A hétszeres világbajnok magyar kajakos a konditeremben ünnepli az aranyérmet

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged, érem
Hagymási Réka és Medveczky Erika az éremátadáson
Vágólapra másolva!
A szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik napján hét magyar érdekeltségű döntőt rendeztek. A Lucz Anna-Kiss Blanka 200 méteres kajakos páros tagjai akkor tudták meg, hogy bronzérmesek lettek, amikor kihívták őket mérlegelésre. A Hajdu Jonatán-Fekete Ádám 500-as kenus egység az ezüstérem megszerzése után megcélozta a tokiói olimpiát, míg a hétszeres világbajnok Medveczky Erika elmondta, hogy a konditeremben fogja megünnepelni az aranyérmet, amit Hagymási Rékával nyert K2 1000 méteren.

A Lucz Anna-Kiss Blanka összetételű páros remek rajtot követően a harmadik helyen ért célba, így az U23-as világbajnok Lucz és az U23-as vb-bronzérmes Kiss a felnőtt mezőnyben is megszerezte élete első vb-érmét.

Száz méternél általában elkezdünk billegni, de most úgy érzem, jól tartottuk magunkat – mondta az Origónak Lucz Anna. – Remek pályát sikerült jönnünk, ami nagyon ritka. Nem tudtuk, hogy harmadikok lettünk. Éreztük, hogy a fehéroroszok nagyon jöttek, ők nyertek is, de utána semmit nem tudtunk – folytatta Kiss Blanka.

Lucz Anna és Kiss Blanka a csupamosoly kajakos páros Fotó: Csudai Sándor - Origo

Úgy láttam, hogy két hajó is elment előttünk, de megláttam az eredményjelzőt, ráadásul mérlegelni is kihívtak, ekkor tudatosult bennem, hogy megvan a bronzérem. Hihetetlen élmény volt mindkettőnknek, soha nem tapasztaltunk még ilyen hangulatot. Köszönjük a közönségnek, nagyon sokat segítettek – vette át a szót ismét Lucz Anna, aki élete első felnőtt vb-jén nagyon elégedett a harmadik hellyel. –

Nekünk most ez a legfényesebb érem a világon"

– tette hozzá Kiss Blanka, akinek az U23-as vb-bronz után a felnőtt mezőnyben is összejött a harmadik hely.

Ezt követően a Mike Róbert-Korisánszky Dávid kenus páros a nyolcadik helyen végzett a C2 200 méteres döntőjében, majd a 20 éves Bragato Giada az ötödik helyet szerezte meg a női C1 500 méteres versenyszámban, élete első felnőtt világbajnokságán.

„Az U23-as világbajnokságon második lettem ezen a távon. Abból a mezőnyből szinte senki nem volt itt a világbajnokságon.

– mondta az Origónak Bragato Giada, aki a beérkezés után még nem tudta, hányadik helyen végzett.

Bragato Giada fantasztikusan versenyzett élete első felnőtt vébéjén Fotó: Csudai Sándor - Origo

Délelőtt nagyon erős hátszél volt, akkor megijedtem kicsit, mert azt annyira nem szeretem, mert sokkal nagyobb csapásszámmal kell menni, én viszont hosszan, erőből evezek. Nem vagyok az a darálós típus. Az edzőm azt mondta, nagyon jól megoldottam. Büszkeséggel tölt el az ötödik hely, mert annak ellenére, hogy nem olimpia szám volt, vérre menő volt a küzdelem.

Most elmondhatom, hogy felnőtt mezőnyben én vagyok a világ ötödik legjobbja, és ez fantasztikus dolog"

– tette hozzá a 20 éves kenus.

A vb-ezüstérmes Dombvári Bence éremeséllyel várhatta a K1 500 méteres döntőt, ugyanis könnyedén nyerte az előfutamát, majd a középfutamban a német olimpiai bajnok Tom Liebschert is faképnél hagyta. A péntek délutáni döntőben azonban nem tudott érmet szerezni, de így sincs oka az elégedetlenségre.

Szerettem volna dobogós helyen végezni, bár ha az év elején valaki azt mondja, hogy ötödik leszek a világbajnokságon, azt mondom reális. Nagyon hosszú volt a szezon. Az elején még azt sem tudtam, milyen számra versenyszámra készüljek, de az ötszáz méter kényelmesebb volt, de fizikailag így is nehéz volt a felkészülés – értékelt a vegyeszónában Dombvári Bence, aki a kétéves eltiltása után tavaly más versenyzőként tért vissza.

Dombvári Bence mindent kiadott magából a döntőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sajnos vissza kell szereznem olyan alapokat, melyek nélkül nem lehet sikeres az ember egy világversenyen. Ha az ember nem mindig első, akkor kénytelen változtatni a szokásain, és olyan dolgokra is odafigyelni, amelyekre korábban nem.

Most jön egy hónap pihenő, azt gőzerővel elkezdek készülni az olimpiára. Szeretnék ott lenni Tokióban 1000 méter párosban"

– tette hozzá Dombvári Bence.

