Társoldalunk:

Rasovszky a legnagyobb riválisaival dolgozott össze célja eléréséért

2019.07.16. 07:40

Érdekes dolgot árult el a taktikájáról a kvangdzsui vizes világbajnokság 10 kilométeres, olimpiai távú nyíltvízi úszóversenyének 4. helyén végző Rasovszky Kristóf.

Az 5 kilométeren a sportág első magyar vb-aranyát nyerő sportoló a célba érést követően elárulta, a két német versenyzővel, azaz a későbbi győztes Florian Wellbrockkal és a harmadik helyen végző Rob Muffels-el a nők hasonló távú versenye után szőttek tervet, látva, hogy mi történt abban a mezőnyben.

A két némettel megbeszélték, hogy együtt dolgoznak majd, és "mennek, ahogyan tudnak".

"Alapvetően ez barátságon alapul, ráadásul szeretünk az elején ott lenni az élmezőnyben. Két napja, a női tíz kilométer után a vacsora után megbeszéltük, hogy össze kell dolgoznunk, mert láttuk a lányoknál, hogy ott még a nemzetek is egymás ellen voltak, és az lett a vége, hogy kiesett egy világbajnok, kis híján egy olimpiai bajnok és sok más kiváló versenyző."

A későbbi negyedik helyezett Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai JoszubanForrás: MTI/Kovács Tamás

A versenyről elmondta, rendkívül kemény csata volt, melynek a végén a német egyszerűen gyorsabb volt nála, ugyanakkor hatalmas munka volt ebben az úszásban, mindenki megérdemli az olimpiai kvótát.

Két éve ötödik voltam, most negyedik, remélem jövőre még egy kicsit előre tudok csúszni – fogalmazott Rasovszky, aki szerint még amiben fejlődnie kell, az a "legvégső" sebessége, ugyanakkor szerencsére a hosszú hajrákat jól bírja. "Tovább kell dolgozni, meglátjuk ez jövőre mire lesz elég, de remélem egy éremre" - jegyezte meg a jövő évi tokiói olimpiára utalva.

A szám másik magyar indulója, Székelyi Dániel elmondta, hogy a verseny elején belekerült egy nagyobb bolyba, ahonnan már nem igazán tudott feljebb úszni. Hozzátette, tisztában volt vele, hogy 10 kilométeren már jóval erősebb lesz a mezőny, és nem sok esélye lesz a kvótaszerzésre.