Vágólapra másolva!
Már két év telt el azóta, hogy Budapest (és Balatonfüred) megrendezte 2017-ben a FINA vizes világbajnokságot. A vb következő házigazdája Dél-Korea lesz, egészen pontosan a Szöultól délre fekvő Kvangdzsu. Az emlékezetes hazai szereplés után a Távol-Keleten kell helytállnia a magyar küldöttségnek, megnézzük, kik hozhatnak haza újabb érmeket, és azt is, mit jelent ez a világbajnokság a jövő évi tokiói olimpia szempontjából.

A 2017-es vizes-vb nemcsak a rendezés, hanem az eredmények szempontjából is sikeres volt számunkra. Ki ne emlékezne Hosszú Katinka aranyaira, Cseh László, Verrasztó Dávid, valamint a köztudatba berobbanó Milák Kristóf ezüstjére? A férfi vízilabda-válogatott menetelésére, a verseny első magyar katarzisára, a Kozma Dominik-Németh Nándor-Holoda Péter-Bohus Richárd összeállítású 4x100-as gyorsváltó bronzérmére, vagy a fiúk nyilatkozatára?

Úszás

Az úszók két évvel ezelőtti szereplése magasra tette a lécet az elvárások szempontjából, de Sós Csaba nemrég óvatosabban jósolt:

– vélekedett a szövetségi kapitány július elején az M1-nek.

Hogy konkrétan kikre gondolt a 4-5 érem esetében, azt nem mondta, ezért mi is csak a ranglistán elfoglalt pozíciókból, valamint a közelmúlt eredményeiből tudunk kiindulni.

Hosszú Katinka két évvel ezelőtt két aranyat (200 és 400 vegyes), egy ezüstöt (200 hát) és egy bronzot (200 pillangó) nyert a Duna Arénában. Utóbbiban idén nem indul majd, mert az országos bajnokságon Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána is megelőzte, viszont rajtkőre áll 100 háton és 200 gyorson is.

Tavalyelőtt óta rengeteg változás történt a háromszoros olimpiai bajnok életében, a legfontosabb természeten az, hogy már nem Shane Tusup, hanem Petrov Árpád az edzője. Ami viszont nem változott, hogy továbbra is egyeduralkodó vegyesúszásban,

és bár egy olyan sportban, ahol századmásodpercek és aktuális forma szoktak dönteni, nem lehet borítékolni semmit, de az egyértelmű, hogy ezekben a számokban ő a favorit.

200 és 400 vegyesen a világ idei 10 legjobb idejéből 7-7 Hosszú Katinkáé Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kapás és Szilágyi sem esélytelen az éremszerzés szempontjából, valamint Késely Ajnától is jó szereplésre számíthatunk gyorsúszásban.

A férfiaknál a 200 pillangó hozhat éremesőt, itt a világ idei öt legjobb eredményéből négy köthető Milákhoz és Kenderesi Tamáshoz.

100-on Milák és Cseh László csatázhat nagyot, 50-en pedig Szabó Szebasztián szerezhet medált. 200 gyorson Kozma Dominik idei legjobb eredménye mindössze három tizeddel marad el a ranglistavezetőtől, 400 vegyesen pedig Verrasztó Dávid és Bernek Péter is ott van a top10-ben.
Cseh Lászlónál érdemes megállni egy gondolatra. A 33 éves klasszis

kilencedik felnőtt világbajnokságára készül, ami világrekord,

ennyin még soha senki nem indult, ráadásul a férfiak között ő vállalja a legtöbb számot a magyar küldöttségből.

Hihetetlen, de Cseh László kilencedik nagymedencés felnőtt vb-jén vesz részt Dél-Koreában Forrás: Derencsényi István

Olimpiai szemüveggel is érdemes lesz figyelni a versenyeket, hiszen a szintidőket már korábban meghatározták. A váltóknál nem időeredményhez van kötve a kvóta, itt minden szám első 12 helyezettje automatikusan kijut Tokióba.

A magyar vb-válogatott

Férfiak:
Balog Gábor (50 m hát), Bernek Péter (200 m vegyes, 400 m vegyes), Bohus Richárd (50 m hát, 100 m hát), Cseh László (50 m pillangó, 100 m pillangó, 200 m vegyes), Gyurta Gergely (1500 m gyors), Horváth Dávid (100 m mell, 200 m mell), Kalmár Ákos (800 m gyors, 1500 m gyors), Kenderesi Tamás (200 m pillangó) Kozma Dominik (200 m gyors), Lobanovszkij Makszim (50 m gyors), Németh Nándor (50 m gyors, 100 m gyors), Milák Kristóf (100 m pillangó, 200 m pillangó) Szabó Szebasztián (50 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát), Verrasztó Dávid (400 m vegyes)

nők:
Bordás Beatrix (50 m pillangó), Burián Katalin (100 m hát, 200 m hát), Hosszú Katinka (200 m gyors, 100 m hát, 200 m hát, 200 m vegyes, 400 m vegyes), Jakabos Zsuzsanna (200 m vegyes, 400 m vegyes), Kapás Boglárka (400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó), Késely Ajna (200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors), Szilágyi Liliána (100 m pillangó, 200 m pillangó), Sztankovics Anna (50 m mell, 100 m mell), Verrasztó Evelyn (100 m gyors)

Nyílt vízi úszás

A 2015-ös Universiadéra épített uszodán kívül a Joszuban található Expo Ocean Parkban is rendeznek versenyeket, ez a helyszín lesz a nyílt vízi viadalok házigazdája. Ez is érdekes lesz számunkra, hiszen Rasovszky Kristóf az elmúlt években világklasszissá nőtte ki magát, a 2018-as glasgow-i Eb-n két aranyat és egy ezüstöt nyert, év végén pedig a Swimming World magazin és az Európai Úszószövetség is 2018 legjobb nyílt vízi úszójának választotta.

