Usain Bolt keményen bírálta a jamaicai férfi sprintereket

IAAF World Athletics Championships London 2017/ Bolt at men's 4x100 relay
Jamaica's Usain Bolt responds to the spectators after finishing the top at the men's 4x 100m relay heat of the IAAF World Championships London 2017 in London on Aug. 12, 2017. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Usain Bolt nyolcszoros olimpiai bajnok sprinter szerint komoly problémák vannak a jelenlegi férfi sprinterekkel hazájában, Jamaicában, így a közeljövőben nem lehet kiugró eredményeket várni tőlük.

A 100 és 200 méter világcsúcstartója a 2017-es szabadtéri világbajnokság után, minden idők egyik legjobb atlétájaként vonult vissza. Hosszú éveken át szinte verhetetlen volt, ugyanakkor a vágtázók élmezőnyében nem ő volt az egyetlen jamaicai atléta. Többek között Asafa Powell és Yohan Blake is a legnagyobb kihívói közé tartozott, a karibi ország erejét pedig jól mutatta, hogy 4x100-as váltója a 2008-as, a 2012-es és a 2016-os olimpián is nyert - igaz, a 2008-as verseny aranyát doppingvétség miatt utólag vissza kellett adniuk Boltéknak.

A közel évtizedes jamaicai dominancia már Bolt utolsó éveiben is megdőlni látszott, a legendás sprinter záróversenyén, a londoni vb-n az amerikai Justin Gatlin és Christian Coleman mögött harmadik lett 100 méteren, a visszavonulása óta eltelt közel két évben pedig az amerikai futók uralják a 100 és a 200 métert is.

Usain Bolt a jamaicai férfi sprintereket bírálja Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Takuya Yoshino

Bolt szerint ennek a legfőbb oka az, hogy hazájában a fiatal férfi sprinterek hozzáállása nem megfelelő, a futók nem elég motiváltak, nem dolgoznak eleget.

"Nem hinném, hogy a közeljövőben javul majd a helyzet, mert a sprintereink el vannak kényeztetve - fejtette ki lesújtó véleményét a Reuters hírügynökségnek a ex-futó, azt is hozzátéve, hogy női vonalon nincs ilyen probléma, ami nem véletlen. - Egész egyszerűen az a helyzet, hogy a nők okosabbak. Ők céltudatosabbak, gazdagok akarnak lenni, a legjobbak akarnak lenni, fejlődni szeretnének, hogy nagy dolgokat érjenek el, a férfiaknál nem ez a helyzet."