Az ülőröplabda az egyik leglátványosabb parasport

ülőröplabda
A bemelegítést is komolyan vették a válogatott tagjai
Vágólapra másolva!
Július 15-20. között Budapest ad otthont a férfi és női ülőröplabda Európa-bajnokságnak. Az egyik leglátványosabb parasport legfontosabb európai tornája 12 év, a 2007-es nyíregyházi torna után tér vissza Magyarországra, a Ludovikára kilátogató nézők pedig a világ legjobb csapatai mellett egy igazán színes és izgalmas sportággal ismerkedhetnek meg.

Tizenegy férfi és kilenc női csapat – köztük, természetesen a két magyar válogatottal – ül fel a pályára a Ludovika sportcsarnokában, hogy megmérkőzzenek egymással. Az Eb mérkőzéseire nem csak azért érdemes kilátogatni, mert valamennyi napon ingyenes a belépés, hanem azért is, mert parasportokban hazai pályán ritkán látható, magas színvonalú küzdelmekre van kilátás. Elég, ha csak egy példával élünk: a férfiaknál a B-csoportban megmérkőzik egymással a talán két legjobb európai csapat, az orosz, és a legutóbbi öt olimpián két arany- és három ezüstérmet nyerő bosnyák is.

Ilyen, amikor a világ két legjobb csapata, Irán és Bosznia játszik a paralimpiai döntőben:

A csapatokban egy időben öt súlyosan mozgássérült – jellemzően amputált – sportolónak kell pályán lennie, és lehet egy ún. minimál, akinek olyan súlyos mozgásszervi sérülése van, ami alkalmatlanná teszi az állóröplabdára. A sportolókat a nagy világversenyek előtt egy független orvoscsoport vizsgálja meg igen tüzetesen, és ők döntik el, hogy benevezhető-e az adott játékos a tornára. A mérkőzések során a bírók a szokásos röplabdás szabályok – hálóérintés, nyitás, labdaérintések száma – mellett egy dolgot figyelnek árgus szemekkel: a játékosok ülepének érinteniük kell a talajt, amikor labdához érnek.

Az ülőröplabdáról

A világ egyik legnépszerűbb játékának – a 220 tagországával a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) népesebb, mint a labdarúgók (FIFA, 211), vagy a kosárlabdázók (FIBA, 213) szervezete – mozgássérültek által űzhető verziója 1976-ban mutatkozott be a paralimpián, négy évvel később Moszkvában pedig már a versenyprogram egyik legnépszerűbb száma volt. A csapatokat, ahogy az álló röplabdában itt is hat-hat játékos alkotja, akik egy 10x6 méteres pályára ülnek fel, a férfiakat 115, a nőket 105 centi magas háló választja el egymástól. Magyarországon a férfi szakág a sikeresebb, 1988 és 2000 között minden paralimpián ott volt, 1986-ban és 1989-ben vb-ezüstérmes, 1995-ben Európa-bajnok volt. A női válogatott 2010-ben alakult meg.

A magyar válogatottak a Budapest 14. kerületében lévő Mozgásjavítóban tartják az Eb előtti közös edzéseiket. Itt találkoztunk és beszélgettünk a női válogatott egyik tagjával, Szabó Évával, akinek egy betegség miatt kellett térd fölött amputálni a jobb lábát. Aki esetleg attól tart, hogy egy ülőröplabda-versenyen a betegségtől megkeseredett emberek közé csöppen, az gyorsan felejtse ezt el: Éva magabiztosan, mosolygósan érkezik az edzésre, jó idő van, ő is rövidnadrágot visel, és, ha nem látnánk a lábprotézisét, soha nem mondanánk meg, hogy mozgássérült.

„Egy daganatos betegség, csont és lágyék szarkóma miatt kellett amputálni a jobb lábamat. Ez után is volt még több műtétem, így jó ideig szóba sem került, hogy sportoljak bármit is.

Szabó Éva megtalálta a sportját az ülőröplabdában Forrás: Csudai Sándor - Origo

Pedig otthon, az erdélyi Zilahon, ahonnan származom fiatalon kézilabdáztam, igaz csak hobbiszinten, a betegség után pedig több parasportágból, a vívóktól, a pingpongosoktól, a kosarasoktól például, kaptam megkeresést. Végül a röpiseknél kötöttem ki, ami azért nem teljesen véletlen, hiszen a párom alapította a női csapatot, és a mai napig ő a menedzserünk. De így is kellett jónéhány év, mire rászántam magam, hogy lejöjjek edzésre."

Éva négy éve kezdett el ülőröplabdázni, saját bevallása szerint még mindig csak kezdőnek számít. Az utóbbi egy évben lett csak stabil kezdőjátékos a csapatban. Női csapatból egyetlen egy van Magyarországon, ráadásul az új játékosok toborzása is nehezen megy „ami egyszerre rossz hír és jó, persze, hiszen azt senki nem akarja, hogy bárki is elveszítse a lábát", de ők kitartanak. A bajnokságban és a kupában a jóval népesebb, akár hét-nyolc csapatot is felvonultató férfi mezőnyben mérik meg magukat.

– mondja büszkén Éva, aki teológiát tanult, hétfőtől csütörtökig pedig az Üdvhadsereg budapesti központi irodájában dolgozik.

