Vágólapra másolva!
Elérkezett az utolsó nap a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Mindenki fáradt, de még vannak versenyek, ráadásul magyar szempontból is érdekesek. Hosszú Katinka futamgyőztesként, a legjobb összetettbeli idővel jutott a 400 női vegyes döntőjébe, ahol Jakabos Zsuzsa is ott lesz, akárcsak Bernek Péter a férfiaknál. A férfi 4x100-as vegyes váltó pedig kijutott az olimpiára.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

Verrasztó Dávid két éve Budapesten ezüstérmet nyert 400 vegyesen, most azonban nem jutott döntőbe. Persze nem volt könnyű dolga, hiszen itt van hosszú ideje, és csak a vb utolsó napján versenyezhetett, ami sosem könnyű.

– mondta elkeseredve Verrasztó, aki 4:16.95-tel a 13. helyen végzett.

Bernek Péternek sem volt szerencséje, 25 századdal maradt le a döntőről, 4:15.49-cel ért célba.
„Megtréfált a környezet, de nemcsak engem, a világbajnok is kiesett. Az elmúlt másfél évem sajnos ilyen, de inkább most történjen, mint az olimpián. A legfontosabb, hogy hazamenjek, megházasodjak, utána pedig orrpolip- és szemműtét vár rám. Április óta 3-4 antibiotikum-kúrám volt, de így is szerettem volna döntőzni. Jól nézett volna ki, hogy zsinórban négy vb-n döntő, három különböző úszásnemben. Az élet nem így akarta, de az olimpián talán visszaadja. Azt érzem, hogy levegőt veszek, de nem jön, regenerálódni sem tudtam olyan jól. Ami vigasztal kicsit, hogy négy másodperccel jobb volt ez az úszás, mint bármelyik korábbi reggeli" – értékelt a némileg csalódott Bernek Péter.

Nem sokkal később viszont már biztosan boldogabb volt, ugyanis kiderült, hogy a német Philip Heintz visszalépett a döntőtől, a helyén pedig Bernek úszhat majd, így mégis összejöhet neki a bravúr, amit szeretett volna.

Hosszú Katinka legjobb idővel döntős 400 vegyesen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A női 400 vegyes sokkal jobban sikerült, Hosszú Katinka futamgyőztesként, legjobb idővel került döntőbe, Jakabos Zsuzsanna pedig pont mellettünk tudta meg, hogy nyolcadikként ő is ott lesz.
„Örülök az időnek, úgy érzem, sikerült kiúszni magam. Megvárjuk a többieket, de remélem, ezzel bejutok. Próbáltam magamra figyelni, nem nagyon tudtam hol vagyok, a vége nem esett jól. Nem tudom, mi lesz, erős a második futam. Nyolcadik leszek, vagy kilencedik...

Na! Megvan, nyolcadik. Akkor a döntőben megpróbálok nem elhalni, a nyolcas pálya tetszik. Szeretnék 4:38 alá menni, az a célom."

A Bohus Richárd-Horváth Dávid-Szabó Szebasztián-Németh Nándor összeállítású férfi 4x100-as vegyes váltó 12. lett, amivel kiharcolta az olimpiai kvótát, ehhez nagyon kellett az, hogy az utolsó métereken Németh lehajrázza olasz vetélytárását:
„Ez ki volt számolva, de egyébként éreztem, hogy meg fogom verni az olaszt" - mondta a gyorsúszó.

– Bohus Richárd utolsó két mondatára mindenki egyöntetűen bólogatott.

Nem sikerült a kvótaszerzés a Burián Kata-Sztankovics Anna-Szilágyi Liliána-Verrasztó Evelyn 4x100-as női váltónak, amely a 19. helyen végzett.