A második úszót zárták ki doppingvétség miatt Hosszú Katinka sorozatából

swim Horizontal
(FILES) In this file photo taken on April 6, 2018 Australia's Shayna Jack smiling after the swimming women's 50m freestyle qualifications during the 2018 Gold Coast Commonwealth Games at the Optus Aquatic Centre in the Gold Coast. - Australian women's freestyle swimmer Shayna Jack has tested positive for a banned substance, Swimming Australia said on July 27, 2019. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy hónapon belül a második úszót zárták ki doppingvétség miatt a mások mellett Hosszú Katinka által alapított International Swimming League profi versenysorozatból. A szervezet kezdettől fogva zéró toleranciát hirdett, amihez tartják is magukat.

Az ISL mág június 26-án vált meg a brazil Gabriel Santostól, aki tagja volt a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokságon a magyar váltó előtt a második helyen célba érő brazil csapatnak a férfi a 4x100 méteres gyorsúszás döntőjében. Santos a DC Trident csapatának lett volna a tagja, azonban a Nemzetközi Doppingellenes Csoport (WADA) pozitív A-próbája után, amelynek eredményét a brazil szövetség is megerősítette, azonnal mennie kellett az ISL-ből.

Ez az eset csak megerősíti a kiállásunkat a tiltott szerek használatával szemben, számunkra soha nem lesz elfogadható ez a viselkedés" – jelentette ki akkor Andrea Di Nino, az ISL ügyvezető igazgatója.

A második eset egészen friss: hétfőn a Cali Condor csapata által a sorozatra benevezett ausztrál úszótól, Shayna Jacktől is megvált a szervezet.

Shayna Jack már biztos, hogy nem jön Budapestre október utolsó hétvégéjén Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A 20 éves ausztrál úszó körül egyébként egy nagyobb botrány is körvonalazódik, miután az Ausztrál Antidopping-csoport (ASADA) már június 26-án tudta és megküldte a pozitív eredményt az Ausztrál Úszószövetségnek (Swimming Australia, SA), ők azonban csak július 14-én, napokkal a kvangdzsui vizes világbajnokság előtt hozták azt nyilvánosságra. A 2017-ben Budapesten két ezüst- és két bronzérmet nyerő Jack ekkor hagyta el a vb-csapatot személyes okokra hivatkozva. Azt egyelőre sűrű homály fedi, hogy az SA miért várt ilyen sokat Jack kizárásával, illetve az eredmény nyilvánosságra hozásával. Az úszó szervezetében Ligandrol mutattak ki, és a július 28-i B-próba is pozitív lett.

Az eset azért is kínos az ausztrálok számára, mert ők tiltakoztak a leghangosabban a doppingvétség miatt korábban már eltiltott és jelenleg is vizsgálat alatt álló kínai sztár, Szun Jang vb-jelenléte ellen, miközben az ő portájuk előtt is van söprögetnivaló.

– húzta alá a korábbi olimpiai bajnok amerikai úszó, Jason Lezak, a Cali Condors csapatának menedzsere.

Az ISL-t profi úszók hívták életre, élükön Hosszú Katinkával, hogy a FINA-val szemben elindítsanak egy pénzdíjas sorozatot. A Ligában városok csapatai vesznek részt 16-16 férfi és női úszóval, októbertől decemberig több helyszínen, majd év végén egy Las Vegas-i szuperdöntővel zárul a sorozat. Budapestet a Team Iron képviseli, a magyar fővárosban pedig október 26-27-én találkozik a mezőny.