Társoldalunk:

Balázs Attila kikapott élete első ATP-döntőjében

2019.07.21. 22:08

Élete első ATP-döntőjében két játszmában, 5:7, 5:7-re kikapott Balázs Attila a horvátországi Umagban zajló, 524 ezer euró (168 millió forint) összdíjazású salakpályás férfi tenisztornán. A világranglistán 207. játékosnak a világranglista 36. helyezett szerb Dusan Lajovics volt az ellenfele a fináléban, aki majdnem kétórás meccsen győzte le a magyar sportolót. 

Balázs Attila a selejtezőből jutott fel a főtáblára, ahol előbb hét meccslabdát hárítva verte a horvát Viktor Galovicot, majd a hatodik kiemelt szerb Filip Krajinovicot és az olasz Stefano Travagliát búcsúztatta. Az elődöntőben a világranglista 32. helyezett Györe Lászlót győzte le.

A magyar játékos korábban háromszor mérkőzött szerb riválisával, akit salakon mindkétszer legyőzött - 2008-ban Szerbiában, 2017-ben Budapesten -, egyetlen vereségét pedig kemény borításon szenvedte el 2011-ben.

Balázs Attila a vereség ellenére sokat lép előre a világranglistánForrás: AFP/Denis Lovrovic

Lajovic 2:1-es vezetésénél két bréklehetőséghez jutott, Balázs viszont hárította ezeket, majd 3:3-nál ő kihasználta az első bréklabdáját. A magyar játékos, aki veresége ellenére több mint hatvan helyet javít világranglista helyén, hiába adogatott az első játszma megnyeréséért 5:4-es előnyénél, Lajovic egyenlíteni tudott. Ezután a szerb rivális megnyerte szervagémét és megismételte bravúrját, azaz ismét elvette Balázs adogatójátékát, így szűk egy óra után szettelőnybe került.

A második felvonásban Lajovic 4:1-re elhúzott, de Balázs nem adta fel, 4:4-nél utolérte ellenfelét. Innentől Lajovic 6:5-ös vezetéséig mindketten megnyerték az adogató játékukat, ott viszont megremegett Balázs Attila keze, riválisa pedig első meccslabdáját kihasználta, így ő aratta pályafutása első tornagyőzelmét. A döntő 1 óra 52 percig tartott.

A selejtezőből a főtáblára került Balázsnak ez az első döntője volt ATP-tornán, Lajovicnak a második, az elsőt áprilisban Monte-Carlóban elveszítette.