Vágólapra másolva!
Két nap múlva elkezdődnek az úszóversenyek a kvangdzsui vizes világbajnokságon. A magyarok természetesen Hosszú Katinkától várják a legjobb szereplést, aki ráadásul ebben az évben eddig remekül versenyzett. Persze egy vb mindig más történet, de lehet, hogy nem az Iron Lady, hanem a riválisok szempontjából. A felkészülésről, a várakozásokról, és a háromszoros olimpiai bajnok „útjáról" beszélgettünk a medence mellett edzőjével, Petrov Árpáddal.

Kiküldött munkatársunk jelenti Kvangdzsuból:

Hosszú Katinka hetedik világbajnokságára készül. Ezt azért fontos kiemelni, mert az ekkora viadalokon szerzett rutinja komolyan befolyásolhatja egy-egy döntő eredményét. Edzője, Petrov Árpád szerint a vb hangulata nem az Iron Ladyre lesz hatással, hanem inkább az ellenfeleire:

„A rutin mindenképp mellette szól, minden szituációt átélt már: betlizett felkészületlenül és felkészülten is, meg nyert is felkészülten. Senkinek nincs hozzá hasonló repertoárja, erre jó példa a két évvel ezelőtt 200 háton elért második helye, amikor előtte csak hetedikként jutott döntőbe.

Vegyesen kívül egyébként ebben a számban is benne lehet az érem Katkánál, mert a mostanában feltörekvő titánok lehet, hogy nem fogják elbírni a világbajnokság terhét. Ráadásul 200-on Katinka korábban sosem volt gyorsabb idény közben, mint most.

A lényeg, mennyire tudja tartani a formáját és a frissességet."

Hosszú Katinka az egész szezonban remek eredményeket úszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Petrov egyébként vb-újonc, ugyanis ez az első világbajnoksága edzőként, de egyáltalán nem izgul, viszont nem ezt látja a legtöbb versenyzőn:

A csapat az elmúlt napokban Szingapúrban edzett a világbajnokságra, hogy szokják a légkört és az időeltolódást, utóbbit 3-4 nap alatt sikerült kiheverniük, és már minden rendben. Adódik a kérdés, mi az, amit az utolsó pillanatokban, a felkészülés ezen szakaszában még gyakorolni lehet, de Petrov tud ilyet mondani:
„Szeretnénk, ha vegyesen a hát résztáv jobban összeállna, és akkor rendben lesz. Technikai és taktikai célok vannak, tudjuk a hibákat, a kérdés, hogy ezek egy, két, vagy három tizedet jelentenek."

A közelmúltban ráadásul Rómában egy rosszul sikerült forduló miatt zárták ki Hosszút, de az edző szerint ennek nem érdemes különösebb jelentőséget tulajdonítani:
„Annyira abnormális eset volt, hogy arra figyeltem, hogy többé ne említsem neki még véletlenül sem, mert nem akarunk démonokat kreálni. Iszonyatosan fújt a szél, a középső pályán a part és a fal távolságát jelző zászló nem öt méterre volt, hanem hatra, ő pedig rosszul számolta ki az amúgy remek fordulóját. Ez itt nem történhet meg, és mi sem foglalkoztunk ezzel."

Petrov Árpád első vébéjére készül Fotó: Koncz Márton - Origo

Petrov azt is elmondta, nem az érmek számában, vagy színében határozták meg a világbajnokságra kitűzött célokat, inkább az időeredmények fontosak, főleg az, hogy a számokban túlszárnyalja az idei legjobbjait, amik igencsak jó idők.
„Nem érmekben gondolkozunk, lehet, hogy jön három teljesen ismeretlen lány, akiket eddig eldugtak, ezen a kontinensen volt már ilyenre példa. Mondok egy abszurd esetet: ha valaki 2.04.7-tel 17. lesz, az nem azt jelenti, hogy rosszul úszott. A versenyző ilyenkor magán dolgozik, feladatorientált célok kellenek, nem az egóból kiindulva kell kijelölni."

Persze nem arra kell gondolni, hogy Hosszút nem motiválják az érmek, sőt: