Vágólapra másolva!
Egy évvel a 2020-as tokiói olimpia előtt csúcsra jár a magyar sport – és nemcsak az olimpiai sportágakban, hanem sportdiplomáciában is. A magyar labdarúgó-kupacsapatok továbbjutása olyan esemény, amelyre 22 éve nem volt példa. Az előttünk álló hét sem lesz mindennapos, Hosszú Katinka több számban lehet világbajnok a dél-koreai vb-n (az elsőt 200 m vegyesen meg is nyerte), vízilabdacsapataink az olimpiát ostromolják, a Fradi újra pályára lép a BL-selejtezőben. Elemzés.

Miközben a budapesti vívó-világbajnokságon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke, Thomas Bach Szatmári András kard egyéni ezüstérmének tapsolhatott, tízezer kilométerrel keletebbre, Kvangdzsuban a Nemzetközi Úszó Szövetség újra Budapestnek ítélte a vizes világbajnokság megrendezését – ezúttal a 2027-es FINA-vb lesz a magyar fővárosé.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach találkozója a Karmelita kolostorban Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Egy mondatban összefoglalva ez volt a magyar sportdiplomáciai nagyhét, de ennél azért több van mindebben.

Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach találkozóján a NOB német elnöke elismerését fejezte ki a budapesti nemzetközi sportesemények sikeréért. A megbeszélésen elhangzott:

Budapest mára vitathatatlanul a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa lett, köszönhetően a magyar sport sikereinek, a magyarok sportszeretetének, valamint annak, hogy Budapest mindig jó házigazda; Európa kellős közepén könnyen megközelíthető bárhonnan, Magyarország pedig a világ egyik legbiztonságosabb országa.

Nem véletlen, hogy egyre több nemzetközi sportszövetség ismeri fel, érdemes a világ- és Európa-bajnokságokat Budapestre vagy Magyarországra hozni. A vívó-világbajnokság kedden ér véget. Augusztusban Szegeden az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu vb-re kerül sor, majd Budapesten jön az öttusa-világbajnokság és a női röplabda Európa-bajnokság is. Ugyanakkor az, hogy a FINA ismét Budapestnek adta a 2027-es (azaz a 2028-as Los Angeles-i olimpiára kvalifikáló) vizes világbajnokság rendezési jogát, azt is megmutatta, mennyire sikeres volt a 2017-es rendezvény. Azt a vb-t Budapest beugróként rendezte meg, mert Mexikó visszalépett. Most nem kell sietni, 8 évünk van a felkészülésre.

Julio Cesar Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke és Fürjes Balázs, a pályázat vezetője, Budapest fejlesztéséért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár (b-j) Budapest-felirattal a kezükben a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot, erről a FINA döntött a dél-koreai vizes világbajnokság helyszínén Forrás: MTI/Kovács Tamás

A létesítmények készen vannak (gondoljunk a Duna Arénára), de az sem kizárt, hogy a 2022-es férfi kézilabda-Eb-re megépülő, 22.000 néző befogadására képes multifunkcionális arénába mennek át az úszóversenyek. Nem véletlenül hangoztatta Fürjes Balázs, a nemzetközi sportpályázatokért felelős miniszteri biztos, hogy a FINA-val való tárgyalások után ez a lehetőség is adott lesz.

Hosszú Katinka a 2017-es budapesti vizes vb sztárja volt Forrás: NurPhoto/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

Nyolc év nagy idő – és addig még újabb lehetőségekkel is számolhatunk. 2022-re elkészül az új multifunkcionális csarnok a kézilabda Európa-bajnokságra, amelyet úgy tervezünk, hogy egyik nap húszezres koncertet, másik nap 17 ezer néző előtt jégkorong- vagy kosárlabdameccset lehessen benne rendezni, pontosan azért, hogy a lehető leggazdaságosabban üzemeltethessük. Két-három évvel az esemény rajtja előtt majd meg kell nézni a FINA aktuális igényét, hogy hány nézőt szeretnének látni az úszóviadalon például. Tízezret, tizenkétezret, tizenhétezret? – azaz akár az új csarnok is szóba jöhet, ha ez lenne az igény."

Mindehhez még annyit, hogy 2023-ra elmondható lesz, hogy

a világ első hat legfontosabb sporteseményéből hármat megrendezett Magyarország.

Az első hat ilyen az olimpia (nyári és téli), a labdarúgó-világbajnokság és Európa-bajnokság, az atlétikai világbajnokság és a vizes világbajnokság. Ezt nem sok ország mondhatja el magáról.

Ami a versenysportot illeti, ott sem állunk rosszul.

A budapesti vívó-világbajnokságon egy nap alatt új sporthős született a 21 éves Siklósi Gergely személyében.

