Világrekorddal világbajnok 200 pillangón Milák Kristóf

MILÁK Kristóf; úszás
Az aranyérmes Milák Kristóf (k), mellette a második helyezett japán Szeto Daija (b) és a bronzérmes dél-afrikai Chad Le Clos a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetése után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak
Vágólapra másolva!
A kvangdzsui vizes világbajnokság úszóversenyének negyedik napján, szerdán Milák Kristóf fantasztikus versenyzéssel, világrekorddal aranyérmet nyert férfi 200 méter pillangón. Ugyanebben a számban Kenderesi Tamás a 8. lett. 

Milák Kristóf a középdöntőben két testhossz előnnyel, óriási idővel, 1:52.96 perccel nyerte a futamot, így jó eséllyel várta a döntőt. A fináléban jó rajtott vett a magyar versenyző, 50 méternél másodikként fordult 24.66-os idővel, 100 méternél még mindig második volt 52.88-cal Chad le Clos mögött, 150 méternél 1:21.57-es idővel már első volt, amelyet meg is tartott, és

világrekorddal lett világbajnok! (1:50.73).

nagyon örülök neki. Chad Le Clos vezetett az első 50 után, amit láttam, elkezdtem gyorsítani. Nem jött a fájdalom, nem savasodtam. Megtanultam 200 pillangót úszni" – mondta Milák Kristóf a világbajnoki címe után az M4 Sport kamerája előtt.

Milák Kristóf a 18. vizes világbajnokságon világrekorddal lett aranyérmes a dél-koreai Kvangdzsuban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Világrekorddal a világ tetején

Tizenhat évesen előbb Európa ismerte meg Milák Kristóf nevét, majd egy évvel később ezüstérmével az egész világnak megmutatta Budapesten, hogy számolni kell vele az úszósportban - főleg pillangón. Mindössze 19 évesen pedig, a kvangdzsui vb-n végre oda is ért a dobogó és a világ tetejére, nem is akárhogyan, elképesztő világrekorddal.

Mondhatjuk, hogy Milák Kristóf szépen csöndben, alázattal készült felnőtt karrierjére. Tizenhat évesen egyéni rekorddal lett győztes 200 pillangón a hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon: 1:56,77-es idején gyakorlatilag azóta is világversenyről világversenyre, folyamatosan javít.

A rövidebb távok is jól fekszenek a fiatal úszónak: a 2017-es budapesti világbajnokságon 100 pillangón 51,23-as junior világrekordot úszott az előfutamban, majd az elődöntőben és a döntőben is tovább faragott az idején: előbb 50,77-et, majd 50,62-t mutatott a neve mellett az óra, utóbbi nemcsak junior világrekordot és országos rekordot, hanem felnőtt világbajnoki ezüstérmet jelentett. Az úszásnem korábbi magyar nagyágyúja, Cseh László ugyanebben a számban csak az ötödik lett.Úgy állhatott dobogóra a hazai rendezésű világbajnokságon, hogy a kijutásról döntő országos bajnokságon 2017 tavaszán saját magát is meglepte a 100 pillangón úszott idejével, hiszen fő száma a 200 pillangó. Ráadásul az ob előtti ősszel szívproblémákkal bajlódott, egy hónapig egyáltalán nem edzett, nem úszott. A budapesti vb fináléjában aztán az olimpiai bajnok szingapúri Schoolingot is megelőzte, saját maga is meglepődött kiváló teljesítményén. Akkor az m4sport.hu-nak azt mondta: "Láttam magam mellett Dresselt, már az első ötvenen is jól tudtam tartani vele az iramot.

A másodikon aztán olyan sebességgel jöttem, amit én sem tudtam elhinni.

Mikor láttam, hogy még mindig mellette vagyok, tudtam, hogy jó idő lesz, de azt nem, hogy ennyire."

Milák Kristóf ünnepel a világbajnoki címét követően Forrás: AFP/Oli Scarff

Új magyar kedvenc született

A budapesti felnőtt vb azonban nemhogy kivett volna az erejéből, csak tovább tüzelte Milák Kristófot. A torna utáni indianapolisi junior úszó-vb-n a férfi 4x200-as gyorsváltó tagjaként junior világrekorddal győzött úgy, hogy hazai pályán múlták felül az amerikai csapatot. Ugyancsak junior világbajnok lett a 4x100-as férfi gyorsváltóval, majd 100 és 200 méter pillangón is aranyérmet szerzett.

A 2017-es évében még egy junior Eb is belefért a felnőtt és a junior vb mellett. Ott természetesen a 200 pillangót nyerte, természetesen junior világcsúccsal, 100 és 50 pillén egyaránt ezüstérmet úszott. Aranyérmes lett a 4x200-as gyorsváltó, valamint a 4x100-as vegyes gyorsváltó tagjaként, a 4x100 méteres gyorsváltóval második helyet ért el.

Új magyar kedvenc született, az ifjúsági és junior versenyek sikerei után a felnőtt vb-n, majd az Eb-n is bizonyított. Egy évvel a budapesti világbajnokság után a glasgow-i Eb-n aranyérmes lett fő számában, de mégsem volt elégedett. Az Origónak adott akkori interjújából jól látszik, micsoda alázat jellemzi a tizenéves bajnokot.

