Kopasz Bálint aranyérmes a tokiói kajak-kenu előolimpián

Kopasz Bálint, Tokió
Az ezüstérmes Fernando Pimenta, az aranyérmes Kopasz Bálint és a bronzérmes Jacob Schopf
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint péntek hajnali négytől már döntőket rendeztek a tokiói kajak-kenu előolimpiai tesztversenyen. A minszki Európa-bajnokságon és a szegedi világbajnokságon is aranyérmet nyerő Kopasz Bálint Tokióban is első helyen végzett a királykategóriás K-1 1000 méteres versenyszámban, míg a Gazsó Dorka, Medveczky Erika páros bronzérmes lett K-2 500 méteren.

Munkatársunk helyszíni jelentése Tokióból.

Nagyot fordult az időjárás a tokiói Sea Forest Waterwayen, ugyanis az utóbbi napokban rendre 30 fok fölött volt a hőmérséklet, ami 80%-os páratartalommal párosult. Csütörtökön az előre megjósolt hátszelet már felváltotta a jobbos szembeszél, péntekre pedig beborult az ég, a hőmérséklet lement 22 fokra és a páratartalom is csökkent 60%-ra. Mondhatni, kora őszi körülmények között rendezték a pénteki döntőket, pedig korábban még azt is beharangozták a szervezők, hogy szeptember 13-án két tonna havat állítanak elő a versenyek idejére, és hóágyúkkal fogják hűteni a lelátón helyet foglaló szurkolókat.

Magyar szempontból jól indultak a délelőtti középfutamok, ugyanis a vb-bronzérmes Lucz Anna negyedik helyen ért célba K-1 200 méteren, így bejutott a döntőbe, ahol végül a hetedik helyen végzett.

Lucz Anna 20 évesen döntőbe jutott az előolimpián Forrás: kajakkenusport.hu

A vb-győztes Gazsó Dorka azonban csak az ötödik helyen végzett a saját futamában, így lemaradt a fináléról. Szintén egy helyen múlt a döntős szereplése a világ- és Európa-bajnok Devecseriné Takács Kincsőnek, és a vb-ezüstérmes Balla Virágnak is, de mindkét kenus klasszis az ötödik lett a C-1 200 méteres középfutamban. A három kieső után két papírforma-győzelem következett. A férfiak királykategóriájában, a K-1 1000 méteren friss világbajnok Kopasz Bálint futamgyőztesként, olyan simán jutott a döntőbe, hogy az utolsó métereken már nem is lapátolt, csak besiklott a célba a hajójával.

Kopasz Bálint kicsattan az erőtől Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó elődöntőben a szintén világbajnok Gazsó Dorka és a nyolcszoros vb-győztes Medveczky Erika párosa nagyon laza pályát kajakozott, és magabiztosan bejött a második helyre, ami szintén döntős szereplést ért K-2 500 méteren.

Mivel őszi időjárás uralkodott a pályán, így nem volt szükség arra, hogy a nézőket és a stábtagokat hóágyúkkal hűtsék, azonban

az olimpia szervezői tartottak egy bemutatót arról, hogyan is fog kinézni a nyári havazás a jövő évi ötkarikás játékok alatt.

Ezt követően a 19 éves Gazsó Dorka teljesen elengedte a B-döntőt. Az utolsó helyen ért célba - , de erre minden oka megvolt, hiszen Medveczky Erikával harminc perccel később aranyéremért döntőzött K-2 500 méteren.

Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág erődemonstrációt tartottak a C-1 200 méteres reményfutamban. Előbbi az első helyen végzett olyan időeredménnyel, amivel az A-döntőben is harmadik lett volna, utóbbi pedig a második helyen ért célba.

Az előolimpia első magyar aranyérmét Kopasz Bálint nyerte a férfi K-1 1000 méteres királykategóriában.

A 22 éves algyői kajakos ezúttal is legnagyobb ellenfelével, a portugál Fernando Pimentával csatázott az aranyért. Most a hajrában nem robbantott akkorát, mint három hete a szegedi világbajnokságon, hanem magabiztos versenyzéssel végig kézben tartotta a futamot, és fél hajóhossznyi előnnyel győzött. Kopasz Bálint fantasztikus idényt zárt, ugyanis a minszki Európa-bajnokságon és a szegedi világbajnokságon is megnyerte az olimpiai versenyszámot, így nem túlzás kijelenteni, hogy idén ő a világ legjobb férfi kajakosa, és nem lenne meglepő, ha Kozák Danuta tavalyi díjazása után ismét egy kajakos lenne az év sportolója.

