Kopasz Bálintnak a saját ágya és a mama főztje kellett a vb-aranyhoz

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged, 2019, Kopasz Bálint, K1 1000m, aranyérem
Kopasz Bálint a királykategória ura
Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon K1 200 méteren Lucz Dóra a hatodik helyen végzett, így egy hajszállal lemaradt az olimpiai kvótáról, de úgy érzi, nincs oka szomorkodni. Az 1000 méteres királykategóriában Kopasz Bálint elképesztő hajrá után legyőzte a cseh Josef Dostált, és a vb-címvédő portugál Fernando Pimentát. Az algyői kajakos elmondta, hogy bejött neki a taktika, amivel már az Európa-bajnokságon is legyőzte a portugált. A toronymagas esélyes Csipes Tamara érvényesítette a papírformát, és a 30. születésnapján utcahosszal nyerte az 1000 méteres döntőt, amivel bemelegített a fő számára, a női kajaknégyes vasárnapi 500 méteres fináléjára. Nyilatkozatok.

Lucz Dóra fantasztikusan versenyzett a K1 200 méteres olimpiai versenyszám döntőjében. Az újpesti kajakosnak nem volt esélye – ahogy másoknak sem - a sorozatban hetedik vb-címét nyerő új-zélandi Lisa Carrington ellen, viszont az olimpiai kvóta megszerzése nem tűnt lehetetlen feladatnak.

Sajnos azonban kevesebb mint két tizeddel lemaradt az ukrán Marija Kihasova-Szkorik mögött, így egy hajszállal lecsúszott az ötödik helyről.

„Rendesen felkészültem a döntőre. Csütörtökön és pénteken is hátszeles pályákon mentem, míg most szembeszél volt, ezért kicsit át kellett állítanom magamat, mert pár másodperccel hosszabb lett a pálya.

– kezdte az értékelést a kétszeres Európa-bajnok Lucz Dóra, aki elmondása szerint nem foglalkozott azzal, hogy a Kárász-Kozák kettős kizárása után neki kellett volna megszerezni a hatodik női kajakos olimpiai kvótát.

Lucz Dóra óriási versenyben maradt le az ötödik helyről Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az edzőm, Somogyi Béla (Kozák Danuta edzője és férje – a szerk.) mondta, hogy ne ezzel foglalkozzak, hiszen alapból is az volt a célunk a vb-n, hogy minél jobb eredményt érjünk el.

Ez most nem sikerült, de úgy látom, nem vagyok messze. Mély gödörből indultam, de most jó úton járok, úgyhogy jövőre újra megpróbálom"

– tette hozzá a 24 éves kajakos, akinek sokáig nem is volt biztos a vb-szereplése. Lucz Dóra a szegedi világbajnokság előtt két héttel szétlövésben győzte az olimpiai bajnok Csipes Tamarát, így bekerült a válogatott keretbe.

Ezt követően Kopasz Bálint szállt vízre a férfi kajakosok királykategóriájában, vagyis K1 1000 méteren. Az algyői kajakos az előfutamát magabiztosan megnyerte, majd a pénteki középfutamban megszorongatta a vb-címvédő Fernando Pimentát – akit idén már a duisburgi világkupán és a minszki Európa-bajnokságon is legyőzött -, de a hajrában inkább tartalékolt, és átengedte a futamgyőzelmet a portugálnak, hogy maradjon ereje a szombati döntőre. Kopasz taktikája tökéletesnek bizonyult, ugyanis 800 méternél utolérte a cseh Josef Dostált és Fernando Pimentát, majd egy hatalmas robbantás után maga mögött hagyta a két klasszist, és közel másfél másodperces előnnyel lett világbajnok.

„Óriási boldogság számomra, hogy a kedvenc pályámon, Szegeden nyerhettem világbajnokságot, ráadásul ennyi szurkoló előtt.

Ezt terveztem, mert nagyon jó formában voltam már a középfutamban is. Sokat számított, hogy tegnap otthon pihenhettem a saját ágyamban (Algyő és Szeged között 10 kilométer a távolság – a szerk.), és Marics Balázs dietetikus segítségével a legjobb minőségű ételeket ehettem, hála édesanyámnak, aki megfőzte azokat – értékelt a vegyes zónában Kopasz Bálint a szövetség kamerája előtt.