"Az aranyéremnek örülök, pláne, mert nagyon tetszik, szép a formája, de az időmmel nem vagyok elégedett,

mert egyéni és Európa-csúcsot szerettem volna úszni. Nem rossz ez az 1:52.79 sem, csak néhány századdal maradtam el a legjobbamtól, de akkor is van hiányérzetem."

Milák Kristóf örül, miután óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres férfi pillangóuszás döntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azt nem tudni, mennyivel csillapította hiányérzetét az Eb utáni ifjúsági olimpián megszerzett 200 és 400 gyors aranyérme, valamint a 100 pillangó ezüstérme, az azonban biztos, hogy az idei vb-n félelmetes idővel és egyértelmű fölénnyel jutott a 200 pillangó döntőjébe. Az 1:52.96-os úszásáról már szinte elégedetten beszélt a helyszínen az Origónak: "Elég lett volna 1:53 is, szerettem volna ilyen időt, de ezt nem gondoltam volna. Eléggé örültem, amikor megláttam a kijelzőn. Nem akartam kiengedni, meg kellett sülni, mondjuk az utolsó 50 már csípett. Nem volt 100%-os úszás, inkább 90-nek mondanám, van még benne néhány tized."

Az újdonsült világbajnok sikerének egyik kulcsa, hogy - saját bevallása szerint - nem ijed meg senkitől. A Nemzeti Sportnak beszélt arról még 2017 év végén, hogy mi segít neki kihozni magából a maximumot. "Korábban azért érdekelt, ki van mellettem a medencében, hiszen a korosztályos versenyeken általában nálam idősebbekkel versenyeztem, és akkor még ott volt bennem a félelem. Ám az évek alatt hozzászoktam ezekhez a helyzetekhez, és

a 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokság óta nem jellemző rám, hogy bárkitől is megijedek.

Azt gondolom, ez is kell ahhoz, hogy úgy tudjak odaállni a rajtkőre, hogy mindig és mindent kihozzak magamból."

A szerdai 200 pillangón szerzett aranyérme alapján innen Magyarországról úgy látszik, ebben a pillanatban mindent kihozott magából.

Cseh Lászlón kívül minden magyar döntőbe került

A férfi 100 méter gyors első középdöntőjében Németh Nándor 48.29-es idővel a 4. helyen zárt, így izgulhatott, hogy a döntőbe kerül-e. A második futam pedig szerencsére úgy alakult, hogy a magyar versenyző 7. helyen bekerült a döntőbe.

A női 200 méter pillangó első elődöntőjében Kapás Boglárka volt érdekelt, a magyar versenyző az első 50 méter után még a 8. volt, az utolsó 50-re viszont már elsőként fordult és végül 2:07.33-s idővel nyert és került a döntőbe. A második futamban Szilágyi Liliána jól kezdett, 100 méternél az 5. helyen állt, majd végül 2:07.83-at úszott, és ugyancsak ott lesz a fináléban. Kapás a 3., Szilágyi a 4. legjobb idővel került a döntőbe.

Kapás Boglárka döntőbe jutott 200 méter pillangón Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi 200 méter vegyes második középfutamában úszott Cseh László, így már jól tudta, milyen időt kell teljesítenie a döntőhöz. A magyar klasszis 50 méter után a harmadik helyen fordult, a táv felénél pedig már az első volt. Mellen visszacsúszott a 2. helyre, végül gyorson még tovább rontott és az 5. lett, így nem került a döntőbe.

A magyar érdekeltségű eredmények:
Férfi 100 méter gyors, elődöntő: Németh Nándor 7. került a döntőbe
Férfi 200 méter pillangó döntő: Milák Kristóf 1. hely, Kenderesi Tamás 8. hely
Női 200 méter pillangó, elődöntő: Kapás Boglárka a 3., Szilágyi Liliána a 4. helyen került a döntőbe
Férfi 200 méter vegyes, elődöntő: Cseh László 10. hely, nem jutott a döntőbe

Paltrinieri Európa-csúcsa, Peaty vb-győztes 50 mellen

A férfi 800 méter gyors döntőjével indult a szerdai program, a mezőnyben pedig nem volt magyar versenyző. Gregorio Paltrinieri az elejétől kezdve nagy iramot diktált, és lépett el folyamatosan a mezőnytől. Az utolsó 100 méteren sem volt nagy csata, nem volt kérdés, hogy az olasz lesz a világbajnok. 7:39.27-es idővel, új Európa-csúccsal nyert. A második a norvég Henrik Christiansen lett, a harmadik helyen David Aubry csapott célba.


A női 200 méter gyors döntőjében sem volt magyar érdekeltség. A versenyszámot az olasz Federica Pellegrini (1:54.22) nyerte, mögötte Ariarne Titmus ért be a második helyen, a svéd Sarah Sjöström pedig a harmadik lett.


A női 50 méter hát első elődöntőjében a címvédő brazil Etiene Medeiros nyert 27.69-es idővel, a második futamban pedig az amerikai Kathleen Baker ért be elsőként (27.62).


A férfi 50 méter mell döntőjében a brit Adam Peaty (26.06) nyert, viszont a világcsúcsot nem tudta megjavítani. A dobogóra még két brazil állhatott fel, Felipe Lima lett a második, míg Joao Gomes Junior a harmadik lett.


A 4x100 m vegyes vegyesváltó döntőjében az első 100 méter után az oroszok vezettek, a táv felénél sem volt változás az élen. 300 méternél már az Egyesült Államok volt az élen, végül hatalmas hajrával Ausztrália lett a világbajnok.