Vágólapra másolva!
Július 29-én Budapesten elrajtol a 15. Maccabi Európa Játékok, Magyarország történetének eddigi legnagyobb multisport eseménye. Ennek aprópóján tartottak sajtótájékoztatót a szervezőbizottság tagjai, sok-sok adattal és számmal, melyek mindi-mind azt mutatták, hogy a budapesti lesz a valaha volt eddigi legnagyobb Maccabi Európa Játékok.

A több mint 2300 sportolót, és további ugyanennyi hivatalos küldöttet felvonultató rendezvényre negyvennél is több európai, illetve Európán kívüli országból érkeztek csapatok. A Maccabi Európa Játékok rendezéséért felelős szervezőbizottságot négyen képviselték: Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke, a Játékok szervezőbizottságának elnöke, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, a Játékok felügyelőbizottságának elnöke, Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, a szervezőbizottság társelnöke és Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Játékok védnöki testületének vezetője.

"Mint azt már bizonyára tudják, ez Magyarország történetének legnagyobb multisport eseménye, ami büszkeséggel tölt el bennünket, egyben dicséret illeti a szervezőbizottságban dolgozók kemény munkáját, hogy ezt tető alá tudták hozni.

kezdve a nyitóünnepségtől az MTK stadionjában, amit Áder János köztársasági elnök úr fog megnyitni" – mondta el Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy világszerte hat kontinentális konföderecióban ezernél is több klub maccabi identitású klub működik, melyekben több tízezer zsidó sportol.

Az asztalnál balról jobbra a szervezőbizottság tagjai: Deutsch Tamás, Jusztin Ádám, Heisler András és Motti Tichauer Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Együtt mindannyian nyerünk. Számomra ez azt jelenti, hogy Budapest nyer a Játékokkal, ahogy a budapesti zsidó közösség is, ezen keresztül pedig a magyar kultúra és Magyarország. Én Németországból érkeztem, de úgy érzem, mintha hazaértem volna. És biztos vagyok benne, hogy az az ötezer vendég, aki ide érkezik a Játékokra, ugyanígy fog érezni. Mert nincs olyan, hogy Kelet- és Nyugat-Európa, csak olyan van, hogy Európa" – mondta Motti Tichauer, aki a Maccabi Európa Játékok szlogenjéve vezette föl az iménti bekezdést.

"Rendkívüli jelentősége van ennek a programnak a magyar zsidóság életében. A rengeteg sportoló és önkéntes - akik között ugyanúgy vannak zsidók, mint nem zsidók - révén az egész magyar zsidóságot meg tudjuk szólítani, meg tudjuk mozdítani" – mondta Heisler András, felidézve a zsidó közösség 20. századi emberi és anyagi veszteségeit a Holokauszt, majd a második világháborút követő általános vallásüldözés során.

Szeretnénk megmutatni, hogy milyen nagyszerű eredményeket értek el Magyarorszgon zsidók és nem zsidók közösen, hogy csak egy példát mondjak, számos zsidó származású magyar Nobel-díjas a Fasori Evangélikus Gimnáziumba járt."

A MAZSIHISZ elnöke kiemelte a Maccabi VAC által készített remek pályázatot, valamint a magyar kormány által adott garanciát, amellett, hogy a hazai zsidó szervezet is kezdettől fogva teljes mellszélességgel állt ki a pályázat mellett.

A magyar csapat két sportolója a mieink formaruhájában Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Ha nagyon messzire mennék, azt mondanám, hogy ez a folyamat 1989-ben kezdődött, amikor a Vasfüggöny leomlása után újraalakultak a zsidó sportklubok Európa-szerte. Közelebbről a 2010-es évektől kezdve jutottunk el oda, hogy valóban álmodni mertünk a rendezésről – mondta Jusztin Ádám Magyarország egyetlen felekezeti zsidó sportklubja, a Maccabi VAC elnöke. – 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is olyan magyar delegáció utazott a Maccabi Világ és Európa Játékokra, amelyik valóban tiszteletet tudott magának kivívni, 15-20, vagy annál több éremmel hazatérve."

Megtudtuk, hogy míg az eddig legnagyobb magyar delegáció nagyjából 100 sportolót jelentett, addig most 208 magyar sportoló (72 masters, 55 junior, 81 open kategóriában, 171 férfi és 37 nő) 16 sportágban méreti meg magát. A legfiatalabb magyar versenyző 13, míg a legidősebb 81 éves. A magyar csapatból elsőként a futsalosok lépnek pályára Izrael ellen, míg a kosárlabdázók a nagy esélyes Egyesült Államok ellen kezdhetnek, de lesznek már teniszmeccsek és a sakkozók is asztalhoz ülnek.

Jusztin Ádám harminc magyar éremmel lenne elégedett a Játékok végére Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jusztin Ádám kérdésre válaszolva később elmondta, hogy habár a Maccabi Játékokon valóban a részvétel a fontos, azért az eredményekre is figyelnek, ő saját részről 30 magyar éremmel lenne elégedett.

"Az előttünk álló bő egy hétben a Maccabi Európa Játékok Magyarországon és szerte Európában, sőt Európán kívül is

– kezdte Deutsch Tamás, az MTK elnöke, kiemelve, hogy legfőbb cél, hogy "egy vidám Maccabi Játékokat rendezzünk, ahol mindenki jól érezheti magát és életre szóló élményekkel térhet haza."

Az MTK elnöke dicsérte az önkéntesek elkötelezettségét, akik a 42 országból érkező sportolókat, szurkolókat segítik a tizenegy versenyhelyszínen, ahol összesen 20 sportág, 82 versenyszámában avatnak majd bajnokot. – további 4 sportág bemutató diszciplinaként szerepel. A legnagyobb delegációval ezúttal a német érkeznek, mintegy 280 fővel.

A Játékok központi helyszíne a Ludovika Campus lesz,

ahol a legtöbb versenyt rendezik, de itt található a szurkolói zóna (Maccabi Hub), valamint minden versenynap végén itt köszöntik majd az érmeseket.

Ludovika sportcsarnoka csak az egyik lesz a Campus megannyi versenyhelyszíne közül Fotó: Polyák Attila - Origo

Budapest szerepe valóban nem elhanyagolható, hiszen a Játékokra érkező vendégek hét szállodában összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek el, miközben a napi háromszori kóser étkezés összesen 78 ezer adat étel elkészítését igényli.

A megnyitóra július 30-án, 20 óra 30-tól kerül sor az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, ahol 287 négyzetméternyi színpadon 67 fellépő, összesen 106 közreműködő biztosítja a színvonalas kulturális műsört. A Maccabi Európa Játékok lángjának meggyújtásában közreműködik Polgár Judit, nemzetközi sakknagymester is.

A keddi megnyitóra érkezik Budapestre Hajdú Péter ultramaratoni futó, aki Prágából indulva érkezik a Játékokra. A Játékok hivatalos honlapján minden sport és kulturális program megtalálható.