Az ezüstérmes Fernando Pimenta, az aranyérmes Kopasz Bálint és a bronzérmes Jacob Schopf Forrás: kajakkenusport.hu

„Nagyon jó formában érkeztem, remek volt a verseny, mert sok kiváló kajakos összejött. Rendkívül erős szembeszél volt, amit nem szeretek, de ez az én formám. Valamiért most nem akar jönni a hátszél. Ebben az évben csak egyszer volt hozzá szerencsém, még a szolnoki válogatón. A pálya sem tetszik, mert

nagyon sok hal ugrik ki a vízből, ez elég zavaró, ráadásul meg is állhat az ember szíve, ha meglepi egy nagy hal verseny közben.

Piszkos is a víz, de nem lehet mit csinálni. Azért jöttem, hogy teszteljem a pályát. Örülök, hogy meg tudtam nyerni a versenyt, de jó lenne, ha az olimpiáig még kicsit fejlesztenének rajta – mondta az Origónak az aranyérmes Kopasz Bálint, akinek valóban nem kedvez a szembeszél, de mostanában így is megnyeri a versenyeket, ebből pedig bőven lehet meríteni a jövőre nézve.

Kopasz Bálint a királykategória ura Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagyon jó hír, hogy 77 kilósan szembeszélben tudok győzni a 85 vagy ennél több kilós ellenfelek ellen. A hátszél viszont komfortosabb lenne, mert gyorsabban véget érne a verseny, szembeszélben kb. 13 másodperccel tovább tart. De ha jövőre szembeszél lesz az olimpián, nem fogok megijedni – folytatta a 22 éves algyői kajakos, aki élete legjobb szezonját produkálta.

Fontos, hogy lássák az ellenfelek, hogy képes vagyok tartani a pozíciómat, úgyhogy ez pozitív a jövőre nézve" – tette hozzá Kopasz Bálint, aki elmondta, hogy különösebb ünneplés nem lesz az újabb aranyérme után. Szeretne megnézni Tokióban egy szép japánkeretet, és vacsorázni egy finomat.

A női K-2 500 méteres döntőjében a Gazsó Dorka, Medveczky Erika páros a harmadik lett a fehérorosz és a lengyel egység mögött. Óriási siker tőlük a bronzérem, ugyanis két nappal ezelőtt, szerdán ültek össze először.

A Gazsó, Medveczky páros büszke lehet a bronzéremre Forrás: kajakkenusport.hu

„Azért jöttünk, hogy teszteljük a pályát, reggel már annak is örültem volna, ha bejutunk a döntőbe. Hosszú volt a szezon, és kicsit elfáradtam.

Régen kellett már max pályát jönnöm, és az utolsó 150 méteren már nagyon vártam, hogy beérjünk a célba. Nem is vagyunk összeszokva, kicsit nagyobb is volt a hajónk a megszokottnál, el is kötöttünk a végén, ráadásul az utolsó métereken már billegtünk is, úgyhogy mindent egybevetve szépen csillog ez a bronzérmem – mondta az Origónak Medveczky Erika, aki klubtársával, a honvédos Csipes Tamarával (aki kihagyta az előolimpiát - a szerk.) remek párost alkot, és bízik benne, hogy a következő szezonban megszoríthatják a Kárász Anna, Kozák Danuta párost is.

Gazsó Dóra és Medveczky Erika is kihozta a maximumot a tokiói túrából Forrás: kajakkenusport.hu

Nagyon szeretnék kijutni az olimpiára, hogy milyen számban vagy kivel, az majdhogynem mindegy. Azzal szeretnék menni, akivel a legjobban tudok menni. Ez jelen pillanatban Tami. Bízom benne, hogy ha egyszer sikerül felkészülnünk rendesen egy páros versenyre, akkor bármi megtörténhet, mert abban a párosban rengeteg potenciál van – folytatta a nyolcszoros világbajnok. –

Most már olyan érzésem van, mintha nyaralnék. Lehet, hogy a jövő évi olimpiára nem jutok ki, de akkor is nagy dolog, hogy itt evezhettem" – tette hozzá Gazsó Dorka.

A Kiss Balázs, Dóri Bence kenupáros az ötödik helyen ért célba C-1 1000 méteres döntőben.

A paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert nyerte a magyar csapat harmadik érmét Tokióban Forrás: kajakkenusport.hu

A pénteki döntők harmadik magyar érmét Suba Róbert nyerte, aki bronzérmes lett a KL1-es katóriában. A Szegeden világbajnoki címet nyerő Kiss Péter távollétében a korábbi vb-győztes Cardoso Da Silva lett az aranyérmes. A másik magyar, Juhász Tamás megbillent a döntőben, így nem jutott közel az éremszerzéshez.

A magyarok egy arannyal és két bronzéremmel zárták a kajak-kenu előolimpia második napját.