Vágólapra másolva!
Sportdiplomáciai sikerként értékelte a magyar golftársadalom, amikor Batta Krisztina, a szenior női válogatott frissen megválasztott csapatkapitánya, július elején bejelentette, hogy sikerült: 2024-ben Magyarország rendezheti az európai eseményt, a Marisa Sgaravatti Trophyt. Ahogy akkor mondta, teljesült az álma. Nem először. A többszörös magyar amatőr golfbajnok rendszerint makacsul és kitartóan küzd azért, amit egyszer fejbe vesz. Legutóbb például azért, hogy minél több nő ragadjon golfütőt. A nemes cél érdekében még egy közösséget is alapított, a Ladies Golf Hungaryt.

A főváros szívében található Golf Academy Budapest pályájára beszéltük meg a randevút. Csillogó szemekkel, tökéletes golföltözékben jelent meg az ország egyik legsikeresebb golfozónője.

Egyértelmű, hogy Batta Krisztina ide, ebbe a környezetbe tartozik.

Mintha maga is a pálya része lenne. Egy nő, aki értelmet ad annak, amiért férfiak trükkös pályákat tervezek és építenek ilyen lélegzetelállító, idilli környezetekbe.

Kezében a golfütő, nála a labda. Kerek a világ.

Batta Krisztina golfozó Forrás: Polyák Attila - Origo

„Már több mint húsz éve annak, hogy meghívtak nézőként Kisorosziba, a Magyar Golf Klub egyik versenyére. Azt sem tudtam, hogyan kell megjelenni egy golfpályán,

úgyhogy miniszoknyát és magassarkút vettem fel.

Egyszer csak közölték, hogy ki lehet próbálni ezt a játékot. Mivel láttam, hogy az idősebb korosztály vesz részt a versenyen, profi röplabdázóként azt gondoltam, húsz év múlva talán elkezdem. A partnerem, akivel akkor voltam, kipróbálta. Neki tetszett a golf. Mondta, hogy szívesen menne a pályára máskor is. Mivel a mai napig nem vagyok az a nő, aki otthon várja a férjét, miközben mos, főz, takarít, gyereket nevel, hát gondoltam, én is megyek vele. Az első próbálkozás alkalmával - szintén a Magyar Golf Klubban, mivel a 90-es évek végén nem nagyon volt más - mondták, hogy üssem el a labdát.

Nem találtam el! Én, aki sportoló voltam, aki sportiskolába jártam, 3 éves korom óta sportoltam, mi az, hogy nem találom el?

Na, ez volt a szerelem pillanata"

- emlékszik vissza Krisztina, aki azonnal kihívásként tekintett a golfra, mi megadta magát neki. Ma már az egész élete a játék körül forog. Amellett, hogy játszik, 12 éve van egy vállalkozása, amely a golf szerelmeseinek kínál utakat.

Forrás: Polyák Attila - Origo

Eközben az ő szerelme sem halványult,

amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy olyan mondatokban tud róla beszélni, amit bármelyik regényíró megirigyelne:

Három évvel az első gurítások után

Batta Krisztina megszerezte az első magyar bajnoki címét. Aztán a következő évben a másodikat is.

Azóta pedig gazdagabb

egy Mid Amatőr magyar bajnoki címmel,

és lehet, hogy idén már a szenior bajnokija is meglesz. Eközben lépten-nyomon arra buzdítja a többi nőt, hogy ők is próbálják ki ezt a játékot, amivel, mint mondja, tovább élhetnek.

Forrás: Polyák Attila - Origo

„A Ladies Golf Hungaryt azért hoztam létre, mert kevés hölgy van a golfban, és bátorítás kell nekik. Kell nekik egy közösség, egy platform, ahova bátran kiléphetnek. Sokan azt sem tudják, hogy be lehet menni egy golfklubba, vagy éppen azt, hogy

Budapesten nem egy, hanem három golfpálya is van.

Arról nem is beszélve, mennyi emberben él az a negatív sztereotípia, ez a sznobok, gazdagok sportja, és túl drága. Nem így van! A hölgyek mára eljutottak oda, hogy meg merik keresni önmagukat. Nem csak főznünk kell, és gyereket nevelni, hanem van már arra lehetőségünk, hogy ha egy hölgy azt mondja, talált magának egy sportot, hobbit, akkor űzheti.

Persze kell hozzá a megfelelő partner, aki nem veti meg, nem ítéli el

azt, hogy a családja mellett önmagára is szán időt, pénzt és energiát. Hajdanán tőlem is megkérdezte a rokonság, minek golfozni. Már a kérdést sem értettem. Minek megyünk el étkezni? Mert kell, mert jól esik, ki-miért. Amikor golfozok, sportolok, kinn vagyok a természetben, nem a computer előtt ülök, figyelek az egészségemre. Tanulmány bizonyítja, hogy

akik golfoznak, és most hobbi golfozókról van szó, nem a profikról, öt évvel tovább élnek, mint azok, akik nem golfoznak,

hiszen kint vannak a szabadban, és stresszmentesítik magukat. Már a séta is kikapcsolja az embert az aktivitással, de a pályán az elméjét is elfoglalja. A golf segít abban, hogy megőrizzük az egészségünket, nemcsak a fizikális, hanem a mentális szinten is"

- magyarázza.

