A kajak-kenu vb magyar aranyérmesét a szurkolók kiabálták be a célba

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged, 2019 , Balaska Márk, Apagyi Levente
A vb-címvédő kajakpáros Birkás Balázs nélkül sem lett gyengébb
Vágólapra másolva!
A szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik napján is remekeltek a magyar versenyzők. A 16 éves parakajakos Kiss Péter nyerte az első magyar aranyérmet, amivel paralimpiai kvótát is szerzett. Kozák Danuta simán továbbjutott a K1 500 méteres előfutamából, de még érződött rajta, hogy nem lépett túl a csütörtöki eseményeken. A magyar csapat korelnöke, a 41 éves Kammerer Zoltán olimpiai számban nyert előfutamot a nála 16 évvel fiatalabb Gál Péter Istvánnal. A vb-címvédő 200 méteres férfi kajakpáros úgy tartott erődemonstrációt, hogy állításuk szerint rosszul rajtoltak. Nyilatkozatok.

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta az olimpiai K1 500 méteres versenyszám előfutamában a második helyen ért célba, fél másodperccel lemaradva a svéd Linnea Stensils mögött. Az ötszörös olimpiai bajnok láthatóan tartalékolt a középfutamra, mivel az első hely sem ért volna azonnali döntős szereplést.

"A tegnapi nap után rendbe kellett tenni a fejemet, úgyhogy most alulról építkezek

– mondta a szövetség kamerája előtt Kozák Danuta, aki láthatóan még mindig a csütörtöki események hatása alatt volt. Az egész szituáció rosszul érintett, hiszen a rendszerünkben fel van állítva egy versenyrutin. Az edzőm, a párom mérlegeli a hajót, tegnap és tegnapelőtt is lemérte.

Kárász Annának talán még nehezebb ezt feldolgozni (neki ez lett volna az egyetlen versenyszáma a világbajnokságon – a szerk.), hogy egy ilyen betli miatt ki kell hagynia a hazai rendezésű világbajnokságot."

Kozák Danuta könnyedén továbbjutott 500 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az eset után Szegeden az emberek folyamatosan azt találgatták, ki és mikor hibázott. Rengetegen összeesküvés-elméleteket gyártottak arról, hogy tudatosan szabotálták a világ legjobb kajakosának versenyét. Kozák Danuta azonban nem szeretne vádaskodni, elfogadja a helyzetet.

– folytatta Kozák Danuta, aki néhány szót a K1 500 méteres előfutamról is mondott. – Az ilyen nagy hátszél már zavaró, de maga a pálya nem volt rossz. Nem tudom, milyen lesz a döntő, egyelőre a középfutamra koncentrálok. Most tényleg alulról építkezek" – tette hozzá az ötszörös olimpiai bajnok, aki végezetül elmondta, hogy jó érzéssel kajakozott a pályán, amiből arra lehet következtetni, hogy bőven maradt ereje a folytatásra.

A férfiaknál a K2 1000 méteres olimpiai versenyszám előfutamában a Kammerer Zoltán-Gál Péter István páros a negyedik helyen végzett, így magabiztos versenyzéssel kiharcolta a középfutamos szereplést.

„Nem volt különösebb taktikánk, maximum annyi, hogy a rajt után álljunk be egy jó utazótempóra. Talán egy kicsit tompábbra sikerült, nem voltunk annyira élesek.

Hátszelünk van továbbra is, ez teljesen más technikát és taktikát igényel, de mi minden körülményre készültünk, edzettünk ilyen szélben és olyan szélben is" – mondta az Origónak a 41 éves, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán.

Gál Péter István és Kammerer Zoltán párosa tartalékolt a folytatásra Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Az elmúlt két napban fizikálisan már inkább pihentünk, megcsináltuk a pálya vizualizációját, hogy hol kell indítani, igyekeztünk ráhangolódni.

A többi egység látszólag maximális pályákat ment, mi még tartalékoltunk a középfutamra, így akár a döntő is összejöhet"

– tette hozzá Gál Péter István, aki akár Kammerer Zoltán fia is lehetne, hiszen 16 évvel fiatalabb a párostársánál.

