Vágólapra másolva!
A mai nap sem múlhatott el magyar szenzáció nélkül a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Kapás Boglárka nagy meglepetésre megnyerte a 200 méteres női pillangóúszást, borítva a papírformát, ami amerikai kettős győzelmet ígért. Könnyeivel küszködve, de végtelenül boldogan nyilatkozott a verseny után.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

„Minden úgy alakult, ahogy terveztem, egy testhosszon belül kellett maradnom az amerikai lányhoz képest. A harmadik 50-en éreztem, hogy közelítek hozzá, de tudtam, hogy ott még van egy hossz, nem lehettem biztos semmiben, ő is keményen ment. Az utolsó 25-ön láttam, hogy stagnál a helyzet, akkor még előttem volt, úgy voltam vele, hogy jó, akkor bejövök másodiknak, aztán elkezdett lassulni, vagy én gyorsulni, nem is tudom. Ott éreztem, hogy egy jó célba éréssel összejöhet, és ez végre sikerült is! Az idő persze nem a legjobb, ennél szeretnék majd jobbat, de most versenyhelyzet volt, „csak" meg kellett nyerni. Azt tudom, hogy ennél az időnél több van bennem.

A dobogóról álmodtam előtte, erről nem. Ezt is azért nyertem meg, amiért az Eb-t: én akartam a legjobban!

A többiek elmaradtak attól, amit tudnak, talán engem figyeltek. Ezért az aranyért megérte otthagyni az 1500 gyorsot, nem fogom visszasírni, boldog vagyok, hogy így döntöttem. Év eleje óta pillangóúszónak tekintem magam, nehéz volt beismernem, hogy nem akarok gyorsúszó lenni, a pillangó jobban motivált a versenyek előtt. Ha a hozzáállásban van különbség, akkor a végeredményben is.

Kapás Boglárka élete első felnőtt világbajnoki aranyérmével Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tokióban is az érem a cél, de nagyon messze van még, én is szeretnék még fejlődni, ott nem lehet majd dobogóra állni 2:06-tal. Az biztos, hogy mindenki keményen fog készülni, ahogy én is, ugyanígy kell folytatni a munkát" – mondta a női 200 pillangóúszás új világbajnoka, aki 2:06.78-cal ért célba.

- nyilatkozott rendkívül sportszerűen a szám hatodik helyezettje, a 2:07.68-as úszó Szilágyi Liliána.

Telegdy Ádám számára két okból is biztosan örökké emlékezetes marad ez a nap: egyrészt a 6. legjobb idővel, 1:57.07-tel bejutott a férfi 200 hát döntőjébe, másrészt a futama előtt körülbelül másfél órával párja, Kapás Boglárka világbajnoki címet szerzett.

Németh Nándor élete első felnőtt egyéni versenyén hatodik lett férfi 100 gyorson, ráadásul 48.10-re javította saját országos csúcsát.

"Egyre közelebb a 47-es idő, csipegetünk belőle szépen. Örülök, mert jól össze volt rakva az elejétől a végéig, a rajtom sem volt rossz. Nyilván a fordulón van mit javítani, ott szoktak elmenni a többiek, de jó volt. Jöttem a végén is, nincs okom panaszra. Mindent megvalósítottam, amit kellett, ez volt a maximum: új országos csúcs, vb 6. hely, elégedett vagyok. Ha egy kicsit erősödök, az a pár tized is eltűnhet, ami a dobogóhoz kell."

Németh Nándornak nem volt oka panaszkodni Forrás: MTI/Kovács Tamás

A nap utolsó magyar érdekeltségű számában a Késely Ajna-Verrasztó Evelyn-Jakabos Zsuzsanna-Hosszú Katinka összeállítású 4x200-as női gyorsváltó a hatodik helyen végzett (az ausztrálok Milákhoz hasonlóan egy tízéves, cáparuhás világcsúcsot döntöttek meg, de a másodikként beérő amerikaiak is jobb időt értek el, mint a 2009-es rekord), 7:54.57-es eredményük pedig jobb, mint a délelőtti.

- értékelt a befejezőember, Hosszú Katinka.