Vágólapra másolva!
A budapesti vívó-világbajnokságon harmadik versenyszámként a női tőrözők selejtező versenyei kezdődtek meg. Lássuk, milyen sajátosságokkal rendelkezik a tőr, mint fegyvernem, korábban milyen sikereink voltak és kinek szurkolhatnak a világbajnokságra kilátogató nézők.

Mi is az a tőrvívás?

A vívás legnehezebb szakága a tőrvívás. Ebben a fegyvernemben kizárólag a felsőtest az érvényes találati felület. Csak szúrással lehet pontot szerezni, ha a fegyver végén lévő rugós rész benyomódik, az ér találatot. Fontos felszerelési tárgya a tőrvívóknak a fémszálakkal átszőtt mellény, ez zárja az áramkört, ha találatot kapnak, akkor a felvillanó lámpa jelzi, hogy melyik versenyzőé a pont.

A fegyvernem sajátossága, hogy nincsen együttes találat,

meg kell szerezni a támadás jogát a versenyzőnek, hogy érvényes találatot vihessen be.

Korábbi magyar sikerek

Magyar szempontból a tőrvívás a legkevésbé sikeres fegyvernem a vívásban. Stefanek Gertrúd vezetésével csapatban világbajnoki és olimpiai aranyat szerzett a magyar válogatott a 80-as évek végén. Korábban többek között Bóbis Ildikó, Fülöp Mihály vagy Gyuricza József voltak azok, akik kiemelkedően szerepeltek a világbajnokságokon.

Mohamed Aida pályafutásának csúcsa lenne a budapesti vb-n szerzett arany Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Kiknek szurkolhatunk a budapesti vb-n?

Mohamed Aida 43 évesen is fáradhatatlanul küzd az egyéni világbajnoki címért.

A veterán magyar tőrvívő 2007-ben aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon, de a vb-ken eddig csak ezüstéremig jutott. Talán idén Budapesten megnyerheti az áhított aranyat. Mohamed mellett Lupkovics Dórának, Kondricz Katának és Kreiss Fanninak szurkolhatunk, akik a selejtezőben kezdenek, de jó esélyük van, hogy a bejussanak a főtáblára.

Itt kaphatóak a jegyek

A szervezők a július 15-23. között megrendezésre kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság minden döntős versenynapjára 5-6 ezer szurkolót, az eseményre összesen közel 30 ezer nézőt várnak. A jegyek az vb-re már megvásárolhatóak. A selejtezőkre a belépők egységára 1000, a döntőkre 3000-4500 forint.
A jegyeket ide kattintva tudja megvásárolni.