Csoda a vízben: Kapás Boglárka 200 pillangón világbajnok

swim Horizontal
Gold medallist Hungary's Boglarka Kapas celebrates during the medals ceremony after the final of the women's 200m butterfly event during the swimming competition at the 2019 World Championships at Nambu University Municipal Aquatics Center in Gwangju, South Korea, on July 25, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A kvangdzsui vizes világbajnokság úszóversenyének ötödik napján, csütörtökön Kapás Boglárka kiváló versenyzéssel világbajnok lett női 200 méter pillangón. A magyar sportoló élete első felnőtt világbajnoki címét nyerte meg. 100 méternél az utolsó helyen fordult, a végén pedig mindenkit megelőzött. Csodálatos, aranyos, váratlan siker.

Kapás Boglárka a harmadik, Szilágyi Liliána a negyedik idővel jutott fináléba szerdán, így mindkét magyar úszó bizakodva várhatta a csütörtök délutáni futamot.

A döntőben az első 50 méter után Szilágyi a 4., Kapás a 8. helyen állt, majd féltávnál előbbi az 5. volt, utóbbi maradt az utolsó.

150 méternél már Kapás feljött a 4. helyre, Szilágyi az 5. volt, majd az utolsó 50 méteren elképesztő nagyot úszott és világbajnok lett 2:06.78-as idővel.

Kapás Boglárka a célban - világbajnokként Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Döbbenetes volt látni mindazt, ahogy Kapás felépítette ezt a versenyt. Az elején sokan aggódhattak, hogy mi fog történni, mert a táv első felében a magyar versenyző - úgy tűnt - nagyon lemaradt a többiektől. A második 100 méter azonban fantasztikusan sikerült, de

az, hogy Kapás világbajnok lesz, az utolsó 5 méteren dőlt csak el. Ugyanakkor a nagy hajrá, az utolsó 50 méteren való robbantás egyértelműen Kapás nagy erőssége.

Ez volt élete első felnőtt világbajnoki címe. Teli szájjal, csupa mosollyal, örömkönnyeket hullajtva próbálta elemezni, mi is történt abban a 2:06.78 percben.

Az aranyérmes Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a 18. vizes világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Minden úgy alakult, ahogy terveztem, egy testhosszon belül kellett maradnom az amerikai lányhoz képest.

Ott éreztem, hogy egy jó célba éréssel összejöhet, és ez végre sikerült is!

Örömkönnyek. A világ tetején Kapás Boglárka Forrás: AFP/Oli Scarff

Az idő persze nem a legjobb, ennél szeretnék majd jobbat, de most versenyhelyzet volt, „csak" meg kellett nyerni. Azt tudom, hogy ennél az időnél több van bennem.

Év eleje óta pillangóúszónak tekintem magam, nehéz volt beismernem, hogy nem akarok gyorsúszó lenni, a pillangó jobban motivált a versenyek előtt. Ha a hozzáállásban van különbség, akkor a végeredményben is. Tokióban is az érem a cél, de nagyon messze van még, én is szeretnék még fejlődni, ott nem lehet majd dobogóra állni 2:06-tal. Az biztos, hogy mindenki keményen fog készülni, ahogy én is, ugyanígy kell folytatni a munkát" – mondta a női 200 pillangóúszás új világbajnoka.

Így vette tudomásul Kapás Boglárka, hogy világbajnok lett 200 méteres pillangóúszásban Forrás: AFP/Oli Scarff

Kapás Boglárka először a 2007-es EYOF-on tűnt fel, ott 800 méteren második helyen végzett. A 2008-as pekingi olimpián ő volt a magyar csapat legfiatalabb tagja.

2010-ben a szingapúri ifjúsági olimpiai játékokon hazánk első aranyérmét nyerte meg 200 m pillangón.

Ugyanebben az évben - már a felnőttek között - a rövidpályás Európa-bajnokságon 800 gyorson ezüstérmet nyert. Két évvel később Debrecenben, szintén az Európa-bajnokságon már megnyerte ezt a számot.

A boldog, mosolygós Kapás Boglárka, világbajnok Forrás: AFP/Oli Scarff

Világbajnokságon az eddigi legjobb eredménye egy harmadik hely volt a 2015-ös Kazanyban rendezett vb-n az 1500 m gyorson, olimpián 800 gyorson Rióban szintén bronzérmet nyert

Ez a mostani "lopakodó" győzelme egészen egyszerűen elképesztő.

Érdemes még megnézni azt, amire Kapás a nyilatkozatában utalt, ezt a 2:06.78-as időeredményt. A világbajnoki címet nyerő sportoló előzetes nyilatkozatában kiemelte, hogy szeretne 2:07-en belül úszni. Ez sikerült.

Ugyanakkor a 2:06.78-as idővel korábban nem lehetett vb-aranyérmet nyerni.

A budapesti világbajnokságon ugyanebben a számban Hosszú Katinka győzött 2:06.63-mal. Két évvel korábban a japán Natsumi Hoshi 2:05.56-os idővel nyert. 2013-ban, Barcelonában a kínai Liu 2:04.59-es időt úszott. Kvangdzsuban tényleg lassabb volt a mezőny, de Kapás Boglárka zseniális versenyzéséből ez semmit sem von le.

Hali Flickinger, Kapás Boglárka és Katie Drabot - két amerikai között egy magyar - és ő a világbajnok Forrás: AFP/Oli Scarff

A medencés számokban ez volt a magyar csapat harmadik aranya -

200 vegyesen Hosszú Katinka, 200 pillangón Milák Kristóf nyert. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a hosszútávúszásban Rasovszky Kristóf is nyert egy aranyérmet, akkor négy különböző versenyző hozta ezt a remek teljesítményt. Ilyenre legutóbb az 1991-es perthi világbajnokságon volt példa. Ott Egerszegi Krisztina, Rózsa Norbert és Darnyi Tamás nyert világbajnoki címeket - hárman, ötöt.

A boldogan integető világbajnok, Kapás Boglárka Forrás: AFP/Oli Scarff

A 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságon Kapás Boglárka ugyanebben a számban nyert aranyérmet. Akkor sokan feltették a kérdést, hogy pillangó, vagy gyorsúszó-e a kiváló sportember. A győzelme után így nyilatkozott az Origónak.

Érdemes azt is felidézni, mit mondott egy éve edzője, Virth Balázs: "Az egészen biztos, hogy a szíve pillangóúszó, majd meglátjuk a közeljövőben, hogy a teste mit szeretne."

Kapás Boglárka fehér sapkában útban a vb-arany felé Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

Új magyar világbajnoka van tehát a magyar úszósportnak, nincs más dolgunk, mint ünnepelni Kapás Boglárkát - nagyon megérdemli.

Miért nem indult Hosszú Katinka?

Óriási meglepetést hozott a vb-válogatónak is beszámító magyar bajnokság 2019 tavaszán Győrben. A női 200 méteres pillangóúszásban Kapás Boglárka a világ akkor második legjobb idejével nyert, ez 2.07.37 volt. Ugyanakkor a most hatodik helyen végző Szilágyi Liliána is megelőzte Hosszú Katinkát, aki ebben a számban nem léphetett rajtkőre Kvangdzsuban. Hosszú Katinkának akkor mindössze két tized hiányzott, de azt mondta, erős és feláll ebből. Katinka ezt a 200 vegyesen tökéletesen bizonyította. Ott lett világbajnok.

Ne feledkezzünk meg Szilágyi Liliánáról, aki 2014-ben az ifjúsági olimpián nyerni tudott ebben a számban - most itt hatodik lett.