétkor is a lakásokon, amelyekben 18 ezer sportolót és stábtagot lehet majd elszállásolni.

Egyébként a Harumi kikötőhöz közel eső falut az olimpia után lakónegyeddé alakítják át, a lakások értékesítése pedig már el is kezdődött.

A 2-8 fős apartmanokat a záróünnepség után renoválják, tehát a jövendő tulajdonosok vadiúj helyre költözhetnek. A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés jegyében az olimpiai faluban origami-ágyak lesznek.

Ilyenek lesznek az ágyak az olimpiai faluban Forrás: olimpia.hu

Hogy ezek mi fán teremnek? Az ágyakat tényleg papírból hajtogatják, mint az oviban a papírhajókat, de ezek speciális kartonpapír alapúak, a teherbírásuk pedig 200 kilogramm. Az ezekhez tartozó matracokat egy helyi cég gyártja majd, és még a keménységük is szabályozható lesz. A környezetvédelem amúgy is központi téma Japánban: az érmektől kezdve a dobogókig szinte minden újrahasznosított anyagokból készül majd, a helyszínek legnagyobb része pedig ideiglenes vagy már korábban létrehozott létesítmény lesz.

Tokió utcáin sétálva feltűnő, milyen fontos itt a környezetvédelem.

Táblákkal jelzik, hogy tilos a dohányzás, csakis a kijelölt helyeken lehet rágyújtani.

A láncdohányosoknak nem Tokió lesz a kedvenc városa Forrás: The Yomiuri Shimbun

A szemetet pedig mindenhol szelektíven gyűjtik, pedig nagyon kevés kuka van az utcán. Ennek ellenére mégis Tokió az egyik legtisztább város, amit valaha is láttam. A dohányzási tilalom pedig jót tett az egészségemnek, mert azzal, hogy nem láttam magam körül dohányzó embereket, nekem sem volt ingerem rágyújtani.

A 12 millió metropoliszban 1964 után másodszor rendeznek majd olimpiát. 55 évvel ezelőtt októberben tartották az ötkarikás játékokat, ami a klíma miatt sokkal kedvezőbb volt a sportolóknak. Mivel Japán a világ egyik legfejlettebb országa, egy pillanatig sem lehet kérdéses, hogy jövő ilyenkor minden helyszín tökéletes lesz.