Vágólapra másolva!
Világbajnoki döntőt vívhat a magyar férfi kardcsapat, mert az olaszok elleni igen kiélezett elődöntőt megnyerte a budapesti világbajnokságon.

Olaszország ellen kiélezett, nagy meccsre és az olaszok részéről hatalmas színházra lehetett számítani. A BOK-csarnokban hatalmas hangulatban zajlottak a férfi kardcsapatok elődöntői. A másik ágon a német válogatott és Dél-Korea csapott össze, de mi csakis a magyar-olasz csatára figyeltünk.

Szatmári András jól kezdte a meccset az olaszok ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első asszót a 2017-es egyéni világbajnok Szatmári András vívta Curatoli ellen. Szatmári remekül kezdte a meccset, és 5-2-re nyerte az első csörtét. Szilágyi Áron következett Samele ellen. A kétszeres egyéni olimpiai bajnok magyar vívó 5-4-re hozta ezt a meccset, így a magyar csapat két asszó után 10-6-ra vezetett. Az első kör végén Gémesi Csanád következett Berre ellen. Nagyon nehéz csörte volt ez. Berre ugyan 7-5-re nyert, de kéttusnyi előnyünk így is megmaradt, 15-13-as magyar előnnyel zárult le az első kör. Gémesi az asszó közben kisebb ápolásra szorult, ezért is volt nagy dolog az, hogy meg tudott tartani kéttusnyi előnyt.

Óriási küzdelmet vívott egymással a magyar és az olasz csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyedik meccsen Szatmári András Samele ellen vívott. Szatmári gyönyörű vágásokkal kergette az őrületbe az olaszt, és 20-16-os magyar vezetésnél adta át a stafétát Gémesinek, akinek tehát nem volt sok pihenőideje. Curatoli volt az ellenfél, és ez az asszó nagyon rosszul végződött. Curatoli 9-4-re nyert, ezzel a hatodik meccs előtt az olaszok 25-24-re átvették a vezetést. Szilágyin volt a sor, hogy Berre ellen javítson. Sikerült is, mert a végén 30-27-re ismét Magyarország vezetett a befejező kör előtt.

Az egész csapat együtt élt a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hetedik meccs jött tehát, Gémesi helyett pedig Decsi Tamás lépett pástra. Samele volt az ellenfél. Decsin hatalmas volt a nyomás, de jól kezelte, gyönyörű egylámpás tusok érkeztek tőle. Már 33-28-ra vezettünk, ekkor észbe kaptak az olaszok, csak azért, hogy tovább izguljunk. 33-31 után Decsi kétszer vágott, de milyet - 35-31 ide, csodálatosan szállt be a rangidős kardozó. Gondoltuk mi. Ekkor az indiszponált zsűri visszavette Decsi utolsó tusát. A botrány a levegőben lógott. De 34-32 után Decsi megvágta az olaszt, 35-32, most már tényleg vége lett ennek az asszónak.

A nyolcadik csörte, Szatmári-Berre. Közben egy pillantás a másik pástra, Dél-Korea már végzett 45-22-re lesöpörte a németeket. Az itteni győztes tehát Korea ellen vívhatott a döntőben. Berre iszonyatosan kezdett, két tust adott, 35-34 után jött először, majd másodszor Szatmári 37-34. A lipcsei világbajnok nagyon belejött, újabb vágások, 39-34. Egy tus kellett a nyolcadik meccs befejezéséhez, erre várt mindenki. 40-35-nél ez meg is érkezett.

A csereember, Decsi Tamás óriásit vívott az olaszok ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szilágyi Áronon volt a sor, hogy befejezze a meccset. Úgy kezdte, hogy lesöpri Curatolit. 42-35, 3 tus kellett a végső sikerhez. 44-38-nál a közönség "még egyet" kiáltással kérte az utolsó tust. Már csak egy kellett, és ezt nem lehetett elrontani. A magyar csapat 45-38-ra legyőzte az olaszokat, és 18.50-től a koreai csapat ellen vb-döntőt vív.

Megvan a győzelem, jöhet a vb-döntő Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagyon nehéz szitu volt csereként beállni, ráadásul pont az ellen a Samele ellen kellett vívnom, akit nagyon nem szeretek" - mondta az Origo kérdésére Decsi Tamás.

Korea jelenleg a világ egyik legjobb csapata, de nekik megyünk, a hazai pálya nekünk előnyt jelent, mindent bele fogunk adni" - mondta Decsi Tamás.

A Magyarország-Dél-Korea kardcsapatdöntő 18.50-kor kezdődik.