Kozák Danutáék elmulasztották a rajt előtti mérlegelést

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged, 2019 , Kozák Danuta
Kozák Danuta könnyedén továbbjutott a K1 500 méteres előfutamból
Vágólapra másolva!
A szegedi kajak-kenu világbajnokság csütörtöki szenzációja volt, amikor a vb-címvédő Kárász Anna-Kozák Danuta kettőst kizárták az olimpiai K2 500 méteres versenyszámból, ugyanis a hajójuk nyolcvan dekával könnyebb volt a megengedettnél. Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák péntek délelőtt egyéniben megnyerte az 500 méteres előfutamát, majd a vegyeszónában nyilatkozott a győzelméről és a csütörtöki kizárásról.

„A tegnapi nap után rendbe kellett tenni a fejemet, úgyhogy most alulról építkezek

– kezdte Kozák Danuta, aki láthatóan még mindig a csütörtöki események hatása alatt volt. – Az egész szituáció rosszul érintett, hiszen a rendszerünkben fel van állítva egy versenyrutin.

Kárász Annának talán még nehezebb ezt feldolgozni (neki ez lett volna az egyetlen versenyszáma a világbajnokságon – a szerk.), hogy egy ilyen betli miatt ki kell hagynia a hazai rendezésű világbajnokságot."

Kozák Danuta könnyedén továbbjutott a K1 500 méteres előfutamból Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az eset után Szegeden az emberek folyamatosan azt találgatták, ki és mikor hibázott. Rengetegen összeesküvés-elméleteket gyártottak arról, hogy tudatosan szabotálták a világ legjobb kajakosának versenyét. Kozák Danuta azonban nem szeretne vádaskodni, elfogadja a helyzetet.

– folytatta Kozák Danuta, aki néhány szót a K1 500 méteres előfutamról is mondott. – Az ilyen nagy hátszél már zavaró, de maga a pálya nem volt rossz. Nem tudom, milyen lesz a döntő, egyelőre a középfutamra koncentrálok. Most tényleg alulról építkezek" – tette hozzá az ötszörös olimpiai bajnok, aki végezetül elmondta, hogy jó érzéssel kajakozott a pályán, amiből arra lehet következtetni, hogy bőven maradt ereje a folytatásra.

Kárász Anna és Kozák Danuta kettősét kizárták a világbajnokságon. Ez azt jelenti, hogy az egység nem védheti meg a címét K2 500 méteren, viszont az olimpiai szereplésük nem került veszélybe.

Kozák és Kárász kizárása ellenére is meglehet az összes olimpiai kvóta

Kárász Anna és Kozák Danuta kettősét kizárták a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Ez azt jelenti, hogy az egység nem védheti meg a címét K2 500 méteren, viszont érdemes tisztázni, hogy az olimpiai szereplés nem került veszélybe.