Egy kis szerencse és egy kis bravúr

Az Európa-bajnokságon a női és férfi mezőnyben is ott lesz a magyar válogatott. Raska Gyula, a Magyar Röplabda Szövetség szakági vezetője, egyben a két válogatott edzője elmondta, a nők vannak könnyebb helyzetben, egyrészt mert a női mezőny kevésbé erős, és még a sorsolásuk is szerencsés volt (a csoportokat lásd lentebb). „A férfiaknál viszont a tizenegyből öt-hat nagyon erős csapat van, a mi csoportunkban a németek és az ukránok ilyenek, míg a másik csoportban ott vannak az oroszok, illetve a háromszoros világ- és kétszeres olimpiai bajnok bosnyákok. Nagy kérdés, hogy felépül-e a rajtra Kertész Robi, aki a legjobb pontszerzőnk, az ő kiesése hatalmas érvágás lenne." De nem lesz, mert a nyíregyházi ütő felépült, és ott lesz a tornán.

Részben hasonló utat járt be a válogatottak edzője által a férfi csapat egyik legfontosabb játékosaként jellemzett Kertész Róbert is. A 22 éves ütőjátékos 2008-ban egy quadbalesetben szenvedett súlyos sérülést, az egyik lábát kellett térd alatt amputálni. De egy ilyen „apróság" nem tarthatta távol a sporttól.

„Hét-nyolc éves korom óta kézilabdáztam Nyíregyházán, a sport volt az életem, és ezen a baleset sem változtatott.

Egy év kellett, hogy megszokjam a protézist, amikor már tudtam guggolni, futni is vele, akkor kerestem magamnak sportágat, és akkor ismerkedtem meg az ülőröplabdával, amit most már tíz éve csinálok. Nagyon gyorsan megszerettem, mert izgalmas, látványos sport és nagyon jó a közösség" – mondja Robi, aki testnevelésszakos gimnáziumba járt, most pedig a röplabdaszövetség ülőröplabda tagozatában dolgozik.

Kertész Róbert a magyar válogatott egyik legjobb játékosa Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság

A gyors, dinamikus és izgalmas sportágat nem volt nehéz megszeretni, és ugyanez igaz a csapatra is, ahol „nagyon jó a hangulat, itt mindenki felszabadult, igazi, szoros barátságok köttetnek a pályán". Maga a sportág „pedig szabadságot ad, itt az lehetek, aki valóban vagyok, kitombolhatom magam, bármilyen fáradtan is megyek föl a pályára, egy pillanat alatt elszáll ez az érzés, és egy pillanatig sem érzem magam betegnek." A jó hangulatot segíti, hogy a sportolók a humorérzéküket nem veszítették el, rendszeresek az ugratások:

De az sem nyerő, ha valaki csak lábatlankodik a pályán.

Nagy előnye az ülőröplabdának, hogy nincs korhoz kötve, a női válogatott csapatkapitánya már hatvan éves is elmúlt, mégis sokan megirigyelnék az aktivitását.

A nagy tornákra a csapatok mindig kettőzött erővel készülnek, de most a hazai rendezésű Eb miatt még erre is rátesznek egy lapáttal, mindenkiben ég a bizonyítási vágy.

A bemelegítést is komolyan vették a válogatott tagjai Forrás: Csudai Sándor - Origo

„Jól sikerült a felkészülésünk, sokat tudtunk együtt készülni, volt egy remek lengyelországi edzőtáborunk, ahol sokat tudtunk gyakorolni a szintén Eb-résztvevő hazaiakkal. Szerintem jó csapatunk van, jók a feladóink, ha a lettek és a litvánok elleni két kötelező győzelem mellett még egy bravúrt be tudunk húzni, mondjuk, a németek ellen, akkor a középmezőnyben végezhetünk, amivel mindenki elégedett lenne" – mondja Robi, aki egy középfokú edzői tanfolyam hajrájában jár, és szeretné továbbadni azt a tudást, amit ő is megkapott.

– teszi hozzá Éva.

Férfiak, csoportbeosztás
A-csoport: Magyarország, Németország, Ukrajna, Lettország, Szerbia, Litvánia
B-csoport: Oroszország, Lengyelország, Bosznia-Hercegovina, Hollandia, Horvátország, Törökország

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Július 15. 10:00 Magyarország–Németország
Július 15. 16:00 Magyarország–Litvánia
Július 16. 10:00 Magyarország–Ukrajna
Július 16. 16:15 Magyarország–Lettország
Július 17. 16:15 Magyarország–Szerbia

A magyar válogatott kerete: Bernáth Csaba, Domina József, Gergencsik János, Kertész Róbert, Kovács László, Mányák Attila, Peres János, Székely Ferenc, Veleg Krisztián

Nők, csoportbeosztás:
A-csoport: Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Németország
B-csoport: Oroszország, Finnország, Ukrajna, Olaszország, Nagy-Britannia

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Július 15. 17:45 Magyarország–Horvátország
Július 16. 18:00 Magyarország–Szlovénia
Július 17. 18:00 Magyarország–Németország

A magyar válogatott kerete: Bárdos Daniella, Csillag Edina, Juhász Veronika, Kovács Éva, Nebehaj Barbara, Szabó Éva, Szabó Zita, Szabóné Sipos Éva, Szilágyi Erzsébet, Szűcs Gyuláné, Várhegyi Anikó