A C2 500 méteres táv döntőjét a kínai páros nyerte, a második helyre azonban a Hajdú Jonatán-Fekete Ádám érkezett meg, így a kenus páros egy évvel azután, hogy 6. helyen végzett a portugáliai vb-n, ezüstérmet ünnepelhetett a szegedi világbajnokságon.

„A párosunk szempontjából ez hatalmas előrelépés. A nemzetközi mezőny nagyon sűrű. Tavaly hatodikak lettünk, de öt tizeddel maradtunk le a második helyről, az csak pár centi.

Nagyon fájt, de a szívünk behúzott minket – mondta az Origónak Fekete Ádám, aki nagyon szeretne ott lenni a 2020-as olimpiára.

A Hajdu Jonatán-Fekete Ádám kettős megcélozta a tokiói olimpiát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Készülünk az ezer méterre (az olimpián a férfiaknál már csak C1 1000 és C2 1000 méteren rendeznek kenus számokat – a szerk.). Idén nem mi voltuk a legjobbak, harmadikak lettünk a válogatón, de tizedeken múlik az első hely.

– tette hozzá Fekete Ádám.

A 16 éves Kiss Péter Pál szerezte a paraversenyzők első aranyérmét a szegedi világbajnokságon, az épek közül pedig a Hagymási Réka-Medveczky Erika páros végzett először az élen K2 1000 méteres távon.

„Saját magammal szemben volt elvárás, hogy Rékával is nyerjek egy világbajnoki címet

– mondta az Origónak a triplázó Medvezcky Erika, aki a 2018-as világbajnokságon Csipes Tamarával, 2017-ben pedig Farkasdi Ramónával diadalmaskodott ebben a versenyszámban.

Medveczky Erika és Hagymási Réka a célba érés után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem szerettem volna megszakítani Erika sikersztoriját az ezer párosban, igyekeztem felnőni a feladathoz, hogy olyan pályát tudjunk menni, amit elterveztünk.

– mondta a kétszeres világbajnok Hagymási Réka, aki 2017-es racicei vb-n volt aranyérmes Szabó Ágnessel K2 200 méteren. – Az edzőnk, Csipes Ferenc azt mondta, hogy ebben a hátszélben fokozatosan erősödő irammal menjünk végig, amit remélhetőleg nem bírnak majd az ellenfelek. Igaz, hogy ez nem olimpiai szám, de keményen edzettünk rá.

Valóban nem ezen van a hangsúly, de legalább pozitív lökettel kezdhettem ezt a világbajnokságot, és nem kell várnom az utolsó futamig, hogy színpadra léphessek

– reagált Medveczky Erika arra, hogy Csipes Tamara korábban azt nyilatkozta, hogy a K1 1000 méteres versenyszám neki csak edzés a K4 500 méteres olimpiai versenyszámra.

Hagymási Réka és Medveczky Erika az éremátadáson Fotó: Csudai Sándor - Origo

Én most a konditeremben ünneplem az aranyérmet, mert vasárnap lesz a női négyessel a döntő, arra pedig rá kell edzeni"

– tette hozzá a most már hétszeres világbajnok Medveczky Erika, aki a női négyes esélyeiről úgy vélekedett, hogy a fehérorosz, az új-zélandi és a magyar egység között fog eldőlni az aranyérem sorsa, és a pillanatnyi forma lesz a döntő.

A döntők végeztével minden magyar szempár Lucz Dórára meredt a női K1 200 méteres előfutamban.

Az újpesti kajakosnak az első háromban kellett végeznie ahhoz, hogy döntőbe kerüljön, és bár sokáig úgy tűnt, nem fog sikerülni, elképesztően hajrázott, és végül másodikként ért célba.

Ezzel továbbra is megvan az esély arra, hogy a magyar női kajakosok megszerezzék mind a hat tokiói kvótát még Szegeden.

(Lucz Dóra párja, a német Tom Liebscher világbajnok lett férfi K1 500-on – a szerk).

Lucz Dóra döntős a K1 200 méteres olimpiai versenyszámban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A közönséget is hallottam végig, ők is sokat segítettek. Most elmegyek kievezni, aztán irány a szállás, vacsora, alvás, holnap pedig újult erővel megyek a döntőre.

A kvóta miatt nincs rajtam különösebb nyomás, eddig is az volt a célom, hogy magamból a maximumot hozzam ki, és ez azóta sem változott"

– mondta a vegyeszónában Lucz Dóra, akiről Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta, hogy a Kárász-Kozák páros kizárása után meg fogja szerezni a hatodik olimpiai kvótát.

Azzal, hogy Kozák Danuta és Kárász Anna biztosan nem végez majd K2 500-on kvótát jelentő helyen, a K4-es egységnek, K1 500-on a címvédő Kozáknak, valamint K1 200-on Lucz Dórának kell olimpiát érő pozícióban, azaz az első ötben végeznie Szegeden, és ugyanúgy összejön a hat ülés.