Forrás: Polyák Attila - Origo

A pálya felé fordulok, amely a kánikulában is megőrizte ragyogó zöld színét, a füvet gondozó "greenkeeper" hathatós munkájának köszönhetően.

Egy nagy barna madár tűnik fel a távolban. Nem repül, hanem a fairwayen halad, az ütőfolyosón.

Megállnak a játékosok. Megvárják, amíg a természet újra engedi nekik a játékot. Itt nem az ember az úr.

- magyarázza, amikor látja, hogy a madarat figyelem. Eközben az jár a fejemben, hogy a golfozó, aki előttem ül,

4 évben is elnyerte az év magyar golfozó nője címet. 2003-ban, egy évvel később, 2011-ben és 2016-ban is.

Aztán eszembe jut az új feladata: 2019-től ő a szenior női válogatott szövetségi kapitánya. Alighanem ezt is a képességei elismeréseképpen bízták rá a Magyar Golf Szövetségben.

Fotó: Polyák Attila - Origo

„Még óvodás vagyok ezen a téren, még tanulom. Az első szezon felén vagyunk túl. Az alapot lefektettem, de az eredmények még nem elég jók. Volt egy másodosztályú Európa-bajnokság július elején, ahol a hölgyek még nem teljesítettek jól. Sajnos ezen én nem vehettem részt, mert az én hendikepem (hcp) túl alacsony, a versenyen csak 6,5 hcp fölött lehetett indulni.

De a cél az, hogy a jövőben én is erősítsem a csapatot.

Idén lett volna tervben, hogy az igazi Európa-bajnokságon, a csapat Európa-bajnokságon is elinduljunk, amihez kellett volna nekem hat olyan játékos, aki 12 hcp alatt van. Idén még nincs meg a csapat, de jövőre meglesz.

Megpróbálunk honosítani olyan Magyarországon élő, jól játszó külföldieket, akik sosem gondoltak arra, hogy állampolgárságuk vagy tartózkodási engedélyük legyen.

Ez olyan, mint a fociban, mi is bevásárolunk amellett, hogy a meglévő csapattagokat rá kell vennünk, motiválnunk kell arra, hogy csökkentsék a hendikepjüket."

Mi a hendikep, azaz hcp?

A játékoshendikep (player handicap) a golfjátékos potenciális eredményességét kifejező szám, amelynek nagysága fordítottan arányos a játékos képességével. Az eredményesebb játékosoknak kisebb értékű, a gyengébb játékosoknak pedig nagyobb értékű a hendikepszáma. A játékoshendikep teszi lehetővé, hogy a játékosok tájékozódjanak egymás képességéről, és az egymás elleni játékban az önmagukhoz mért eredményességet a játék során egymással összevessék. A játékoshendikep alsó értéke negatív szám, a felső érték pedig általában plusz 54-ig terjed. A játékos hendikepszámítása a játék során elért eredményből – Paarhoz viszonyított eltérésből – és a pálya hendikepértékéből kalkulálható, amely kalkulációhoz számtalan segédprogram ad lehetőséget, illetve a Magyar Golf Szövetség a versenyen részt vevő játékosok eredményeinek alapján kiszámolja, és a játékosok számára elérhetővé teszi a játékosok hendikepjét.

Forrás: Wikipédia

Mivel tudja, hogy én is golfozok, nem bajlódik azzal, hogy elmagyarázza, hogyan kell kiszámolni a hendikepet, inkább arról beszél, hogy

már kihirdette a 20 fős keretet, amelyben minden női golfozó betöltötte az 55 évet és 20 hcp alatt van.

Aztán kiemeli, hogy bennük bízik, rájuk számít a csapat Európa-bajnokságokon. Ugyanakkor a sikerhez még nagyon sokat kell tenniük, tennie. Figyelem Batta Krisztinát. Megváltozott a hangja, talán észre sem vette. Már nemcsak egy magabiztos játékos beszél hozzám, hanem egy határozott, irányításra termett vezető, aki a siker elérésében nem ismer könyörületet:

Forrás: Pixabay.com Forrás: --

Ahhoz különösen kell az erőnlét, ami Magyarország előtt áll.

Mármint akkor, ha nemcsak kiváló szervezőként, hanem a játékban is fel akarunk kerülni a szenior női golf térképére. Batta Krisztina gondolt egy nagyot, hogy Magyarország megszerzi a Marisa Sgaravatti Trophy rendezési jogát.

– magyarázza a bajnok, akinek ez is sikerült. Az ELSGA (Európai Senior Hölgyek Golf Szövetsége) közgyűlése júniusban döntötte el, hogy 2023-ban Belgium,

2024-ben pedig hazánk adhat otthont a neves európai golfversenynek, amire már a helyszínt is kiválasztotta a kapitány.

A lenyűgöző szépségű, Zalacsányban lévő Zala Springs Golf Resort pályáját, amit a világhírű, ifjabb Robert Trent Jones tervezett nekünk, magyaroknak. Ha már megvannak a játékosok, amellett, hogy megvan a pálya, a rendezési jog és van egy Batta Krisztinánk, minden adott arra, hogy a szenior magyar hölgyek 5 év múlva szép eredményt érjenek el.