Társoldalunk:

Öttusa-Eb: elégedettek a szerepléssel a szövetségi kapitányok

2019.08.12. 09:37

A hagyományos versenyben nem sikerült az éremszerzés, de összejött a tervezett egy-egy olimpiai kvóta az angliai öttusa Európa-bajnokságon, ez utóbbi miatt lehetett mindkét szövetségi kapitány - némi hiányérzettel - elégedett. Már csak azért is, mert fő célként ezt fogalmazták meg előzetesen.

"Csapatban ötödikek lettek a fiúk, egyéniben pedig csak Demeter Bence nyújtott olyan teljesítményt, amivel kvótát tudott szerezni - emlékeztetett rá Martinek János, a férfiak szakvezetője. - Itt nem is számolhattam volna több kvótával, hiszen országonként csak egyet osztottak - tette hozzá, majd rátért a szeptemberi budapesti világbajnokságra, melyen a mezőny három tokiói kvalifikációért küzdhet.
"A mostani teljesítményt nézve azt gondolom, hogy a vb-n nem fog sikerülni kvótát szerezni, de inkább tévedjek. A jövő évi ranglistáról viszont szerintem kettőt-hármat még biztosan be tudunk majd gyűjteni. Aztán majd kiderül, ki lesz az, aki az olimpián képviselheti a magyar színeket- mondta.
Egyúttal utalt arra, hogy már leírta a válogatási elveket, kijelölt versenyeken nyújtott teljesítmények alapján alakul majd ki egy rangsor.
"Szeretném objektíven eldönteni, hogy ki indul az olimpián. Az idei magyar világkupa, az Európa- és a világbajnokság, a jövő évi magyar világkupa és a világbajnokság számít bele az összesítésbe" - sorolta.
Az Eb-teljesítményekre rátérve kiemelte, hogy a vívás és a kombinált versenyszám a legfontosabb, és előbbiben "eklektikus volt a társaság".

Demeter Bence olimpiai kvótát szerzett a magyar csapatnakForrás: MTI/Kovács Tamás

Kállai Ákos, a női válogatott kapitánya emlékeztetett rá, hogy eredetileg olyan csapata volt, melyből "nem egyszer, akár ketten is pontszerző helyen végeztek világversenyen az elmúlt két évben". Csakhogy ebből kiesett Alekszejev Tamara, aki kézközépcsont-törés miatt nem vehetett részt az Eb-n, majd pedig a májusban lábműtéten átesett Földházi Zsófia, aki nem volt megfelelő állapotban és nem tudott bejutni a döntőbe. Így rizikós volt a hagyományos verseny döntője, mert a két fiatal, Gulyás Michelle és Guzi Blanka mellett egyedüli tapasztalt versenyzőként Kovács Sarolta volt ott."Az ő rutinját tekintve, úgy indultunk neki a versenynek, hogy kvótát kell szereznie. Ha így vesszük, akkor az alapcélt teljesítette. Az én fejemben Saci úgy van benne az elmúlt év eredményeit figyelembe véve, hogy képes dobogóra állni. Ha innen közelítem meg a kérdést, nem nagy dolog neki megcsinálni a kvótát. Csak sajnos a nap folyamán úgy alakultak az események, hogy néha úgy volt, akár dobogóért is futhat, aztán ezek a lehetőségek mindig el-elcsúsztak" - elevenítette fel a vasárnapi versenyt.
Utalt a vívásban elhullajtott egy két pontra, meg a vártnál gyengébbre sikerült lovaglásra.

Kovács Sarolta olimpai kvótát a magyar női válogatottnakForrás: Sputnik/Evgeny Biyatov

"Ezek miatt gyakorlatilag olyan helyzetbe került, hogy nemhogy az éremért nem harcolhatott, hanem a kvótáért is ki-ki helyzetben volt" - mondta.
A kapitány úgy fogalmazott, hogy a minimumot nagy szívvel végül megcsinálta, és ez a lényeg.
"Innentől kezdve viszont jön az építkezés, mert a cél ki van jelölve, hiszen van kvótája. Az persze más kérdés, hogy hány lánynak lesz még rajta kívül. Ha kijelöli a célt, hogy mit akar futni, és azt eléri, akkor attól nem kell tartania, hogy valaki veszélyezteti az ő olimpiai indulását" - jelezte a kapitány, aki szerint Kovácsnak futásban előre kell lépnie, és ezt mindjárt a verseny után el is mondta neki.
Az öttusaidény az ugyancsak olimpiai kvalifikációs világbajnoksággal folytatódik, melyet szeptember 2. és 8. között rendeznek Budapesten.