Hosszú Katinka még mindig keresi a szavakat Milák Kristóf világcsúcsára

HOSSZÚ Katinka
Kvangdzsu, 2019. július 22. A győztes Hosszú Katinka mutatja aranyérmét a 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetése után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A vizes világbajnokságon továbbra is központi téma Milák Kristóf világcsúcsa, valamint két úszó korábbi tiltakozása Szun Jang ellen. Hosszú Katinka csütörtökön egy zárt körű sajtótájékoztatón mindkettőről beszélt.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

Az immáron nyolcszoros világbajnok Hosszú Katinka zártkörű sajtótájékoztatót tartott a nemzetközi sajtó részére egy szponzori eseményen. Természetesen szóba került Milák Kristóf szerdai világcsúcsa, amit Hosszú sem hagyhatott szó nélkül:

A pillangó nagyon nehéz szám, a magyarok pedig azért jók benne, mert kemények. Kristóffal jóban vagyunk, néha együtt edzünk, próbálok neki segíteni, megosztani a tapasztalataimat, persze hagyom, hogy járja a saját útját, de mindig ott leszek neki, ha kérdezne valamit."

Hosszú és Milák egyébként nemcsak honfitársak, hanem klubtársak is, pontosabban az újdondsült világcsúcstartó Hosszú Katinka csapatában, a Team Ironban fog versenyezni az ősztől induló vadiúj sorozatban, az International Swimming League-ben (ISL). A ligával kapcsolatban Hosszú elmondta, élvezi az "üzletasszony" szerepet, amiből itt a világbajnokságon sem tud kibújni, hiszen több edző is megkereste már, hogy saját versenyzőjét "beajánlja" neki. Viszont azt is látja, hogy az úszók végre egyre többet beszélnek egymással, fellendült a kommunikáció, egységesebb lett az úszótársadalom.

Hosszú Katinka 8. vb-címét nyerte Kvangdzsuban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt napokban kétszer is botrányba fulladt az eredményhirdetés, először Mack Horton tiltakozott Szun Jang ellen azzal, hogy nem állt fel a dobogóra, két nappal később pedig Duncan Smith tagadta meg a kézfogást és a közös fotózkodást a kínaival, aki bizonyítottan doppingolt korábban, és szeptemberre van kitűzve a tárgyalása egy újabb ügyben. Hosszú szerint biztosan vannak olyan részei az eseteknek, amiről nem tudunk:

Bár Sarah Sjöströmnek (100 pillangón) és Katie Ledeckynek (400, 1500 gyors) is volt arra esélye, hogy zsinórban negyedszer is világbajnok legyen saját számában Dél-Koreában, ez végül csak Hosszúnak (200 vegyes) jött össze, viszont nem örül annak, hogy egyedüli rekorder lett, szerette volna, ha mindkét társának sikerül a harmadik címvédés.

Arra viszont nagyon büszke, hogy 200 vegyesen 2012 óta nem kapott ki.

Hosszú délután a 4x200-as női gyorsváltóban lesz érdekelt, miután reggel bejutottak a döntőbe, amiről annyit mondott, jól érezte magát úszás közben.