Siklósi teljesen váratlanul nyerte meg a férfi párbajtőr egyéni vb-aranyat.

Siklósi Gergely, aki 21 évesen nyert férfi párbajtőr egyéni vb-aranyat Budapesten Forrás: Csudai Sándor - Origo

Ezzel ő lett az első olyan sportoló, aki a riói olimpia után megkezdődött olimpiai ciklusban úgy robbant be a világ élvonalába, hogy nem volt ott a legutóbbi olimpián. A vívók amúgy is kitettek magukért. A kardvívó Szatmári Andrásnak nem sok hiányzott ahhoz, hogy másodszor is egyéni világbajnok legyen, a kardcsapatnak is egyetlen tus kellett volna ahhoz, hogy legyőzzék a verhetetlennek hitt Dél-Koreát. Az úszóknál a világbajnokságon most indul be a nagyüzem,

Hosszú Katinka és Milák Kristóf ezen a héten akár több aranyérmet is nyerhet Kvangdzsuban.

Ugyanott még a férfi vízilabda-válogatott is harcban van az olimpiai kijutásért, a magyarok kedden délelőtt Ausztrália ellen szállnak vízbe a négy közé jutásért. A férfi vízilabdatornán kettő, a nőin egy olimpiai kvótát osztanak ki. Ha most nem sikerülne ennek a megszerezése, akkor a 2020-as, januári budapesti vízilabda Európa-bajnokságon erre újabb lehetőség kínálkozik.

Továbbá hazai pályán, telt ház előtt lett Európa-bajnok a magyar női junior kézilabda-válogatott, miután a győri torna döntőjében 27-20-ra legyőzte Hollandiát.

Ami a labdarúgást illeti, ott nem várt, de örömteli módon alakultak az európai labdarúgókupák selejtezőinek magyar vonatkozású meccsei.

A Bajnokok Ligájában a Ferencváros az egyik legnehezebb ellenfelet, a bolgár bajnok Ludogorecet kapta meg.

A Fradi remek játékkal, kettős győzelemmel lépett túl a bolgárokon.

A Ferencváros, a Fehérvár, a Honvéd és a Debrecen is továbbjutott az európai labdarúgókupák selejtezőjének első fordulójából Forrás: Origo

Különösen az idegenben mutatott bátor magyar támadójáték volt váratlan és nagyszerű, nem véletlen, hogy a bolgárok hozzá sem tudtak szólni a meccshez. A Fradi ezen a héten már a második fordulóban a máltai bajnok Valletta FC ellen játszik.

Ha továbbjut, akkor két lépésre lesz a BL és egy lépésre az Európa-liga főtáblájától.

Ha ugyanis a BL-selejtező harmadik fordulójában kiesne, az Európa-liga play-offjában, vagyis a főtábláért zajló rájátszásban folytatná. Ha viszont a harmadik selejtezőt is sikerrel veszi, akkor már az Európa-liga főtáblás indulás biztos lesz. A BL-főtáblához négy ellenfelet kellene kiütni – ez irgalmatlanul nehéz feladat.

A Ferencváros nagyszerűen játszott a Ludogorec ellen Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az Európa-ligában a MOL-Fehérvár, a Debrecen és a Honvéd is sikerrel vette az első selejtezőt. Itt most nehezebb feladatok következnek, különösen a Debrecennek, amely az olasz bajnokság hetedik helyezettje, a Torino ellen lép pályára.

Mondanunk sem kell, óriási szenzáció lenne a Loki továbblépése.

A Honvéd a román Craiova, míg a MOL Fehérvár a liechtensteini Vaduz ellen lép pályára. A három csapatból a székesfehérvári együttes az, amelyiknek a legnagyobb esélye van a továbblépésre, de a Honvédot se írjuk le, amely magabiztosan ütötte ki a litván Zalgirist.

Ha pedig egy picit előbbre tekintünk, akkor nem kell már sokat várni a magyar labdarúgó-válogatott újabb sorsdöntő Eb-selejtezőjére.

A magyar labdarúgó-válogatottra szeptember 9-én sorsdöntő Eb-selejtező vár a szlovákok ellen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szeptember 9-én az a szlovák válogatott érkezik a Groupama Arénába, amelyik szeptember 6-án Pozsonyban a horvát csapatot fogadja.

Ha Marco Rossi együttese nyerni tudna (Budapesten a horvát és a walesi együttest már legyőztük), kézzelfogható közelségbe kerülne a 2020-as labdarúgó-Eb-n való részvétel.

Annak a tornának három csoportmeccsét és egy nyolcaddöntőjét Budapest rendezi. Nem kell külön hangoztatni, mi lenne itt, ha a magyar csapat két meccsét is az új Puskás Stadionban játszhatná le.