Vágólapra másolva!
Egy év múlva, 2020. július 30-án a tokiói olimpia hatodik versenynapján egy olyan napra virradunk, amikor a vérmesnél is vérmesebb reményeink lehetnek az uszodában. A női 200 méteres pillangóúszásban Kapás Boglárka is ott lesz a mezőnyben, ráadásul a szám világbajnoki címvédőjeként.  Olimpiai sorozatunk hatodik része.

Jelen állás szerint az olimpia magyar szempontból egyik legtöbb sikerrel kecsegtető úszó napja július 30. lehet, amikor a női 200 méter pillangó döntőjét rendezik. Ha egy hete néztünk volna rá erre a számra, akkor is jókedvünk lett volna, hiszen a táv háromszoros vb-bronzérmese (2009, 2013, 2017), Hosszú Katinka mellett Szilágyi Liliána (junior világbajnok és ifjúsági olimpiai aranyérmes), valamint Kapás Boglárka (Európa-bajnok 2018-ban) is megúszta már az olimpiai A-szintet, azaz

közülük bármelyik kettő áll rajthoz, az a legrosszabb esetben is két döntős helyet jelent, a legjobb esetben meg aztán...

na, ez az, amit nem könnyű megmondani.

Először is a hazai szövetségnek ki kell jelölnie a két indulót, nyilvánvalóan egyeztetve a versenyzőkkel, az edzőkkel, Sós Csaba szövetségi kapitánnyal, és persze alaposan átböngészve a játékok menetrendjét. Szilágyi Liliánának egyelőre ez az egy A-szintje van, azaz ő tudna csak erre a számra készülni. Kvangdzsuban döntőbe jutott, ahol jól úszott és hatodik lett, a finálé után tett nyilatkozata azonban arról árulkodott, hogy könnyen megismétlődhet a karrierjében egyszer-kétszer már látott hullámvölgy.

Nem tudjuk, hogy Szilágyi Liliána melyik arcát mutatja majd Tokió előtt Fotó: Mudra László - Origo

Aztán ott van Hosszú Katinka, aki reményeink szerint a 400 vegyesen szerzett aranyéremtől feldobódva folytatja a versenyeket, hiszen neki lesz még dolga: címvédésre készül 200 vegyesen, és már biztos kvótás 200 háton és persze 200 pillangón is. Lássuk a menetrendet: július 27-én este lesznek a 200 vegyes előfutamai, másnap reggel a középdöntők, majd 29-én reggel a döntő.

Ez viszont részben összecsúszik a 200 pillangóval,

amelyiknek 28-án este lesznek az előfutamai, 29-én – tehát a 200 vegyes döntőjének – reggelén pedig a középdöntők. A 200 vegyesen egyértelműen címvédésre készülő, és a szám vitathatatlan esélyesének számító Hosszú Katinak nem valószínű, hogy bevállal két ilyen gyilkos számot egy olimpiai programban. Inkább rápihen a 200 hátra, és ott próbálja meg aranyra váltani a riói ezüstérmet.

Hosszú Katinka eldöntheti, hogy melyik számot választja a vegyesek mellett Forrás: AFP/Oli Scarff

A végére hagytuk Kapás Boglárkát, aki pedig 2019. július 25. óta a szám legnagyobb esélyese, miután ezen a napon a tökéelteshez közeli versenyzéssel világbajnoki aranyérmet nyert Kvangdzsuban.

A 2008-as szingapúri ifjúsági olimpián ugyan megnyerte ezt a számot,

mégis átállt a hosszabb gyorsúszó számokra, ahol ugyancsak nem volt sikertelen: 400, 800 és 1500 méter gyorson is nyert Eb-aranyat (2016-ban Londonban egyenesen triplázott, mindhárom szám első helyét behúzta), 1500-on vb-bronzot (2015-ben Kazanyban), 800 méteren pedig olimpiai bronzérmesként érkezhetne, miután Rióban harmadik lett ezen a távon.

Kapás Boglárka (fehér sapkában) útban a 200 méteres pillangóúszás vb-aranya felé Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

Saját bevallása szerint azonban beleunt a gyorsúszásba, ezért tért vissza régi "barátjához" a 200 pillangóhoz, amelyen már a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon aranyérmet nyert, ráadásul a 2:07.13 perces idő azt mutatta, hogy erre "rádolgozva" világszinten is meghatározója lehet a számnak. A kvangdzsui döntőben ráadásul a bűvös 2:07-es határt is áttörte, ami biztos, hogy újabb lökést ad neki.