Elkezdődött a budapesti World Urban Games

FISE in Hiroshima, Japan Bicycles UCI BMX Freestyle Flatland FISE World Series Skateboard Street WORLD CUP FIG Parkour World Cup IFSC Bouldering International Series World Skate Roller Freestyle World Cup WDSF World Open Series – Breaking e sports e-sport
A BMX az egyik leglátványosabb sportág
Vágólapra másolva!
Szeptember 13-án megkezdődött és szeptember 15-éig tart a világon először udapesten megrendezett, a látványos utcai sportokat felvonultató és ingyenesen látogatható nemzetközi fesztivál, a World Urban Games. A 2019-től kétévente megrendezendő, most bemutatkozó fesztivál helyszíne a Soroksári útnál található Nagyvásártelep.

A versenyzők hat látványos utcai sportágban: 3x3-as kosárlabdában, BMX freestyle-ban, breaktáncban, parkourban, inline-görkorcsolyában és repülő korong freestyle-ban mérik össze tudásukat.

A 3x3-as kosárlabda a jövő évi tokiói nyári játékokon szerepel először az olimpiai programban, breaktáncban pedig először a 2024-es párizsi ötkarikás eseményen oszthatnak érmeket.

Magyarok szinte minden sportágban indulnak a WUG-on. A 3x3-as kosárlabda eseménye egyben az egész éves FIBA Nations League döntője, a magyar lányok csoportgyőztesként érkeznek és nem titkoltan céljuk, a dobogó legmagasabb fokára állni.

A BMX az egyik leglátványosabb sportág Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Ryohei Moriya

A World Urban Games a sport mellett zenei fesztivál is, olyan hazai és külföldi sztárfellépőkkel, mint a Follow The Flow, az USNK, a Hősök, vagy a Cloud9+. Szombaton lép fel a Chase&Status, vasárnap pedig a világsztár rapper, Talib Kweli szerepel a zenei színpadon.

Az esemény kezdetén az ország számos pontjáról érkezett több mint ezer általános és középiskolás tanuló rendhagyó testnevelésórán vett részt.

A világ első World Urban Games rendezvényének a csepeli behajtónál fekvő Régi-Nagyvásártelep és környéke ad otthont. Az évtizedek óta elhagyatott és elhanyagolt terület rendezése a nyár elején indult – ennek keretében sor került az építési törmelékek és közel tíz tonna háztartási hulladék elszállítására, valamint a versenypályák, lelátók és színpadok felépítésére.

A WUG az UNICEF-fel együttműködve sok kis- és nagyiskolásnak is segít, hogy kijussanak a rendezvényre, találkozhassanak a világ legjobb utcai és extrém sportolóival. A fiatalok 46 ország, több száz sportolójának tudását csodálhatják meg a három nap alatt.

A három nap alatt összesen 22 versenynek ad otthont a rendezvény, és mindkét nem sportolói azonos számban képviseltethetik magukat. A világon egyedülálló módon a férfiak és nők minden sportkategóriában azonos összegű pénzdíjban részesülnek.