Félprofi futballjátékos lesz Caster Semenya, az olimpiai bajnok futó

16th IAAF World Athletics Championships London 2017 - Day Ten Caster Semenya 800 meter ATHLETICS Day 10 England Keywords Photography UK World Athletics Championships CHAMPIONSHIP FINAL IAAF london SPORT track and field women world
Caster Semenya of South Africa compete in 800 meter final in London at the 2017 IAAF World Championships athletics. (Photo by Ulrik Pedersen/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Hamarosan futballjátékos lesz Caster Semenya, a dél-afrikaiak kétszeres olimpiai bajnok futója.

A 800 méter háromszoros világbajnoka szerződést kötött a hazája válogatottsági rekordere, Janine van Wyk által alapított JVW Football Clubbal, s jövőre játszani fog a félprofi Sasol Ligában.

- mondta a 28 éves atléta.

A világklasszis középtávfutó fiatalabb korában minden nap focizott az iskolában és edzéseken is részt vett.

Caster Semenya Forrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Semenya új kihívást keres, miután a szeptember 27-én kezdődő dohai vb-n nem védheti meg a címét, a svájci szövetségi bíróság ugyanis júliusban igazat adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amely így újra alkalmazhatja a versenyzők hormonszintjére vonatkozó szabályozását.

Az IAAF tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteronszintjére, ezzel

veszélybe került Semenya pályafutása, mivel a sportoló hiperandrogenizmussal küzd.

A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Az új szabályok választás elé állítják a - sokak által interszexuálisnak tartott - dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza tesztoszteronszintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteronszintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteronszintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.

Semenya a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, és háromszor, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok is lett ezen a távon.