A férfi kajakosok önbizalmat nyertek, az aranyesélyes kenusoknak hiányérzetük van

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged, 2019
A férfi kajaknégyes tagja mindent kiadtak magukból
Vágólapra másolva!
A csütörtök délután 500 méteres előfutamokat rendeztek a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A magyar versenyzők ezúttal is kitettek magukért, így folytatódott a sikersztori a Maty-éren. Nyilatkozatok.

Magyar szempontból remekül folytatódott a szegedi kajak-kenu világbajnokság.

Bragato Giada döntős élete első felnőtt világbjanokságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első délutáni középfutamban Bragato Giada harmadik helyen végzett C1 500 méteren, így a 20 éves kenus élete első felnőtt világversenyén bejutott a döntőbe.

"Megpróbáltam hozni a begyakorolt formulát a jó rajttal és az indításokkal. A hátszélnek nem örültem, de megoldottam, kiadtam magamból mindent. Örülök, hogy odaértem a nagyokhoz a döntőbe. Remélem, most már túl vagyok az izguláson. Ha száztíz százalékot nyújtok, akkor biztosan mindenki elégedett lesz velem.

- mondta Bragato Giada, aki megjegyezte, hogy a hangosan szurkoló magyar tömeg plusz erőt adott neki a hajrára.

A 20 éves kenus péntek délután 15.17-kor döntőzik.

Ezt követően a vb-ezüstérmes Dombvári Bence szállt vízre a K1 500 méteres középfutamban. A magyar kajakos elrontotta a rajtot, de végig tapadt az olimpiai- és világbajnok Tom Liebscherre, akit féltávnál megelőzött, majd futamgyőztesként bejutott a döntőbe.

A futam elején nem gondoltam erődemonstrációra, de láttam, hogy Tom a döntő előtt nem akar mindent beleadni, nagyon visszavett a közepén. Utolértem, majd óriási sebességkülönbség lett köztünk. Nem tudom, van-e ennek taktikai jelentősége a döntőre nézve.

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged, 2019 Fotó: Csudai Sándor - Origo

Próbáltam magamból nem kiadni mindent, de muszáj komolyan versenyezni, ha az ember ilyen erős mezőnyű középfutamba kerül. Kilencvenöt százalékot adtam ki magamból. Ha holnap kijön a maradék öt, akkor az első két hely valamelyikén fogok végezni" - mondta Dombvári Bence, aki korábban már többször versenyzett a német Liebscherrel, de a felnőtt mezőnyben még sosem tudta legyőzni.

Dombvári péntek délután 15.31-kor döntőzik.

Az aranyéremre is esélyes Balla Virág-Takács Kincs kenus páros fantasztikus versenyzéssel az első helyen végzett az 500 méteres előfutamában, így azonnal döntőbe jutott az olimpiai versenyszámban.

Rengeteg erős egység volt a futamban, ezért megbeszéltük bizonyos vezényszavakat, ha át kell alakítani a taktikát, de tudtuk tartani magunkat az eredeti tervhez - kezdte Takács Kincső.

Virág annyira eltalálta a ritmust, hogy nekem csak alá kellett tolnom a hajót."

A futam utáni integetés már Balla Virág védjegyévé vált Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagy jóérzésű pálya volt. Gondolni sem mertem, hogy egy előfutamban ilyen jól lehet menni. Megbeszéltük, hogy kirobbanunk a rajtnál, és megpróbáljuk uralni a mezőnyt. Utána sikerült tartanunk egy jó utazósebességet. Az utolsó száz méteren Kincső behoppolt, és beleerősítettünk, de nagy szükségünk nem volt rá - kezdte Balla Virág, aki maradéktalanul nem volt boldog a győzelem után.

- mondta Balla Virág azzal kapcsolatban, hogy a világbajnokság előtt pozitív doppingtesztet produkált Laurence Vincent-Lapointe, a kanadaiak 11-szeres világbajnok kenusa, így az aranyesélyes egységük kihagyja a szegedi vb-t.

A női kenupáros vasárnap 11.34-kor száll vízre az aranyéremért.

A Birkás Balázs, Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István összetételű kajaknégyes rajt-cél győzelmet aratott az olimpiai 500 méteres versenyszem előfutamában, így legjobb idővel bejutottak a középfutamba.

„Nem tudtam hol tartunk, csak az oroszokat érzékeltem.

Külön öröm számunkra, hogy a legjobb idővel jutottunk tovább. Persze ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni, hiszen bármikor változhat a szélirány, de úgy érzem jól állunk a világbajnokságon - kezdte Tótka Sándor.

A férfi kajaknégyes tagja mindent kiadtak magukból Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az elsődleges célunk az volt, hogy hajtsuk ki magunkat teljes összhangban. Már belül éreztem, hogy ez nagyon jó lesz. Megvertük a spanyolokat és az Európa-bajnok oroszokat is, úgyhogy bizakodhatunk.

- folytatta Nádas Bence. - Ez az első hely jó tesz az önbizalmunknak, amiből mostanában nem volt túl sok. Készülünk a középfutamra. Kihoztuk magunkból a maximumot, és remélem a folytatásban is így lesz - tette hozzá Kuli István.

A „Tokió előszobája"- ként is emlegetett szegedi kajak-kenu világbajnokságra a jegyek a linkre kattintva megvásárolhatók.