Vágólapra másolva!
„Ready Steady Tokyo", vagyis vigyázz, kész, Tokió felkiáltással csütörtök délelőtt kilenctől (magyar idő szerint hajnali kettőtől) megkezdi szereplését a magyar kajak-kenu válogatott a tokiói előolimpiai tesztversenyen. Hüttner Csaba szövetségi kapitány az Origónak elmondta, hogy a magyar csapat - amely az olimpiai számok éremtáblázatán és a pontversenyben is az élen végzett a vb-n – azért érkezett a japán fővárosba, hogy tesztelni tudja a helyszínt és a környezetet, éremelvárás ezúttal nincs a versenyzőkön.

A magyar kajak-kenu sport legjobbjainak a sikeres szegedi világbajnokság után egy hetük volt a pihenésre, majd szeptember 2-án már útnak is indultak Japánba, ahol egy hétig Takamacuban készültek a versenyre, kedden pedig megérkeztek a japán fővárosba.

A női mezőnyben ezúttal nem lesz ott a magyarok két legjobbja, Csipes Tamara és Kozák Danuta, azonban rajthoz áll a szegedi világbajnokságon aranyérmes Gazsó Dorka és a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika is, úgyhogy nem lehet rásütni a magyarokra, hogy „B" kerettel érkeztek Japánba.

Az előolimpiai tesztversenyen a szervezési nehézségek miatt nem rendeznek négyes döntőket, így a magyarok legjobbjai olimpiai egyes és páros számokban bizonyíthatnak majd.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hüttner Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya az Origónak elmondta, hogy ezúttal nincs semmilyen elvárás, azért érkezett a magyar csapat, hogy egy évvel az olimpia előtt megtapasztalja a tokiói versenykörülményeket.

„Korábban már kétszer is jártunk itt. Tavaly megnéztük az edzőtábort, ami abszolút bevált. A szálloda, ahol laktunk és a pálya is tökéletes volt, amin edzettünk. Ráadásul építettek egy új konditermet, és a kérésünkre be fognak szerezni még néhány eszközt, úgyhogy jövőre az is minden igényt kielégítő lesz. A klíma hasonló volt, mint amilyen jövőre az olimpián lesz, úgyhogy tudtuk tesztelni a körülményeket.

– kezdte Hüttner Csaba, aki elárulta, hogy a magyar csapat tagjai négy-öt nap alatt teljesen átálltak, és megszokták a körülményeket (hét óra időeltolódás, 35 fok körüli hőség és 80% fölötti páratartalom – a szerk.). – A világbajnokság után a legtöbben már lazára vették a dolgot, mert a jövő év rendkívül fontos lesz. A két anyuka (Kozák Danuta és Csipes Tamra – a szerk.) családi okok miatt nem tartott a csapattal, míg Kárász Anna pihenteti a vállát, hogy csúcsformában legyen jövőre is.

Most azért vagyunk itt, hogy a pályát teszteljük, az eredmény teljesen másodlagos számunkra.

Természetesen versenyzőkről beszélünk, akik ebben az állapotban is megpróbálják majd a legjobb eredményt elérni" – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A kétszeres világbajnok Birkás Balázs a K1 200 méteres versenyszámban áll rajthoz. A szegedi versenyző elmondta, hogy a tokiói hőség és az elképesztően magas páratartalom visszahozta a gyerekkori emlékeit, amikor a Tiszán evezve elkapta a nyári zápor.

A víz egyébként kellemes, az sem zavar, hogy sós, pedig korábban edzőtáboroztam Ausztráliában, ahol annyira sós volt, hogy csípte a szememet, amikor az arcomba folyt. A hullámfogók egész jól működnek, és a széljárás is kedvező – mondta az Origónak Birkás Balázs, aki a pálya fölött cikázó repülőgépek miatt nem tudott a beszélgetni a társaival a vízen.

Birkás Balázs elégedett a körülményekkel, a repülők sem zavarják Forrás: MTI/Kovács Tamás

"A keddi edzésen Gazsó Dorka két pályával mellettem evezett, mondott nekem valamit, de semmit nem hallottam belőle, mert annyira közel voltak a repülők. Persze, ha kivárják a rajtbírók, amíg elmennek, nem lesz belőle probléma – folytatta a kétszeres világbajnok, aki kisebb betegséggel küszködik.

mert a szegedi világbajnokság óta már csak fenntartó jelleggel edzettünk naponta egyszer, mivel már vége van az éles versenyszezonnak. Most tényleg csak azért vagyunk itt, hogy megismerjük az olimpiai versenykörülményeket. Ezek a túrák nagyon hasznosak, mert könnyebb úgy kezdeni egy versenyt, ha ismerős környezetbe jössz vissza. A magas páratartalomról a gyerekkorom jut eszembe, amikor a Tiszán edzettünk, és jött egy hatalmas nyári eső. Olyankor a hatalmas légnyomásban alig kaptunk levegőt, rendesen lihegtünk. De ez igazából nem zavaró, mert ha jó állapotban tud az ember kijönni egy versenyre, ez nem jelenthet különösebb problémát.

Márpedig, ha valaki Magyarországról kijut az olimpiára, az biztosan nem lesz rossz formában"

– mondta Birkás Balázs, aki viccesen hozzátette, hogy nagyon fog szurkolni a magyar válogatottnak a tokiói olimpián – miközben Szegeden tagja volt az olimpiai kvótaszerző kajaknégyesnek, így minden esélye megvan rá, hogy jövőre visszatérhessen a japán fővárosba.

Medveczky Erika két számban indult a világbajnokságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami a magyar csapat indulóit illeti: a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika K1 500 méteren és K2 500 méteren áll rajthoz, utóbbi versenyszámban a 19 éves vb-győztes Gazsó Dorka lesz a partnere, aki K1 200 méteren is indul, akárcsak a vb-bronzérmes Lucz Anna.

A kétszeres világbajnok Birkás Balázs és a szintén kétszeres vb-győztes Tótka Sándor K1 200 méteren áll rajthoz, míg a vb-n szereplő férfi kajaknégyes két másik tagja, Nádas Bence és Kuli István indul majd K2 1000 méteren. A férfi K1 1000 méteres királykategóriában a táv friss világbajnoka, Kopasz Bálint ismét összecsaphat a korábbi vb-győztes portugál Fernando Pimentával, akit az idei szezonban a duisburgi világkupán, a minszki Európa-bajnokságon és a szegedi világbajnokságon is legyőzött.

Kopasz Bálint minden komoly versenyt megnyert idén Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi kenuban Kiss Balázs, valamint a világbajnokságon 5000 méteren ezüstérmes Adolf Balázs indulhat 1000 méteren, párosban pedig a Kiss Balázs, Dóri Bence egység bizonyíthat.

A női kenusoknál C2 500 méteren a világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros rajtolhat, C1 200 méteren pedig a páros mindkét tagja odaáll.

Az elő- és középfutamokat csütörtökön és szombaton, a döntőket pedig pénteken és vasárnap rendezik Tokióban, ahol az épek mellett a paraversenyzők is rajthoz állnak majd. A magyar színeket Varga Katalin, Suba Róbert és Juhász Tamás képviselheti ebben a szakágban.