Kopasz Bálint óriásit hajrázott a férfiak királykategóriájában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Számítottam rá, hogy rajtban erősebbek lesznek nálam, és majd vezetnek hétszázötven méterig. De mivel nagyobbak, és izmosabbak, tudtam, hogy a végére el fognak fáradni.

Nem örültem, hogy ezúttal nem volt hátszél, de mentálisan erős vagyok, így nem zökkentett ki a dolog. A hátszelet jobban szeretem, de nem akadályozott a mérsékelt szembeszél. Fantasztikus volt a szurkolás, egészen hétszázötven méterig mindent hallottam. Az utolsó kétszázra azonban kikapcsoltam, és nem hallottam semmit. Csak a pályát figyeltem, és növeltem a sebességet. Az utolsó ötven méteren elfáradtam, de kinéztem jobbra, és láttam, hogy tisztán vezetek, így kiengedtem a végén, és megpillantottam a szurkolókat, ami szenzációs volt – folytatta a 22 éves kajakos, aki a minszki Európa-bajnokságon már legyőzte a vb-címvédő Pimentát.

Kopasz Bálint az aranyéremmel az szegedi világbajnokságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hüttner Csaba szövetségi kapitány akkor azt kérte tőle, hogy a rajt után próbálja tartani a lépést a portugállal, hogy kizökkentse. Az Origo kérdésére Kopasz Bálint elmondta, hogy ez a taktika nagy szerepet játszott az első vb-győzelmében.

Szerencsére most már tudom tartani az utazótempót a legjobbakkal, mint amilyen Pimenta és Dostal" – tette hozzá Kopasz Bálint, aki egyelőre nem szeretné kikiáltani magát a tokiói olimpia esélyesének az 1000 méteres számban, de tudja, hogy ez az aranyérem bizakodásra adhat okot.

A második szombati aranyérmet Csipes Tamara nyerte,

aki papírformagyőzelmet aratott a K1 1000 méteres versenyszámban. Az olimpiai bajnok kajakos már a rajt után az élre állt, végül több mint egy hajóhosszal nyert, így a 30. születésnapján megnyerte a hetedik világbajnoki címét.

– kezdte az értékelés a vegyes zónában Csipes Tamara, akinek a célba érkezést követően a közönség kórusban énekelte Halász Judit "Boldog születésnapot" című slágerét.

"Nyolc évvel ezelőtt már nyertem itt egy vb-címet, de az teljesen más volt. Nem is akartam elindulni, nem voltam olyan csúcsformában, mint most. Ott volt izgulni való, de most nem akartam a véletlenre bízni. Úgy álltam oda, hogy ezt meg kell csinálnom. Így indultam el az első métereken.

– folytatta Csipes, akire a vb-címvédő kajaknégyessel vasárnap még vár egy döntő, így jó, hogy tudott takarékoskodni az erejével.

Csipes Tamara már hétszeres világbajnok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mondták is lányok, hogy ne lőjem el az összes puskaporomat.

Nekem a négyes a főszámom, ez nem titok. Mondták, hogy melegítsek be a döntőre, soha rosszabb bemelegítést"

– tette hozzá a szülinapos aranyérmes, aki különleges fonattal a hajában versenyzett. A frizurát a nő kajaknégyes vezérevezőse, Gazsó Dorka készítette, Csipes pedig újságírói kérdése válaszolva elmondta, hogy kabalából a döntőre is befonatja majd vele a haját.

A szombat délutáni programban középfutamokat rendeznek. Vízre száll az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, és a férfi kajaknégyes is kvalifikálhatja magát a vasárnapi fináléba.

A szombat délutáni program:
15.06: K1 500m: Kozák Danuta
15.37: K2 1000m: Kammerer Zoltán & Gál Péter István
15.58: C1 1000m: Kiss Tamás
16.35: CI 200m: Hajdu Jonatán
17.30: K4 500m: Birkás Balázs, Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István