Társoldalunk:

Kozák Danuta: Talán csak élveznem kéne, nem pedig magammal versenyeznem

2019.08.25. 12:43

A szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta bronzérmes lett a K1 500 méteres olimpiai versenyszámban, így a vb-címvédő aranyérem nélkül zárta világbajnokságot. A futam után Kozák Danuta elmondta, hogy a tavalyi szenzációs szereplésével – amikor szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi Európa-bajnokságon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon – túl nagy terhet tett saját magára, ezzel pedig fejben nem tudott megbirkózni.

Kozák Danuta számára korántsem volt stresszmentes a világbajnokság, ugyanis az emberek napokig csak arról beszéltek, hogy a vb-címvédő párosukat kizárták a versenyből, miután 80 dekával könnyebb volt a hajójuk a megengedettnél.

„Az egész évem hullámzó volt, főleg völgyek voltak és nem csúcspontok. Sajnos a vb is ilyen volt, kezdve a kizárással, de ez a pálya is olyan volt. Az egész évemet jellemezte ez a döntő – mondta Kozák Danuta a vegyes zónában az M4Sport kamerája előtt.

Kozák Danuta szerezte az 500. magyar vb-érmetFotó: Csudai Sándor - Origo

Volt olyan az évben, hogy jól mozogtam, de többnyire nem, ez azért furcsa, mert szerintem pont a mozgásom állandó. Pár hete már voltak gondjaim, és most itt sem sikerült. Úgy néz ki, a hazai pálya nem hagy egyesben nyerni – folytatta az ötszörös olimpiai bajnok, akit nagyon megviselt a csütörtöki kizárás. Nehéz elmondani, min mentem keresztül, még sosem zártak ki. Először fel se fogja az ember, hogy vele történik ez, aztán amikor lecsapódik, akkor jön a negatív hatása. Szombaton stresszes voltam a középfutam alatt, a mai jobb volt, de nem az igazi – mondta Kozák Danuta, akinek a riói olimpiai bajnok párostársa, Szabó Gabriella segített a döntőre való ráhangolódásra. - Segített, hogy együtt eveztem Szabó Gabival, hasonló a mozgásunk alapja, ezért is kértem meg, hogy láthassam magam előtt. Köszönöm neki, hogy megint odaadta szívét-lelkét zokszó nélkül – folytatta a 14-szeres vb-győztes kajakos, aki nem haragszik a férjére a csütörtöki kizárás miatt. - Az edző-férjemmel nem rendült meg a bizalom a kizárás miatt, én látom a legjobban, mennyit dolgozik. De csak az hibázik, aki dolgozik, aki megveti emiatt, azt sajnálom. A közönségnek pedig köszönöm, hogy így is ünnepelt."

Kozák Danuta bronzérmes nyert a szegedi világbajnonságonFotó: Csudai Sándor - Origo

Kozák Danuta márciusban azt nyilatkozta az Origónak, hogy önmagát szeretné legyőzni, mert magával versenyezni a legnehezebb. Az ötszörös olimpiai bajnok úgy érzi, talán pont ez volt a probléma, és a jövőben sokkal lazábban kellene hozzáállni a dologhoz.

„A tavalyi évem annyira jó volt, hogy lesokkolt, hogy idén magamat kell legyőzni, és ezt őszintén szólva nem bírtam. Lestresszelt, hogy még ennél is jobb időt szerettem volna menni, ezt agyilag nem tudtam feldolgozni. Sokat tanultam ebből, a jövőben ezt kell megoldani. Azt még nem tudom, mi lehet a megoldás, de lehet, hogy talán nem magammal kellene versenyeznem, hanem csak szimplán élveznem kellene a dolgot. Ezt kellene megtalálnom újra. Nyertem már annyit, hogy ne kelljen azon izgulnom, hogy még többet nyerjek" – mondta az Origónak Kozák Danuta, aki az idén már csak a pihenésre koncentrál, így nem vesz részt a tokiói előolimpián, amelyre szeptember 2-án utazik a magyar kajak-kenu válogatott.