Vágólapra másolva!
A szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság utolsó napján, ahogy az várható volt, remekeltek a magyar versenyzők. A Balla Virág-Takács Kincső összetételű páros egy órán belül két ezüstérmet nyert és szerzett két olimpiai kvótát is. A vb-címvédő Kozák Danuta a harmadik helyen végzett a K1 500 méteres versenyszámban. A futam után elmondta, hogy idén túl nagy volt rajta a teher, amit nem tudott kezelni, a jövőben pedig szeretné újra élvezni a kajakozást. A női kajaknégyesnek összejött a címvédés. Az aranyérmes egység tagjai pedig elmondták, hogy az összeállásuk óta először sikerült jól rajtolniuk. Nyilatkozatok.

A Balla Virág-Takács Kincső páros a kínai egység mögött a második helyen végzett a C2 500 méteres versenyszámban, így a megnyert ezüstérem mellé két olimpiai kvótát is szerzett a magyar kenus egység. 55 perccel később a kenus páros a 200 méteres számban is vízre szállt, és megint a második helyen ért célba egy másik kínai hajó mögött.

„Nem lepett meg, hogy ilyen gyorsak voltak, mert volt itt Szegeden egy világkupa, ahol hasonlóan jók voltak.

A kínaiak sikere mindig benne volt a pakliban, csak eddig folyamatosan cserélgették a párokat, hogy megtudják, hogyan jön ki nekik a legjobban a lépés – kezdte az értékelést a vegyes zónában Balla Virág a szövetség kamerája előtt.

Balla Virág és Takács Kincső két ezüstöt és két olimpiai kvótát is nyert Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem voltunk fáradtak a második futamra, mert feldobott minket az 500 méteren szerzett ezüstérem. Persze savasak voltak az izmaink, meg bele is haltunk abba a pályába, de örömevezésnek fogtuk fel a második számot.

Úgy érzem, jó úton járunk. Remek év van mögöttünk, minden edzést élveztünk. Ha ezen az úton megyünk tovább, az olimpiára beérhet a munka

– tette hozzá Takács Kincső.

Kozák Danuta bronzérmes lett a K1 500 méteres olimpiai versenyszámban, így a vb-címvédő aranyérem nélkül zárta világbajnokságot. A háromszoros olimpiai bajnok számára korántsem volt stresszmentes a világbajnokság, ugyanis az emberek napokig csak arról beszéltek, hogy a vb-címvédő párosukat kizárták a versenyből, miután 80 dekával könnyebb volt a hajójuk a megengedettnél.

„Az egész évem hullámzó volt, főleg völgyek voltak és nem csúcspontok.

Sajnos a vb is ilyen volt, kezdve a kizárással, de ez a pálya is olyan volt. Az egész évemet jellemezte ez a döntő – mondta Kozák Danuta a vegyes zónában az M4Sport kamerája előtt.

Kozák Danuta megterhelő szezonon van túl Fotó: Csudai Sándor - Origo

Volt olyan az évben, hogy jól mozogtam, de többnyire nem, ez azért furcsa, mert szerintem pont a mozgásom állandó. Pár hete már voltak gondjaim, és most itt sem sikerült. Úgy néz ki, a hazai pálya nem hagy egyesben nyerni – folytatta az ötszörös olimpiai bajnok, akit nagyon megviselt a csütörtöki kizárás.
"Nehéz elmondani, min mentem keresztül, még sosem zártak ki.

– mondta Kozák Danuta, akinek a riói olimpiai bajnok párostársa, Szabó Gabriella segített a döntőre való ráhangolódásra.

Segített, hogy együtt eveztem Szabó Gabival, hasonló a mozgásunk alapja, ezért is kértem meg, hogy láthassam magam előtt. Köszönöm neki, hogy megint odaadta szívét-lelkét zokszó nélkül

– folytatta a 14-szeres vb-győztes kajakos, aki nem haragszik a férjére a csütörtöki kizárás miatt. - Az edző-férjemmel nem rendült meg a bizalom a kizárás miatt, én látom a legjobban, mennyit dolgozik. De csak az hibázik, aki dolgozik, aki megveti emiatt, azt sajnálom. A közönségnek pedig köszönöm, hogy így is ünnepelt."

Kozák Danuta, az új-zéldani Lisa Carringtin és az ezüstérmes fehérorosz Volha Hudzenk Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kozák Danuta márciusban azt nyilatkozta az Origónak, hogy önmagát szeretné legyőzni, mert magával versenyezni a legnehezebb. Az ötszörös olimpiai bajnok úgy érzi, talán pont ez volt a probléma, és a jövőben sokkal lazábban kellene hozzáállni a dologhoz.

„A tavalyi évem annyira jó volt, hogy lesokkolt, hogy idén magamat kell legyőzni, és ezt őszintén szólva nem bírtam. Lestresszelt, hogy még ennél is jobb időt szerettem volna menni, ezt agyilag nem tudtam feldolgozni. Sokat tanultam ebből, a jövőben ezt kell megoldani. Azt még nem tudom, mi lehet a megoldás, de lehet, hogy

– mondta az Origónak Kozák Danuta, aki az idén már csak a pihenésre koncentrál, így nem vesz részt a tokiói előolimpián, amelyre szeptember 2-án utazik a magyar kajak-kenu válogatott.

