Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel kilenc órakor a női párbajtőrözők egyéni selejtezőivel elrajtol az olimpiai kvalifikációs budapesti vívó-világbajnokság. A vb-t megnyitó hivatalos sajtótájékoztatón Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány elmondta, senki sem lesz egyéniben visszafogva, de az olimpiai kvóták megszerzésének szempontjából a mieinknek csapatverseny lesz a legfontosabb.

Vasárnap délután öt óra magasságában, 16 órával az olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság megkezdése előtt már hatalmas volt a nyüzsgés a BOK- csarnokban. Érthető, hiszen kedden még úgy volt, hogy 115 ország 1068 vívója fog a pástra lépni a budapesti eseményen, ami rekordnak számít a vb-k történetében.

Az eddigi csúcsot az előző, 2015-ös, moszkvai olimpiai kvalifikációs vb tartotta 899 vívóval és 100 körüli nemzettel.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke a világbajnokságot megnyitó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kedden közzétett nevezési rekord tovább bővült, ugyanis már 118 ország 1071 versenyzője regisztrált a budapesti világbajnokságra.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke bízik benne, hogy sokszor felcsendül majd a magyar himnusz Fotó: Mudra László - Origo

A hivatalos nevezés ugyan lezárult, de egy 150 eurós „büntetés" befizetése után továbbra is lehet nevezni, így korántsem biztos, hogy ez lesz az indulók végső létszáma. Az MVSZ elnöke bízik benne, hogy a világbajnokságon minél többször csendül majd fel a magyar himnusz, de az érmekkel kapcsolatos konkrét elvárásait nem akarta elárulni, csak annyit mondott, hogy leírta, és betette egy lezárt borítékba.

Sztaics István, a vívó-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke elmondta, rengeteg munkával járt a világbajnokság felépítése, amivel bő egy éve kezdtek el foglalkozni.

Elképesztő körítés várja a versenyzőket a BOK-csarnokban Fotó: Mudra László - Origo

Mivel rekordlétszám lesz, ezért állandóan újra kellett tervezni. Az építéseken jelenleg is 300 ember dolgozik, de ez már éjszaka bővülni fog, és hamarosan eléri a 700 főt.

„Fontos, hogy mindenkinek kiszolgáljuk az igényeit.

– mondta Sztaics István, aki elárulta, hogy közel 40 pástot telepítettek le a selejtezők idejére, majd szerdán éjjel lesz egy átépítés, hogy a döntőkre kilátogató nézők még nagyobb élményt kapjanak. Ebben segít a124 méter hosszú és 4 méter magas LED-fal, amin az animációk, a lassítások mind azt a célt szolgálják, hogy a nézőket segítsék a vívás megértésében.

Sztaics István elmondta, hogy a B csarnokban 22 pástot állítottak fel - itt lesz a legtöbb mérkőzés -, a C-be négy színes és hat normál pást került - a tervek szerint a legtöbb magyar itt vív majd a korai szakaszokban -, az A-ban pedig négy színes és egy pódiumpástot alakítottak ki a versenyek legfontosabb részének lebonyolítására.

Itt kaphatóak a jegyek

A szervezők a július 15-23. között megrendezésre kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság minden döntős versenynapjára 5-6 ezer szurkolót, az eseményre összesen közel 30 ezer nézőt várnak. A jegyek az vb-re már megvásárolhatóak. A selejtezőkre a belépők egységára 1000, a döntőkre 3000-4500 forint.

A jegyeket ide kattintva tudja megvásárolni.

Tamás Henriette, az Magyar Vívó Szövetség főtitkára bízik benne, hogy a vívó-vb színvonala hasonló lesz, mint a 2018-as birkózó világbajnokságé, ami magyar szempontból igazi sikertörténet volt.

Rajta kívül jön még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, az egykori olimpiai- és világbajnok tőrvívó Thomas Bach is, akinek érthetően szívügye a budapesti világbajnokság" – mondta Tamás Henriette, aki kiemelte, hogy a NOB elnöke tavaly elismerően nyilatkozott a magyarországi birkózó világbajnokságról, és bízik benne, hogy a vívó-vb is elnyeri majd a tetszését.

A szövetségi kapitány egy viccel oldotta a feszültséget Fotó: Mudra László - Origo

Udvarhelyi Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy az idei világbajnokságon az olimpiai kvóták megszerzése a legfőbb cél.

– mondta viccesen a szövetségi kapitány. - Szerencsére elkerültek mindenkit a sérülések, remekül sikerült a felkészülésünk. A sportolók már több versenyt is vívtak ebben a csarnokban, nagyon szeretik ezt a helyszínt. Borzasztó nehéz dolgunk lesz, mert bárki megnyerheti a világbajnokságot. Nem lesz háttérbe szorítva az egyéni, de az olimpiai kvalifikáció szempontjából a csapatverseny a legfontosabb.

A budapesti vívó-világbajnokság július 15-23. között lesz a BOK Csarnokban.

A program hétfőn a női párbajtőrözők és a férfi kardozók egyéni selejtezőjével kezdődik, majd kedden és szerdán is előcsatározások zajlanak. Csütörtöktől szombatig az egyéni versenyek főtáblás küzdelmeit bonyolítják le, közben megkezdődnek a csapatversenyek, melyek érdemi része vasárnaptól keddig tart majd.

A magyar csapat:
férfi tőr: Dósa Dániel (Törekvés), Mészáros Tamás (UTE), Mátyás Bálint (Törekvés), Németh András (Honvéd)
női tőr: Kreiss Fanni (UTE), Kondricz Kata (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd), Mohamed Aida (UTE)
férfi párbajtőr: Koch Máté (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd), Rédli András (Honvéd), Nagy Dávid (Vasas, egyéni), Berta Dániel (Honvéd, csapat)
női párbajtőr: Budai Dorina (Honvéd), Kun Anna (Tata), Muhari Eszter (Honvéd), Nagy Kinga (Diósgyőr)
férfi kard: Szilágyi Áron (Vasas), Szatmári András (MTK), Decsi Tamás (Kertváros), Gémesi Csanád (Gödöllő)
női kard: Márton Anna (MTK), Pusztai Liza (BVSC), Katona Renáta (Vasas), Mikulik Júlia (Honvéd, egyéni), László Luca (UTE, csapat)

Varázslatos vívó-világbajnokságra készül Budapest

Július 15. és 23. között Budapest rendezi meg az olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságot. Soha ennyi ország (115) és soha ennyi versenyző (1068) nem indult még vívó-vb-n, mint most. A Magyar Vívó Szövetség elnöke, Csampa Zsolt a vb-t megelőző várakozásokról, a nemzetközi szövetség különleges kéréseiről és a Hősök tere elhagyásáról is nyilatkozott.