A KL1 200 méteres döntőben duplán érdekeltek voltunk Kiss Péter és Suba Róbert révén. A kétszeres címvédő olasz Esteban Farias kapta el legjobban a rajtot, de a 16 éves Kiss csapásról csapásra zárkózott, majd a vezetést is átvette. Farias próbált újítani, azonban az Európa-bajnok Kiss tartotta a tempót, és elsőként ért célba. Ezzel élete első világbajnoki érmét nyerte, valamint az első magyar aranyat a szegedi világbajnokságon.

Kiss Péter 16 évesen már világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Nem estem pánikba azért, mert az olasz jobban indult, én csak a pályával törődtem. Tudtam, hogy a rajtom nem lesz olyan jó, ezért

A technikával és a tempóval nincs gond, most az a feladat az edzőmmel, hogy a rajtot próbáljuk meg tökéletesíteni, és akkor remélhetőleg még sokáig örülhetünk majd az első helyeknek" – mondta az Origónak a 16 éves Kiss Péter Pál, aki az aranyérem mellé paralimpiai kvótát is szerzett.

A K2 200-es méteres versenyszámban erődemonstrációt tartottak a magyarok.

A Balaska Márk-Birkás Balázs kettős aranyérmes volt a legutóbbi két világbajnokságon, Szegeden azonban taktikai döntés miatt nem ülhettek össze, mivel Birkás bekerült az olimpiai kvótáért harcoló 500 méteres kajaknégyesbe. A helyére Apagyi Levente került, azonban a cserétől nem lett gyengébb a magyar egység, amely másfél hajóhosszal nyerte meg az előfutamát, és azonnal bejutott a döntőbe.

„Nem taktikáztunk. Lenyomtuk a gázt, kiakasztottuk és mentünk

– mondta az Origónak a kétszeres vb-győztes Balaska Márk, majd dicsérte Apagyi Leventét, aki korábban stroke volt (vezérevezős) a párosban, de most hátra került. – Molnár Péter is így kezdett, aztán beült hátra, és világbajnok lett Tótka Sándorral Milánóban. Levente belead mindent, igazi tolóember, aki hatalmas placebót ad. Nagyon koncentráltan rajtoltunk, remek volt végig az utazónk.

– tette hozzá a Honvéd kajakosa.

A vb-címvédő kajakpáros Birkás Balázs nélkül sem lett gyengébb Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Remekül érzem magam hátul, ki tudom evezni magam. Amikor először beültem hátra, nagyon szokatlan volt, de pár edzés után elkezdtem élvezni – mondta Apagyi Levente.

Remélem, hasonlóan jó döntőnk lesz, de jobb rajtot szeretnénk, mert az most nem sikerült. Sokat álltunk a rajtgépben, be voltunk feszülve, de az indulásra nem voltunk felkészülve" – tette hozzá Apagyi Levente, aki ugyan rossznak érezte a rajtot, de valójában a magyar páros már a rajt után óriási előnyt harcolt ki a riválisokkal szemben.

A futam utáni integetés már Balla Virág védjegyévé vált Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az aranyéremre esélyes Balla Virág-Takács Kincső kettős a második helyen zárt a C2 200 méteres előfutamban, ezzel pedig bejutott a döntőbe.

„Gyakoroltuk a rajtot, és azt, hogy a nagy szélben minél előbb kikapjuk a vízből a lapátot - mondta a szövetség kamerája előtt Balla Virág, utalva arra, hogy a 200 méteres távon csak gyakorolnak az olimpiai 500 méteres versenyszámra.

– tette hozzá Takács Kincső, akinek a mondandójára Balla Virág még rákontrázott azzal, hogy a társa is zseniális, mert minden körülmények között a pálya közepén tudja tartani a hajót.

A szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság pénteki napján már döntőket is rendeznek. Délután háromtól hét magyar egység is vízre száll az éremszerzés reményében.