Az egész világ egy kolumbiai biciklis lábai előtt hever

cycling TOPSHOTS Horizontal TOUR DE FRANCE PODIUM BUST IN TEARS HAND ON FACE
Colombia's Egan Bernal wipes his eyes celebrates his overall leader's yellow jersey on the podium of the 21st and last stage of the 106th edition of the Tour de France cycling race between Rambouillet and Paris Champs-Elysees, in Paris on July 28, 2019. (Photo by Marco Bertorello / AFP)
Vágólapra másolva!
A nemzetközi sajtó a kolumbiai Egan Bernal sporttörténelmi sikerét részletezte a vasárnap véget ért Tour de France országúti kerékpáros körverseny másnapján.

Kolumbiában az El Universal című lap a következőket írta: "Nem mese és nem is álom. Egy szerény 22 éves kolumbiai srác, Egan Bernal valóra váltotta azt, ami a mi országunk számára lehetetlennek tűnt: megnyerte a Tour de France-t, a világ legfontosabb országúti körversenyét, egy 106 éve tartó kihívást, amely a kerékpársport nagy versenyzőinek sajátja. Bernal sikeréért egész Kolumbia szorított, a szívünket elöntötte a hazafiasság érzése, a győzelem pillanatában pedig könnyek között örültünk a csodagyereknek tartott bringással."

Egy másik kolumbiai sajtótermék, az El Heraldo a következőképpen vélekedett: "Hatalmas. Bátor. Ragyogó. Szerény. Tehetséges. Érzékeny. Tiszta. Jó fiú. Jó testvér. Jó vőlegény. Jó unoka. Jó kolumbiai. Fegyelmezett. Álmodozó. Jó természetű. JÓ - nagybetűkkel. Mindez, és még sok más, a nagy Egan Bernal, aki mint egy titán, megdönthetetlen szellemiséggel tekert egészen addig, amíg történelmi diadallal ajándékozta meg Kolumbiát."

A kolumbiai Egan Bernal a Tour idei győztese Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az El País írása: "A Zipaquirából származó szerény kerékpáros nagy álma végre valóra vált. És nemcsak azért, mert megnyerte a Tour de France-t, hanem azért is, mert a neve örökre bekerül Kolumbia és a világ sportjának nagykönyvébe. Bernal nagyon magasra helyezte Kolumbiát a kerékpársportban, és az ő hőstettének köszönhetően most minden tekintet a kávé országára szegeződik."

Nagy Britanniában is téma volt a kolumbiai kerékpáros összetett győzelme. A The Guardian így kommentált: "Egy évvel ezelőtt, az akkor még csak 21 éves Egan Bernalt már a jövő Tour de France esélyesei között emlegették. Kolumbia első Tour-győztese a következő években pedig a világ legsikeresebb csapata, az Ineos vezető bringása lesz."

Egan Bernal frissítőt vesz magához a Touron Forrás: AFP/Thibault Camus

A Tour de France hazájában, Franciaországban a Le Parisien csak ennyit írt "A kolumbiai csoda elérte a Champs-Elysées-t."

A Libération cikke: "Mivel a sportban mindig jelen van a hazafiasság, örülnénk, ha egy francia versenyző nyerte volna a Tour-t, de végeredményben nem ez a lényeg: a versenyzés öröme jelen volt, és az idei Tour nagyon jól sikerült. A Tour de France-t tavaly elhomályosította a francia labdarúgó-válogatott világbajnoki győzelme, idén azonban a kerékpáros versenyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni."

Olaszországban a La Repubblica a következőket írta: "A párizsi naplementét egy új napfelkelte követi a kerékpársportban. Kolumbia és vele Dél-Amerika odaért: ez a 14. nemzet, amelynek képviselője győzni tudott a Tour de France-on."

Egan Bernal Párizsban száguld az összetettbeli győzelem felé Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A svájci Blick: "Nagy nap a világ legjobb kerékpárosai számára: vasárnap késő délután elérték a párizsi célt három hét küzdelem és 3480 kilométer után! És még nagyobb nap ez Kolumbia számára: Egan Bernal első dél-amerikai bringásként nyerte meg a körversenyt, ezzel sporttörténelmet írt."

Ausztriában a Kleine Zeitung cikke: "Eddy Merckx izgatott, Bernard Hinault egy új korszak kezdetéről beszél: a kerékpársport nagyjai számára már világos, hogy a kis hegymászó Egan Bernal a legnagyobbak közé emelkedik, és akár az ő sikereiket is túlszárnyalhatja."