Nem hitték, hogy megsérülhet, mindenkit sokkolt Baji Balázs balesete

16th IAAF World Athletics Championships London 2017 - Day 4 110 110 meter 2017 7 ATHLETICS Balázs BAJI Day 4 England France Garfield DARIEN Jamaica Keywords Omar MCLEOD Photography UK World Athletics Championships august CHAMPIONSHIP FINAL hungary hurdles
Omar MCLEOD, Jamaica,Balázs BAJI, Hungary, Garfield DARIEN, France, during 110 meter hurdles final in London on August 7, 2017 at the 2017 IAAF World Championships athletics. (Photo by Ulrik Pedersen/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Combját és térdét is műteni kellett Baji Balázsnak, aki hét hónapja, edzés közben sérült meg. Világbajnoki bronzérmes gátfutónk a mindennapos gyógytornának és a kitartásának köszönhetően ma már futásra és gondosan megtervezett erősítő gyakorlatokra is vállalkozhat. Ifj. Tomhauser István, az edzője egyre inkább bízik abban, hogy az olimpiai türelemjátéknak a világbajnoki bronzérmes lesz a győztese.

„Hosszú éveken át úgy tekintettünk Balázsra, mint egy megrepeszthetetlen kősziklára, akinek nem húzódnak meg, vagy szakadnak el az izmai, az ízületei is bírják a strapát, a lebetegedés pedig nála 2-3 nap alatt megszűnő náthát és egy kis köhögést jelentett.

Sorra vette a világversenyek gátsorát, nem is voltak álmatlan éjszakáim amiatt, hogy egyszer kidőlhet a sorból.

Ezért sokkolt mindenkit a balesete, emiatt érzem magamat furcsán nélküle a versenyeken"

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Baji Balázs mestere, akinek a tanítványai a különféle korosztályokban 350-nél több magyar bajnoki címet harcoltak ki, és majdnem 30 országos csúcsot javítottak meg.

Hamarosan újra száguldhat Forrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Baji Balázsnak a combját, majd a térdét is műteni kellett. Utóbbit az operációt vezető dr. Hangody László professzor pályafutása egyik legbonyolultabb feladatának, mindennapinak aligha nevezhető szakmai kihívásának nevezte a sérült csontrészek és porcfelületek helyreállítása miatt.

Ifj. Tomhauser István nem hitte volna, hogy

Balázs, aki három hónapja még mankóval járt, szeptemberben futni fog, és a mozgása is egyre inkább hasonlít arra a gátfutóra,

aki a világ legjobbjaival is fel tudta venni a versenyt. Nem tartja kizártnak, hogy a 30 éves versenyzője meg tudja mutatni magát a következő fedettpályás versenyidőszakban, jobban örülne viszont annak, ha egy jövő tavaszi melegégövi edzőtáborozás után inkább az olimpiai év szabadtéri versenyeire tolódna Balázs visszatérésének időpontja.

"A türelem és a fokozatosság híve vagyok, ezért nem is bízok sem a véletlenekben, sem a váratlan fordulatokban.

A visszatérés előkészítése egy gondosan megtervezett folyamat része, amit nem lehet siettetni.

Nem látom veszélyét annak, hogy kifutnánk az időből, az olimpiai szintteljesítésnek ugyanis jövőre számos módja kínálkozik, nemcsak külföldi, hanem hazai versenyeken is."

Subenkov (balra) és Baji Balázs (jobbra) a 2017-es atlétikai vb 110 méteres gátfutásának eredményhirdetésén Forrás: Sputnik/Anton Denisov

A szakember szóba hozta a gátfutás egyik kiemelkedő alakjának, a már visszavonult amerikai Allen Johnsonnak a nevét és a pályafutását, aki másfél évtizeddel ezelőtt éppen a budapesti fedettpályás világbajnokságon aratta utolsó nagy győzelmét, amikor már a 33. életévében járt. Előtte – még csak 25 évesen – ő nyerte az atlantai olimpián a 110 gátasok döntőjét, a szabadtéri világbajnokságokon pedig négyszer nem talált legyőzőre. Ezzel arra célzott, hogy kiemelkedő teljesítményekre a „harmincasok" is képesek lehetnek.

„Balázst kivételesen jó anyagból gyúrták, eddigi sikereihez a vele született adottságai is hozzásegítették,

még inkább az edzéseken és a versenyeken is tapasztalt pozitív gondolkodásmódja. Nap, mint nap tapasztalom, hogy egyre inkább várja a visszatérésének napját, a motiváció fokozatosan erősödik benne. Mind a ketten úgy gondoljuk, hogy közös munkánknak a jövőben is meglesz az eredménye" – hangsúlyozta befejezésül ifj. Tomhauser István.