Vágólapra másolva!
Július utolsó hétvégéjén, alig egy hónappal a szegedi világbajnokság előtt, Szolnokon rendezték meg a kajak-kenu országos bajnokságot. Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az Origónak elmondta, hogy az idei ob a rossz időpontválasztás miatt nem volt magas színvonalú, de edzésnek mindenképpen hasznos volt. Ezenkívül beszélt az újjáalakuló női kajaknégyesről, amely remélhetőleg a szegedi világbajnokságon is aranyesélyes lesz.

Egy hónappal a szegedi kajak-kenu világbajnokság előtt rendezték az ob-t. Hogy sikerült a verseny?
Idén az olimpiai kvótaszerző világbajnokság a legfontosabb, ezért nem minden csapattag indult el az országos bajnokságon. A legfontosabb, hogy a férfiaknál az 1000 és az 500-as négyest is tudtuk tesztelni, ami jó edzés volt nekik. A női kajakosok közül Kozák Danutának és Csipes Tamarának pihenője volt hétvégén, ők most nem vállalták a versenyt. A vb előtt nem volt túl jó időpontban a verseny, így a színvonal nem volt magas, de azok, akik odaálltak versenyezni – mint Kopasz Bálint, aki 500 és 100 méteren is aranyérmet nyert – azok kiváló időket mentek.

Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Májusban, az első válogató előtt azt mondta, aki ide hozza a csúcsformáját, az nagyon mellé lő, mert a szegedi vb-re akarják a csúcsformát időzíteni. A 22 éves Kopasz Bálint már a válogatókon több mint öt másodpercet vert a férfi mezőnyre 1000 méteren, majd az Európa-bajnokságon két távon is legyőzte a világ legjobbját, a portugál Fernando Pimentát. Ugye ő nem lőtte el minden puskaporát a vb előtt?
Bálint most is remek formában van, ezt az időeredményei is mutatják. Folyamatosan edzésben van, és nem mostanra időzítette a csúcsformáját. Bízom benne, hogy ez a világbajnokságon is megmutatkozik majd.

A frissen alakult női kajaknégyes tagjai milyen sorrendben fognak beülni a hajóba?
Jelen pillanatban is edzésben vannak. Most úgy tűnik, hogy Gazsó Alida Dóra, Medveczky Erika, Csipes Tamara és Bodonyi Dóra összeállításban próbálkoznak. Szerintem így is fognak indulni. Csipes Ferenc – korábbi világ- és olimpiai bajnok kajakos – folyamatosan teszteli őket. Az edzések nagy részén én is ott voltam. Egyelőre a beüléseken, a magasságokon, a lapáthosszokon és a csapásszámok beállításán dolgoznak. Egyre jobb az egység, de van még bő három hetünk tökéletesíteni.

A csapatösszeállításnál sakkozni kellett a nevekkel, mert az olimpiai kvóták megszerzése miatt, aki párost megy, az nem mehet négyest. Így az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta és a négyszeres vb-győztes Kárász Anna is kikerült a négyesből. Nélkülük is aranyesélyes lesz a női négyes a világbajnokságon?
Egy magyar női kajaknégyesre nem lehet azt mondani, hogy nem aranyesélyes, mert az utóbbi években általában mi nyertük ezt a számot.

Az idei kajaknégyesben is benne van az aranyérem, de a válogatásnál az volt a célunk, hogy külön négyes és külön páros induljon, hogy mind a hat olimpiai kvótát meg tudjuk szerezni. Ha a Medveczky Erika, Csipes Tamara duó nyert volna a válogatón, akkor ők indulhattak volna párosban a vb-n, így két kulcsember mindenképpen kikerült volna a négyesből. Jelen pillanatban nem tudjuk, melyik a legerősebb négyes, de tény, hogy a Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Medveczky Erika egységgel nyertünk a minszki Európa-bajnokságon.

A 19 éves Gazsó Alida Dóra a kajaknégyes legfiatalabb tagja Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az egyetlen kérdőjel a női K-1 200 a vb-keretben, itt Csipes Tamara és Lucz Dóra között szétlövés dönt majd. Erre mikor kerülhet sor?
Augusztus 10-én, szombaton lesz a szétlövés.

A férfiaknál is új négyes alakult. Mi a véleménye a Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István, Tótka Sándor egységről?
Mind a négy fiú remek teljesítményt nyújtott egyesben és párosban. Jelen pillanatban azon dolgozunk, hogy ez a négyesben is megmutatkozzék. Az edzések és a tesztek azt mutatják, hogy alakulnak. Eddig nem ment minden tökéletesen, az extrém körülmények között kijöttek a hibák. Az Európa-bajnokságon az előfutamban egy technikai hiba miatt nem tudták kievezni magukat, a döntőben pedig teljesen esélytelenek voltak a szélső pályák hullámzása és a szembeszél miatt, ráadásul a rajtot is elrontották. Remélhetőleg, a következő három hétben tökéletesítjük az a taktikát és technikát, amit versenykörülmények között bármikor tudnak majd hozni.

