Olimpia 2020, negyedik nap: Berecz Zsombor utolsó esélye az aranyéremre

Berecz Zsombor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 11. Berecz Zsombor a riói nyári olimpia férfi vitorlásversenyén, a Finndingi hajóosztály ötödik futama után a Rio de Janeiró-i Dicsőség Jachtkikötőben 2016. augusztus 11-én. Berecz Zsombor megnyerte az ötödik futamot, és összetettben feljött a harmadik helyre. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Egy év múlva, 2020. július 28-án a tokiói olimpia negyedik versenynapján Berecz Zsombornak is szurkolhatunk, aki vitorlázásban a finndingi hajóosztályban szeretne érmet nyerni. A 33 éves sportoló 2018-ban Dániában világbajnoki címet szerzett, és a tokiói olimpia egyik esélyesévé lépett elő. 2020-ban utoljára rendezik meg a finndingi hajóosztály versenyeit az olimpiai játékokon, így ez Berecz Zsombor utolsó esélye az aranyra. Olimpiai sorozatunk negyedik része következik.

A világbajnoki cím hatalmas siker volt, viszont akár teher is lehet, mivel így Berecz Zsombor az egyik esélyes a finndingi hajóosztályban az olimpiai bajnoki címre. Viszont olyan sportágban, ahol a természet erőinek jelentősen ki vannak téve a sportolók, bármi megtörténhet. A 2020. július 28-án kezdődő verseny első néhány futama után már sokkal okosabbak leszünk.

Berecz Zsombor világbajnokként az egyik nagy esélyese az olimpiának Forrás: hunsail.hu

A finndingi hajósztályban nyolc futamot rendeznek az olimpiai játékokon. A versenyeket követően a legjobb tíz vitorlázó folytathatja az éremfutamban, közöttük dől el az olimpiai bajnoki cím sorsa.

Berecz Zsombor a 2012-es londoni olimpia után váltott hajóosztályt, a korábbi lasert finndingire cserélte. A magyar vitorlázó számára bejött a váltás, korábban ugyanis rendre a 30. hely környékén végzett Berecz világ- és Európa-bajnokságokon, de finndingiben már általában az első húszba is bekerült. A riói olimpiára már érmes reményekkel utazott Berecz, de „csak" a 12. hely jött össze neki.

Berecz Zsombor utolsó esélye a tokiói ötkarikás játékokon lesz arra, hogy olimpiai bajnok legyen Forrás: MTI/Kovács Tamás

2018-ban jött az igazi áttörés, Berecz Zsombor világbajnoki címet szerzett Aarhausban az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A 33 éves vitorlázó lett az első magyar sportoló, aki kvótát szerzett a tokiói ötkarikás játékokra.

Korábban Detre Szabolcs és Detre Zsolt nyert az 1980-as moszkvai olimpián bronzérmet repülőhollandi hajóosztályban. Reméljük, hogy a tokiói olimpián Berecz Zsombor személyében már vitorlázó olimpiai bajnoka is lesz a magyar sportnak. Erre most minden esély megvan.