Magyarország jó eséllyel pályázhat a 2024-es sakkolimpiára

Energy Ministry expanded board meeting
5470240 06.04.2018 Deputy Prime Minister of the Russian Federation Arkady Dvorkovich at the expanded meeting of the Energy Ministry Board at the Rossiya Segodnya International Multimedia Press Center. Alexander Natruskin / Sputnik
Vágólapra másolva!
Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke szerint mivel Magyarország száz éve sakknagyhatalomnak számít, ezért jó eséllyel pályázhat a 2024-es sakkolimpia megrendezésére.

A FIDE élére tavaly megválasztott orosz sportvezető ezt szombaton este, a nemzetközi szervezet elnökségi ülését követően a Parlamentben megtartott fogadáson jelentette ki.

Dvorkovicsot lenyűgözte Budapest, valamint elismerőleg beszélt a magyar iskolákban bevezetett sakkoktatásról is.

A fogadáson Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja azt hangsúlyozta, hogy az országnak minidig is kitűnő sakkozói voltak, akik ugyanolyan megbecsülésben részesülnek az állam részéről, mint a nyári és a téli olimpiákon érmes sportolók.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kiemelte, hogy

a magyarok híresen jó szervezők, komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a nagy nemzetközi sportesemények megrendezésében, az országnak sportbarát kormánya van, amely támogatja a Magyar Sakkszövetség törekvéseit.

Polgár Judit arról beszélt, hogy amikor 12 évesen az első olimpiai bajnoki címért járó elismerését átvette a Parlamentben, nem gondolta volna, hogy egy nap a sakkvilág vezetőivel találkozhat ugyanott.

Szabó László, a Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc, valamint a legnagyobb magyar, Széchenyi István is kiváló sakkozó volt. Hozzátette: az MSSZ megújult vezetése ismét a sakkvilág csúcsára akarja juttatni a magyar sakkozást.

fogalmazott az elnök.

A 2024-es sakkolimpia helyszínéről jövő augusztusban, hanti-manszijszki kongresszusán dönt a FIDE.