A Birkás Balázs, Balaska Márk kettős tavaly és tavalyelőtt is vb-győztes lett K2-200 méteres távon. Hogy fogadták, hogy idén nem ülhetnek össze triplázni?
Birkás Balázs remek teljesítményt nyújtott idén, így sikerült bekerülnie a négyesbe.

Márk nyilván nem örül neki, de így is ott lesz a világbajnokságon, csak ezúttal Apagyi Leventével fog összeülni. Szerintem így is esélyesek a vb-címre, bár nagyon erős a mezőny.

A vb-címvédő páros tagjai idén külön hajóban eveznek Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Férfi kenusaink nem szereztek érmet a tavalyi világbajnokságon. Ez után indítottak egy programot, olyan versenyzőkkel, akik potenciális résztvevői lehetnek a szegedi világbajnokságnak vagy akár az olimpiának is. Mi a helyzet velük?
Ez a legnehezebb kérdés, mert a program kapcsán van előrelépés. Viszont ne várjuk azt, hogy egy év alatt minden probléma meg fog oldódni. Sok versenyzőnél pozitív változás észlelhető, még ha az elején gondok is voltak velük. Gondolok itt Hajdú Jonatánra vagy Korisánszky Dávidra, akik előre tudtak lépni. Egy év alatt azonban nem lehet pótolni minden hiányosságot. A tehetségek alapján a csapatban benne van az éremszerzés is, de az igazi eredmény akkor fog kijönni, ha folytatjuk a hosszú távú munkát.

Női kenuban továbbra is a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros uralja a mezőnyt?
Igen, ők kimagaslanak mindketten, de nem szabad elfeledkezni a 19 éves Nagy Biankáról sem, aki a minszki Európa-bajnokságon már döntőzött a 200 méteres olimpiai versenyszámban. Igaz, csak hetedik lett, mert elég tapasztalatlanul versenyzett, de ez volt élete első felnőtt nemzetközi versenye. Ha kicsit érettebb, előrébb is végezhetett volna, de benne mindenképpen látok fantáziát.

Balla Virág és Takács Kincső éremesélyesek a szegedi vb-n Fotó: Szabó Gábor - Origo

Áprilisban már szemügyre vettük a Szegedi Olimpiai Központot, vagyis a maty-éri kajak-kenu pályát. A magyar válogatott tagjai mikor költöznek a vb-helyszínére?
Kopasz Bálint már a héten Szegeden készül, a válogatott keret tagjai pedig jövő héten követik őt. Erre eddig azért nem került sor, mert gőzerővel folynak a munkálatok, hogy minden tökéletes legyen Szegeden.

A világbajnokságon induló magyar válogatott keret:
Férfiak:
K-1 200 m Csizmadia Kolos Attila
K-1 500 m Dombvári Bence
K-1 1000 m Kopasz Bálint
K-1 5000 m Noé Bálint
K-2 200 m Balaska Márk, Apagyi Levente
K-2 500 m Noé Zsombor, Bogár Gábor
K-2 1000 m Kammerer Zoltán, Gál Péter István
K-4 500 m Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István
K-4 1000 m Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek
C-1 200 m Hajdu Jonatán
C-1 500 m Bodonyi András
C-1 1000 m Kiss Tamás
C-1 5000 m Adolf Balázs
C-2 200 m Korisánszky Dávid, Mike Róbert
C-2 500 m Hajdu Jonatán, Fekete Ádám
C-2 1000 m Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs
C-4 500 m Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás

Nők:
NK-1 200 m Csipes Tamara/Lucz Dóra
NK-1 500 m Kozák Danuta
NK-1 1000 m Csipes Tamara
NK-1 5000 m Bodonyi Dóra
NK-2 200 m Lucz Anna, Kiss Blanka
NK-2 500 m Kárász Anna, Kozák Danuta
NK-2 1000 m Hagymási Réka, Medveczky Erika
NK-4 500 m Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra

NC-1 200 m Nagy Bianka
NC-1 500 m Bragato Giada
NC-1 5000 m Lakatos Zsanett
NC-2 200 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső
NC-2 500 m Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső

A világbajnokságot augusztus 21. és 25. között Szegeden rendezik. Jegyeket a linkre kattintva vásárolhat.