Társoldalunk:

Üvöltött a fájdalomtól Liu Shaolin Sándor

2019.08.11. 13:04

Az olaszországi Courmayeurben készül a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott, akiket nem kímélnek a csapat edzői, amiről Liu Shaolin Sándor tudott legszemléletesebben beszámolni.

"Nagyjából olyan állapotba kerültem pénteken este, mint egy gyerek, aki a fáradtságtól csak bömbölni tud. Tizenhat kilométert futottam, ami nem azért tartott két óráig, mert lassú voltam, nem is azért, mert felfelé futottam, hanem mert futás csak felfelé volt két és három kilométeres etapokban, aztán vissza séta – ez tartott hosszabb ideig" – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjúban a váltóval téli olimpiai bajnok, világ és négyszeres Európa-bajnok Liu Shaolin, aki a nap végén még egy "meglepetést" is kapott a válogatott kínai edzőjétől, Lina Zsangtól. 

Liu Shaolin Sándor, Lina és Bánhidi Ákos: ha munkáról van szó, egyikük sem ismer tréfátForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"A végén Lina kitalálta, hogy fussak még feljebb, egészen odáig, ahol már út sincs. Az nagyon megmart. A végén olyan emelkedők voltak, hogy üvöltöttem, így próbáltam magam biztatni. Még szerencse, hogy nem hallotta senki, és a kiabálás valamelyest segített is, lendített egyet rajtam, de rettenetesen kimerültem. A vacsoránál a vizespoharat is alig bírtam megemelni. Ekkor mondtam, hogy mindjárt sírok, mint egy kisbaba."

A csapat még egy hétig lesz Olaszországban, de Liu Shaolin a többiekkel ellentétben nem Magyarország, hanem Hollandia felé veszi az irányt, ahol a mieink melletti talán legjobb európai válogatott tagjaival készülhet együtt. És, hogy miért a már-már kíméletlen hajtás? 

"Májusban és júniusban rengeteg megkeresésem volt, ezek borzasztóan elfárasztottak, nem tudtam a munkára figyelni, rosszul is mentek az edzések. Itt, Olaszországban az első hét még nagyon rossz volt, most, a második héten kezdett el szép lassan összeállni minden. Nagyon akartam már, hogy csak az edzésekre figyelhessek, és megint egyre jobb legyek – már csak azért is, mert még mindig olyan vagyok, mint egy disznó. Nyolcvannégy kiló vagyok, az olimpián hetvennyolc voltam, az előző szezonban meg nyolcvan. Az elmúlt hetekben már hányingerem volt magamtól, de lassan múlik. És ugyanígy kezd újra meglenni a motivációm is."

Liu Shaolin Sándor újra a győzelem fölött érzett örömtől szeretne üvölteniForrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Ebben nagy segítségére van az egész csapatnak a sportág több világklasszisa, így az orosz Szemjon Jelisztratov, vagy az olasz Ariana Fontana is a mieinkkel együtt készül, a jó korisok pedig csak még jobbak lesznek a közös munka során.

Liu Shaolin a célját is pontosan megfogalmazta: "Nem akarok bulizni, nem akarok hízni, dolgozni akarok: újra olimpiai bajnok akarok lenni. Egyéni számban is."

A program az ősz közeledtével egyre feszesebb lesz, november 1-jén kezdődik Salt Lake Cityben a világkupa-sorozat, majd január 24-26. között a debreceni Európa-bajnokság jön, a szezon csúcsa pedig zárásként a március 13-15. közötti szöuli világbajnokság lesz.