Rasovszky Kristóf először szerezhet érmet felnőtt vb-n Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Nemrég egy hazai sikerrel hangolt a vb-re a 22 éves úszó, júniusban megnyerte a balatonfüredi 10 kilométeres világkupafutamot. A férfiaknál rajta kívül Gyurta Gergelyért és Székelyi Dánielért, a nőknél Olasz Annáért, Rohács Rékáért és Sömenek Onon Katáért szoríthatunk.

Vízilabda

Két évvel ezelőtt hazai pályán a magyar férfi válogatott egy emlékezetes ezüstérmet szerzett, a döntőben csak a horvátok tudták legyőzni Märcz Tamás együttesét. A csapat azóta újabb fiatalításon esett át, jó hír azonban, hogy visszatért a világ egyik legjobb játékosa, Varga Dénes.

A magyarok a C csoportba kerültek a vb-n, sorrendben Új-Zélanddal, Spanyolországgal, majd Dél-Afrikával fognak játszani. A kvartett első helyezettje közvetlenül a negyeddöntőbe jut, a 2-3. a nyolcaddöntőbe.

A csoportkör elsőre nem tűnik nehéznek, a továbbjutás kötelező, minden bizonnyal a spanyolok elleni meccs fog dönteni a csoportelsőségről. Ha ez összejön, akkor a negyeddöntőben papírforma szerint a szerb, az amerikai, a montenegrói, a görög, vagy az ausztrál válogatott lehet az ellenfél.

A férfi pólósoknak a két évvel ezelőtti eredmény olimpiai kvótát érne Forrás: Madar Dávid/MVLSZ

Ha nem, akkor a nyolcaddöntőben a brazil-német-olasz-japán négyes valamelyike következik.

Olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos ez a világbajnokság, ugyanis a két döntős biztosan ott lehet Tokióban.

Kivéve, ha a szerbek eljutnak Kvangdzsuban a fináléig, ők ugyanis a világliga-szuperdöntő megnyerésével már megszerezték a kvótát. Éppen ezért Dejan Szavics szövetségi kapitány egy rendkívül fiatal kerettel utazik a vb-re, a legnagyobb sztárjai a hosszú idényt fogják kipihenni a világbajnokság alatt. Persze, így sem szabad leírni őket.

A férfi válogatott kerete:
Kapusok: Nagy Viktor, Vogel Soma
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence, Hárai Balázs, Jansik Dávid, Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő

A női válogatottat a B csoportba sorsolták, ahol Oroszország, Kanada és a házigazda Dél-Korea lesz az ellenfele.

A lebonyolítás ugyanaz, mint a férfiaknál, a csoportgyőztes egyből a legjobb 8 közé kerül, a 2-3.-nak viszont lesz egy plusz mérkőzése. A továbbjutás nem okozhat gondot, viszont az orosz és a kanadai csapat is rendkívül erős, a három csapat közötti sorrendet lehetetlen megtippelni. Elsőre furcsának tűnhet, de talán nem is lenne baj, ha Bíró Attila együttese lemaradna a csoport első helyéről, ugyanis ebben az esetben elkerülné a toronymagasan esélyes amerikaiak ágát, akikkel csak a döntőben találkozna.

A női vízilabda-válogatottra kemény csoport vár Fotó: Szabó Gábor - Origo

Persze addig el is kell jutni, viszont egy magyar-amerikai finálé szintén olimpiai kvótát érne, mert bár a nőknél csak a vb-győztes kap, az amerikaiak júniusban a budapesti világliga-szuperdöntőben már megváltották a jegyüket Tokióba.

A női válogatott kerete:
Kapusok: Gangl Edina, Magyari Alda
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Horváth Brigitta, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda

Szinkronúszás, műugrás

2017-ben festői környezetben, a Városligetben rendezték a szinkronúszást, amely az oroszok dominanciáját hozta. Magyar részről Kiss Szofi egyéni szabadprogramban, valamint Schwarz Anettel párosban is hajszálra megközelítette a 80 pontot, de döntőbe nem sikerült jutnia, ahogy a csapatnak sem.

Idén nem lesz egyéni versenyzőnk, párosban pedig Dávid Janka és Gács Boglárka próbálja majd elkápráztatni a zsűrit. A csapat három számban is vízbe ugrik, az eddigieknek megfelelően lesz technikai és szabadprogram is, valamint bemutatkozik a vb-n egy harmadik műfaj, az úgynevezett highlight is, amely az akrobatikus elemekre épül és rövidebb is.

Műugrásban és óriás-toronyugrásban nem lesz magyar induló Kvangdzsuban.

Natalja Taraszova, a magyar szinkronúszó-válogatott szövetségi kapitánya Forrás: FINA Budapest 2017

A 18. vizes világbajnokság július 12-én kezdődik szinkronúszó- és műugró-selejtezőkkel. A női vízilabdatorna 14-től 27-ig, a férfi 15-től 28-ig tart. Nyílt vízi úszást 13-án, 14-én, valamint 16. és 19. között rendeznek, a többi úszás 21. és 28. között zajlik majd.

Az Origo az úszószámokról, valamint a vízilabda egyenes kieséses szakaszáról a helyszínről tudósít.