Egész napos szökés végén, belga szakaszgyőzelem a Tour de France-on

cycling Horizontal
Belgium's Thomas De Gendt celebrates as he wins on the finish line of the eighth stage of the 106th edition of the Tour de France cycling race between Macon and Saint-Etienne, in Saint-Etienne, eastern France, on July 13, 2019. (Photo by Marco Bertorello / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy belga szökevény, Thomas de Gendt nyerte szombaton a Tour de France országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát, amelyen a francia Julian Alaphilippe egy helyet előrelépve összetettben az élre állt.

A Macon és Saint-Étienne közötti 200 kilométert a győztes 5:00:17 óra alatt teljesítette, De Gendt sikerének értékét növeli, hogy szökevényként tudott az élen maradni.

A Lotto-Soudal szakaszgyőztesét két francia, Thibaut Pinot és Julian Alaphilippe követte, akik nagyot csatáztak egymással is, de a hajrában hiába jöttek fel a belgára, már nem tudták megelőzni.

200 km szökés után ennyi előnye maradt De Gendtnek:

Alaphilippe az összetettben visszavett elsőség miatt lehet boldog, Pinot pedig azért, mert a favoritok közül jelenleg a legelőkelőbb helyen áll összetettbeli harmadik helyével.

Így örült Alaphilippe a visszaszerzett sárga trikónak:

A címvédő walesi Graint Thomas 15 kilométerrel a cél előtt egy bukásba is belekeveredett, csapattársával, a lengyel Michal Kwiatkowskival akadt össze, aki azonnal átadta a kerékpárját az Ineos összetett címvédésre készülő klasszisának.

A mezőny, benne a szakaszt még az élen kezdő olasz Giulio Cicconével 26 másodperccel De Gendt mögött ért célba, Pinot-éktól húsz másodperccel elmaradva.

Eredmények:
8. szakasz, Macon - Saint-Étienne, 200 km:
1. Thomas de Gendt (belga, Lotto-Soudal) 5:00:17 óra
2. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 6 másodperc hátrány
3. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Alaphilippe 34:17:59 óra
2. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 23 mp h.
3. Pinot 53 mp h.

Vasárnap a Saint-Étienne és Brioude közötti 170,5 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3460 kilométert teljesít a július 28-i párizsi befutóig.