Vizes vb: Rasovszky Kristóf 4. tíz kilométeren, olimpiai kvótás

RASOVSZKY Kristóf
Joszu, 2019. július 13. A későbbi győztes Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban 2019. július 13-án. A 22 éves sportoló a szakág első magyar világbajnoki aranyát szerezte meg. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az öt kilométeren világbajnok Rasovszky Kristóf nagyszerű versenyzéssel csupán centikkel maradt le az éremről, és lett negyedik, ezzel olimpiai kvótás a nyíltvízi úszók 10 kilométeres, olimpiai számában a kvangdzsui vizes világbajnokságon. A táv másik magyar indulója, Székelyi Dániel nem tudott odaérni a kvótát jelentő első tíz helyre.

A szombati, 5 kilométeren megnyert történelmi aranyérem után Rasovszky Kristóf a legfontosabb, olimpiai számban, azaz tíz kilométeren is egyértelműen a dobogó legfelső fokát célozta meg. A legrövidebb távon 6. helyen végző Székelyi Dániel pedig arra készült, hogy itt is beverekszi magát az első tíz közé, amivel kiharcolhatja a jövő évi tokiói olimpiára szóló kvótát.

Rasovszky Kristóf olimpiai kvótáért jött, és olimpiai kvótával mehet haza Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vizes vb központi helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre fekvő Joszuban magyar idő szerint reggel nyolckor rajtolt a verseny. Az 59 fős mezőnyben, természetesen, ott volt a világ- és olimpiai bajnoki címvédő holland Ferry Weertman is.

A mezőny kezdettől fogva óriási tempót diktált, nagyjából féltávig kellett várni az első lekörözésre. Az olaszok 1500 méteres medencés olimpiai bajnoka, Gregorio Paltrinieri diktálta a tempót egy öt-hatfős mezőny élén, amelynek Rasovszky is a tagja volt. Az utolsó két kilométerre fordulva a franica Marc-Antoine Olivier, a számi riói olimpiai bronzérmese vette át a vezetést, és ekkor érte utol az élbolyt a remek hajrás, Weertman is. Az utolsó körre fordulva, már 1500 méteren belül, két német, Florian Wellbrock és Rob Muffels állt az élre, a számítógép szerint Rasovszky követte őket a harmadik helyen.

A 9,2 kilométeres ellenőrző pont után többen is megnyitották a hosszú hajrát, köztük a magyar úszó is, akivel azonban többen is tartották a tempót. A majd' 600 méteres célegyenesre Olivier fordult rá elsőként, mögötte Wellbrock, Rasovszky pedig az őket üldöző boly élén úszott.

Végeredmény, férfi 10 kilométer:
1. Florian Wellbrock (német)
2. Marc-Anntoine Olivier (francia)
3. Rob Muffels (német)
4. Rasovszky Kristóf
...27. Székelyi Dániel

A nyíltvízi úszók küzdelmei szerdán a nők 5 kilométeres versenyével folytatódnak, a magyar színeket Olasz Anna és Rohács Réka képviseli.