Az egész világ Milák Kristóf lábai előtt hever

FINA World Championships / Swimming / Men 200m Butterfly
(L-R) Daiya Seto of Japan, second, Kristof MILAK (R) of Hungary, winner and Chad LE CLOS of South Africa, third celebrate during an awarding ceremony of Men 200m Butterfly of FINA World Championships at NAMBU INTERNATIONAL AQUATICS CENTRE in Gwangju, Republic of Korea on July 24, 2019. MILAK set a new world record in the race to claim gold medal. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Mindenki aludhatott egyet Milák Kristóf fantasztikus, 200 pillangón elért világcsúcsa óta, ennyi idő talán a világnak is elég volt, hogy felfogja, mit történt szerda este Kvangdzsuban. A nemzetközi sajtóorgánumok egymást múlják felül a rekordra akasztott jelzőkkel, szakértők, úszólegendák ámulnak és bámulnak a Milákcsúcs miatt. 

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

Az nem kérdés, hogy szerda este a Nambu University úszócsarnokában sporttörténelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi. Michael Phelps először 2001. március 30-án döntötte meg a 200 méteres férfi pillangóúszás világcsúcsát, aztán még hétszer javította meg saját rekordját, utoljára 2009. július 21-én Rómában, az ominózus cápadresszes vébén. Azon a viadalon olyan űridők születtek, hogy több még a mai napig áll, sőt, gyakorlatilag megközelíthetetlen.

Ezt hitték az 1:51.51-es pillangórekordról is, egészen 2019. július 24-ig. Ekkor jött Milák Kristóf, aki "megdöntötte", "összetörte", "porrá zúzta", "lemészárolta" Phelps világcsúcsát.

Az idézőjelbe tett jelzők különböző amerikai lapoktól származnak, valamint az idei világbajnokság hivatalos újságából, amely természetesen címlapon, és az első oldalon számol be Milák felfoghatatlan, 1:50.73-as idejéről.

A vizes vb hivatalos újságának csütörtöki száma Forrás: Origo

A teljesség igénye nélkül a BBC, a Sports Illustrated, a Yahoo, a Swim Swam, a Washington Post, a New York Post, a USA Today, a CBS Sport, a Euronews, a Bleacher Report, a Reuters, és a People Magazine is ódákat zeng a 19 éves magyar úszóról, és az ő Milákcsúcsáról. Mert nemcsak épphogy lenyúlta a falnál a rekordot, hanem brutális, 78 századmásodperces különbséggel adta át a múltnak.

Jelenlegi és korábbi versenyzők is gratulálnak neki folyamatosan, például maga Michael Phelps is, aki bár nem örül, hogy a rekordja megdőlt, de megemeli a kalapját Milák előtt. A 100 mell londoni olimpiai bajnoka és korábbi világcsúcstartója, a dél-afrikai Cameron van der Burgh is értetlenül állt az események előtt, persze annak azért örült, hogy honfitársa, Chad Le Clos egy bronzzal gazdagodhatott. Utóbbi egyébként csak ennyit mondott Milákra a verseny után: HUN-believable.

Napjaink egyik legjobb férfi úszója, a mellúszás királya, Adam Peaty érte el a világbajnokság első világcsúcsát. Csütörtökön aztán ő is beszélt Milákról:

Az újság első oldala Forrás: Origo

Pat Forde, a Yahoo Sports szakírója szerint mindig is Phelps marad a 200 pillangó királya, hiszen 18 évig övé volt a világcsúcs, de Milák egyértelműen a szám új hercege. Sőt, olyanok is vannak, akik azt mondják, Milák Kristóf maga Aquaman.

Na de ne menjünk el szó nélkül a magyar küldöttség csütörtök délelőtti eredményei mellett. Férfi 200 háton Telegdy Ádám 1:57.20-as idejével összesítésben hatodikként jutott tovább:

Horváth Dávid 2:12.83-as időeredményével a 29. helyen végzett 200 méteres mellúszásban, így nem jutott tovább.

Ott lesz viszont a döntőben a Késely Ajna-Verrasztó Evelyn-Jakabos Zsuzsanna-Hosszú Katinka összeállítású 4x200-as női gyorsváltó, amely 7:55.40-es idővel 7. lett a két előfutam után.

Ez a helyezés olimpiai kvótát is jelent az egységnek.

"A döntőnek nagyon örülünk, ez volt a cél, és az is jó, hogy tudunk majd erre koncentrálni délután" - elemezte Hosszú Katinka az előfutamot.
"Az időm alapján úszhattam volna 100 gyorson, de a terv végig az volt, hogy csak a váltóban fogok indulni" - magyarázta Verrasztó Evelyn, hogy miért nem láttuk a medencében a délelőtti program első versenyszámában.

A délutáni program

Magyar idő szerint 13 órától:
női 200 m pillangó döntő (Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána)
női 100 m gyors, elődöntő
férfi 100 m gyors döntő (Németh Nándor)
női 50 m hát döntő
férfi 200 m mell, elődöntő
férfi 200 m vegyes döntő
női 200 m mell, elődöntő
férfi 200 m hát, elődöntő (Telegdy Ádám)
4x200 m női gyorsváltó döntő (Magyarország)