Ungvári Attila bronzérmes a budapesti cselgáncs Grand Prix-n

Ungvári Attila
Budapest, 2019. július 13. Ungvári Attila (fehérben) és a georgiai Tato Grigalasvili a férfiak 81 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a cselgáncs Budapest Grand Prix-n a Papp László-sportarénában 2019. július 13-én. MTI/Czagány Balázs
Vágólapra másolva!
A 81 kilogrammos Ungvári Attila bronzérmet nyert a Papp László Sportarénában zajló cselgáncs Grand Prix szombati versenynapján.

A kétszeres Európa-bajnoki harmadik helyezett dzsúdós négy győzelem és egy vereség után a bronzcsatában az osztrák Shamil Borchashvilivel találkozott, aki korábban Nerpel Gergelyt búcsúztatta.

Első mérkőzésükön Ungvári - akinek a szeme alatt jókora monokli éktelenkedett - csaknem végig irányított az egy világkupa-aranynál tartó, csecsen származású ellenféllel szemben.

Ungvári Attila (fehérben) és a georgiai Tato Grigalasvili a férfiak 81 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a cselgáncs Budapest Grand Prix-n a Papp László-sportarénában 2019. július 13-én Forrás: MTI/Czagány Balázs

Borchashvili a negyedik percben vazaari-gyanús dobást indított, de a bírók videózás után nem értékelték az akciót. Az aranypontig tartó hosszabbításból két és fél perc telt el, amikor a szemlátomást jobb erőben lévő 30 éves magyar egy lábszár-átforgatásra vazaarit kapott, és győzött.

A magyarok ezzel már két éremnél tartanak a hazai GP-n, ahol pénteken az 57 kilós Karakas Hedvig is harmadik lett.

A vasárnapi zárónapon öt súlycsoportban 16 magyar lépett tatamira a Papp László Sportarénában. A 63 kilogrammos Özbas Szofi ötödik lett. Az ifjúsági olimpiai bajnok három győzelem és egy vereség után a bronzcsatában a kétszeres pánamerikai bajnok kubai Maylin Del Toro Carvajallal csapott össze. Első találkozójukon a 17 éves ceglédi dzsúdós remekül állta a sarat, mígnem bő két perc elteltével az ellenfél megkontrázott egy indítást, a földre vitte Özbast, és vazaarit kapott. Ezt az előnyét megőrizte a meccs végéig, így végül ő állhatott dobogóra.

Özbas Szofi (kékben) és a brazil Ketleyn Quadros a nők 63 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a cselgáncs Budapest Grand Prix-n a Papp László-sportarénában 2019. július 13-én Forrás: MTI/Czagány Balázs

"Úgy mentem fel a tatamira, hogy nem mások elvárásainak akarok megfelelni, hanem a sajátjaimnak. Ezért nem csalódás az ötödik hely, örülök, hogy felszabadultan tudtam dzsúdózni" – összegzett a magyar versenyző.

Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós a 73 kilósok mezőnyében a 16 között az üzbég Hikmatilloh Turajevvel csapott össze, aki idén harmadik lett az Ázsia-bajnokságon. Első találkozójukon a 38 éves magyart kétszer intették, majd jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ekkor egyszerre két Ungvári küzdött a tatamikon, két szőnyeggel arrébb ugyanis öccse, Attila szerepelt, így zengett a csarnokban az "Ungvári, Ungvári!" bíztatás. A háromszoros Európa-bajnok és vb-bronzérmes Miklós meccse maratoni hosszúságúra nyúlt, végül a nyolcadik (!) percben megkapta harmadik intését is, ami már a leléptetést jelentette.

Súlycsoporttársai közül Tóth Botond és Végvári Martin is megnyerte első meccsét, aztán Tóthot kiemelte és földhöz vágta az egy fejjel alacsonyabb azeri Telman Valijev, míg Végvári a kazah Zsanszaj Szmagulovtól kapott ki szintén ipponal. Az ugyancsak 73 kilós Szabó Frigyes nehéz sorsolást kapott, mivel a háromszoros világbajnok Maszasi Ebinumával kezdett. A japán sztár alaposan megszenvedett az UTE dzsúdósával, aki

az aranypontig tartó hosszabbításban először vazaarit kapott egy dobásra - azaz elvileg győzött -, ám ezt a bíró a videózás után visszavonta, majd a kétszeres olimpiai bronzérmes ellenfél egy horogdobásra kapott ipponnal nyert.

A 81 kilósoknál Nerpel Gergely a második mérkőzésén leszorítással kikapott az osztrák Shamil Borchashvilitől, Rajkai Róbert és Tóth Benedek pedig egy vereséggel búcsúzott.