A Balaska Márk-Birkás Balázs kettős aranyérmes volt a legutóbbi két világbajnokságon, Szegeden azonban taktikai döntés miatt nem ülhettek össze, mivel Birkás bekerült az olimpiai kvótáért harcoló 500 méteres kajaknégyesbe. A helyére Apagyi Levente került, azonban a cserétől nem lett gyengébb a magyar egység, amely másfél hajóhosszal nyerte meg az előfutamát. A fináléban azonban nem jött össze az újabb címvédés, mert a magyar párosnak nem sikerült a rajtja.

"Nem sikerült a rajtunk, pedig az a mi igazi előnyünk.

Azonban egy billenés miatt ez nem igazán jött össze. Utána jöttünk, ahogy tudtunk. Így sikerült - mondta Apagyi Levente, aki a célba érkezés után nem tudta hányadik helyet szerezték meg, de amikor hallotta a közönség tombolását, már sejtette, hogy megvan a bronzérem.

Balaska Már (balra) két vb-arany után idén bronzéremmel gazdagodott Fotó: Csudai Sándor - Origo

„A rajt előtti billenés meghatározó volt.

A billenés miatt meglepődtünk, ezért időt vesztettünk a rajtnál, így csak a harmadik helyet tudtuk megszerezni" - tette hozzá Balaska Márk, aki egy aranyéremmel szeretett volna bizonyítani a szövetségi kapitánynak és Schmidt Gábornak, a szövetség elnökének, de úgy érzi, ők örülnek ennek a bronzéremnek is.

A női K4 500 méteres olimpiai versenyszámban a négy éve veretlen női kajaknégyes ezúttal is bearanyozta a délutánt.

A Gazsó Dorka, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra alkotta négyes remekül rajtolt, majd elképesztő utazóval kézben tartotta a futamot, így megszületett a magyar válogatott negyedik aranyérem a világbajnokságon.

Fontos volt, hogy jól jöjjünk ki a rajtból. Mivel szembeszél volt, a táv közepén kicsit visszavettünk, majd kétszáznál meg tudtunk indulni, ahogy tudtunk. Ez volt az eddig legjobb pályánk - kezdte az értékelést a vegyes zónában Gazsó Dorka a szövetség kamerája előtt.

A női kajaknégyes újra megvédte vb-címét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Helyesbítek, az egyetlen jó pályánk. A vb előtt sokat kísérleteztünk a beülési sorrenden, de a rajtunk sehogy sem működött.

Ez volt az első jó rajtunk. Rengeteget szenvedtünk, igazából egy hete véglegesítettük, hogy ez lesz a végleges felállás.

Én csak annyit kértem, hogy most azt csináljuk meg, amit tudunk. Egyesben nagyon jók vagyunk, jól sikerült a felkészülés. Most igazán odatettük – folytatta az olimpiai bajnok Csipes Tamara, aki édesapját, az 1988-as szöuli olimpián K4 1000 méteren aranyérmes Csipes Ferencet is méltatta, aki felkészítette a női négyest az idei vb-re.

Csipes Tamara két aranyérmet nyert a szegedi világbajnokságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ő igazai kajaknégyes specialista, nyilván nem véletlenül kérték meg arra, hogy legyen edzője a négyesnek.

– tette hozzá nevetve Csipes Tamara. – Kétszáz méternél mondtam be a hoppot, de edzésen úgy gyakoroltuk, hogy kétszázötvennél legyen. Azonban elmentünk egyesben evezni, és érzékeltük, hogy ez túl hosszú lesz ebben a szembeszélben, úgyhogy Tamival arra jutottunk, hogy elég lesz később, hogy maradjon szufla a végére is.

Medveczky Erika már nyolcszoros világbajnok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem akartunk olyanok lenni, mint a fehéroroszok, akik az elején ellövik a puskaport, mert akármilyen hihetetlen az ötszáz méter ötszáz méternél ér véget. Ez jó döntés volt. Azonban

– tette hozzá Medveczky Erika, aki most már nyolcszor világbajnok.

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összetételű kajaknégyestől óriási bravúr lett volna az éremszerzés az 500 méteres olimpiai versenyszámban, azonban a kvótaszerzéshez az első hét hely valamelyikére kellett beérniük, ami korántsem tűnt lehetetlennek. A magyar egység végig versenyben volt a bronzérmes helyezésért, végül az ötödik helyet szerezte meg, ami négy olimpiai kvótát jelent a magyar kajak-kenu válogatottnak.

A férfi kajaknégyes tagjai óriásit mentek Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Mindent megcsináltunk, amire képesek vagyunk. Akkor lennék elégedetlen, ha hibáztunk volna a pályában.

Talán az érem lett volna a cseresznye a torta tetején, de az, hogy az utolsó versenyszámként elevezhettünk a közönség előtt, az mindenért kárpótolt. Elképesztőek voltak a szurkolók - kezdte az értékelést a vegyes zónában Tótka Sándor a szövetség kamerája előtt. - Megbeszéltük a srácokkal, hogy megcsináljuk, beálltunk a rajtba, és meg is csináltuk. Nagyon boldog vagyok, hogy kvótás helyen értünk célba - folytatta Nádas Bence.

- mondta Birkás Balázs. - A szurkolók nagyon sokat hozzátettek ehhez a teljesítményhez. Amiért jöttünk, a kvóta, az megvan. Az ellenfelek évek óta együtt eveznek, szerintem ez kell ahhoz, hogy a legjobbak közé odakerüljünk - tette hozzá Kuli István.

A magyar kajak-kenu válogatott 11 olimpiai kvótát szerzett a vasárnapi döntőkben.