Társoldalunk:

Michelisz Norbert: Nem a csapattársaimra utalva akarok bajnok lenni

2019.09.12. 09:38

Felkészülve, feltöltődve, de nem feltétlenül kipihenten várja a túraautó-világkupa idei szezonjának második felét Michelisz Norbert. Második helyen áll a bajnokságban, eddig két futamot nyert, egyet a Nürburgringen, egyet Vila Realban. Karrierje alatt talán soha nem volt még ennyire határozott és elszánt, nem is éli meg teherként, hogy az első magyar autóversenyző lehet, aki világbajnoki címet (hivatalosan világkupa-győzelmet) szerez. Az Origónak elárulta azt is, hányadik helyre várja magát idén a bajnokságban.

Szó szerint aktív pihenéssel töltötte a WTCR nyári szünetét Michelisz Norbert. Habár nem versenyzett, talált magának elfoglaltságot így is bőven. A különböző rendezvények, valamint saját csapata, a M1RA-val kapcsolatos ügyintézések mellett, amennyi időt csak tudott, a családjával töltött. Elárulta azt is, kislányai hogyan segítették a felkészülését.

"Tegnap jöttünk haza egy római nyaralásról, és azt beszéltük a feleségemmel, hogy akkor most el kellene mennünk pihenni is, mert nem egyszerű egy egy- és egy kétéves gyerekkel nyaralni.  Egy ilyen program akár a felkészülés része is lehet mentálisan és fizikálisan is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Családi vakáció. Family vacation. ‍

Norbert Michelisz (@nmichelisz) által megosztott bejegyzés,

De viccet félretéve, természetesen a szakmai felkészülés is megvolt, teszteltem, és telemetriát is elemeztem, felkészülten várom a szezon második felét. Négy ázsiai forduló van hátra, ebből a kínai Ningbo az első. Az autónak nagyon fekszik a pálya, de én nem szeretem annyira. Sokat elemeztem az ottani adatokat, szeretnék javítani a tavalyi teljesítményemen, és visszavágni Björknek,  mert tavaly nem tudtam tartani vele a lépést. Sokat figyelem azokat a vezetéstechnikai különbségeket, amiket a telemetriából meg lehet állapítani. Ningbót azért várom különösen, mert kíváncsi vagyok, hogy ennek a munkának meglesz-e az eredménye. Ugyanakkor azokat a pályákat se szabad túl könnyen venni, amelyeken jól mentem, pláne abban a helyzetben, amiben most vagyok."

Felkészült a végjátékraForrás: Fotó: Dimény András/kepszerk.hu/© Dimény András, 2019/Dimény András

A szezon első felében nyújtott teljesítményével elégedett, a folytatással kapcsolatban pedig minden lehetséges alkalommal a kiszámíthatatlanságot hangsúlyozza.

"Ha papíron megnézzük, tavaly se voltam nagyságrendileg más helyzetben, mint idén, csak akkor a márkatársak voltak előttem, az zavart abban a helyzetben. Idén megint ott vagyok a második-harmadik hely környékén, viszont azt érzem, hogy sokkal többet hoztam ki a lehetőségeimből, és ez az, ami pozitív érzéssel tölt el. Úgyhogy ha jellemezni kell az idei évet, akkor azt mondom, hogy szakmai szempontból sokkal erősebb idei éven vagyok túl. De van még hátra 12 verseny, amivel kapcsolatban elég megnézni a szünetben készült interjúkat, legalább tíz versenyző van a mezőnyben, aki azt vallja magáról, hogy megnyerheti a bajnokságot. Ennek ellenére csak magamra koncentrálok, az utolsó hétvége előttig biztosan nem változtatok semmin a pályán."

A Nürburgringen és Vila Realban is győzöttForrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Az Origónak a szezon előtti hivatalos teszten, Barcelonában az év végén várható eredményéről annyit mondott csak, hogy lebegnek bizonyos számok a szeme előtt, amikre inkább a Hungaroring után szeretne visszatérni. Összetettbeli helyezésére tippelve akkor szűkszavúan három számot mondott: egy, három, hat. A szezonfolytatás előtti sajtótájékoztatón nehezen lehetett vele kimondatni azt, amit érez, végül mégis kimondta, remélve, hogy ezzel nem pakol magára újabb terheket. 

Hogy ha most tippelnem kellene, akkor azt mondom, hogy egy. De ahogy már mondtam is, sok futam van még hátra, a tavalyi évből kiindulva látjuk, hogy számtalan forgatókönyv létezik."

Ahogy ellenfélből is rengeteg van, akikkel mind számolni kell, de közülük is kiemelkedik kettő.

Csapattársai támogatják, de ha lehet, önerőből lenne bajnokForrás: Gregory Lenormand / DPPI/Gregory Lenormand

"Elég a pontállásra nézni, Guerrieri nagyon erős szezont produkál. Számolgattam, hogy mennyi pontot gyűjthettem volna, ha nincs balszerencsés szituációm, de neki is volt bőven ilyen. Nagyon erősnek érzem őt, a pontállás és a forma miatt is. Hogy mi lehet a fegyverem vele szemben? Nem kell rá figyelnem. Olyan erős csapat van körülöttem, mindenki azon dolgozik, hogy bajnokságot tudjak nyerni, szóval legalább akkora esélyes vagyok, mint ő. Lesznek olyan pályák, amik tavaly nem feküdtek jól neki. De Thed Björköt sem szabad kihagyni a számításból, mert valószínűleg tartalékoltak valamennyit Európában, most pedig rögtön hazai pálya jön nekik Kínában."

Csapata erejét mutatja, hogy legjobb hyundaiosként hamar kedvezményezett lett, többször is láthattuk, ahogy társai aládolgoznak a pályán. Ezzel kapcsolatban azonban vegyesek az érzései. 

"Könnyebbség és felelősség egyszerre, hogy most engem támogat a csapat.  Tavaly a vége előtt két hétvégével fordított volt a szituáció, akkor nekem kellett segítenem a bajnokságban jobban álló Tarquinit. Megértem, ha valaki nehezen áll be a többiek mögé segíteni, nem is feltétlenül így szeretnék nyerni, hogy a csapattársaimra vagyok utalva."

A túraautó-világkupa 2019-es szezonja szeptember 13-15-én a kínai Ningbóban folytatódik.