Egyéni csúccsal magyar bronzérem a Gyulai Memorialon

Minszk, 2019. június 23. Nguyen Anasztázia a női távolugrás selejtezőjében a II. Európa Játékokon a minszki Dinamo Stadionban 2019. június 23-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nguyen Anasztázia 6,70 méteres egyéni csúccsal a harmadik helyen végzett női távolugrásban, míg Márton Anita 18 méter feletti teljesítménnyel negyedik lett női súlylökésben a székesfehérvári Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon. Két hazai gátfutó is nagyon közel került az olimpiai szintidőhöz.

A női távolugróknál kiváló mezőny gyűlt össze. A favoritnak a szerbek fedettpályás világbajnoka, Ivana Spanovic számított, de mellette többek között a 2016-ban olimpiai bajnok amerikai Tianna Bartoletta, a 2015-ös világbajnoki ezüstérmes brit Sarah Proctor, valamint a 2012-ben olimpiai ezüstérmes orosz Jelena Szokolova is indult. Így a szám jelenlegi legjobb magyarjának előzetesen nem sok esélye volt a dobogó közelébe férkőzni.

A körülmények nem alakultak a legideálisabban a távolugrók számára,

hátszél fújt, de változó intenzitással, így az atlétáknak komoly nehézséget jelentett, hogy jó helyen érjenek a deszkához.

Sok volt a belépés, vagy az olyan, amikor messze elmaradtak a deszkától az indulók.

Nguyen ugyanakkor jól alkalmazkodott és már első ugrása is kiválóan, 6,46 méteresre sikerült. A másodikban kicsit ugyan távolról rugaszkodott el, de messzire, egészen 6,70 méterig repült, amivel átvette a vezetést.

Nguyen Anasztázia bronzérme kellemes meglepetés Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Honvéd 26 éves atlétája a nagy egyéni csúcs után is összeszedett maradt, 6,63-mal folytatta és a verseny végéig jól ugrott, igaz, javítani már nem tudott. Az első helyről előbb Spanovic taszította le Nguyent a harmadik sorozatban elért 6,80 méteres eredménnyel, a győzelmet viszont nem ő, hanem végül Szokolova szerezte meg 6,81-gyel.

A hétpróbában olimpiai kvótás Krizsán Xénia 6,22 méteres teljesítménnyel nyolcadik lett.

– mondta a verseny után mosolyogva Nguyen, aki korábban 100 méteren versenyzett, ez az első teljes szezonja távolugróként.

"Néha még magam is elfelejtem, hogy távolugró vagyok, noha egyébként már annak vallom magam" – tette hozzá a Honvéd atlétája, akit már csak két centiméter választ el a világbajnoki szinttől.

"Remélem, hogy ez a 670 centiméter olyan lesz, mint amikor százon először kerültem 12 másodperc alá. Nagyon nehezen sikerült, de akkor átszakadt egy gát, és azt követően alig futottam azon kívül" – nyilatkozta Nguyen, aki szeretne ott lenni a dohai vb-n, mert az a verseny az olimpia szempontjából is "jól fizet".

Az olimpiai bronzérmes, fedettpályás világbajnok Márton Anita az utóbbi időszakban magához képest kifejezetten visszafogott eredményeket produkált, a 18 métertől is rendre messze elmaradt. Mint mondta, fizikálisan kiváló állapotban van, ám egy technikai gond miatt nem megy úgy a versenyzés, ahogy szeretné. Székesfehérváron már az első lökésénél egyértelművé vált, hogy sikerül javítania az elmúlt viadalokon mutatott eredményein, másodikra pedig a 18 méteres vonalat is túllökte (18,08 m).

Márton Anita a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai verseny női súlylökésének döntőjében Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A harmadik körben megint javított, 18,38 métert ért el, és ennél ugyan később nem tudott jobbat lökni, viszont így is elégedetten zárta - a negyedik helyen - a Gyulai Memorialt.

"Őszintén örülök ennek az eredménynek.

viszont a 18,38 méter egy lépés előre" - nyilatkozott az MTI-nek Márton Anita, aki a tavalyi szabadtéri szezont lábsérülése miatt kihagyta. Mint mondta, a hosszú szünet eredményezte a mostani problémáit, ám edzőjével gőzerővel dolgoznak annak megoldásán.

A futószámokban közben férfi 400 méteren a bahamai Steven Gardiner kifejezetten erős idővel, 44.45 másodperccel győzött, a nőknél a bahreini Szalva Eid Naszer pedig 50.13-mal diadalmaskodott.

A viadal programjának második felében a nemzetközi sztárok mellett a két magyar gátas sprinter is kitett magáért.

Az idei fedettpályás Európa-bajnokságon 60 gáton egyaránt döntős Kozák Luca és Kerekes Gréta – akik közül előbbi sérülés miatt nem futhatott az Eb-döntőben – a dobogós helyek sorsába nem szólhatott bele, ám mindketten felvették az amerikai vágtázók ritmusát: előbbi 12.90 másodperccel megközelítette, utóbbi pedig 12.93-mal megjavította egyéni csúcsát,

ráadásul mindketten közel kerültek a 12.84-es olimpiai kvalifikációs szinthez.


"Nagyon jó volt, hogy mindketten rajthoz állhattunk a versenyen, mert itt is húztuk, motiváltuk egymást" - mondta a verseny után Kerekes, aki szemmel láthatóan nagyon boldog volt az elért eredményével.

A hetedik helyezett Kerekes Gréta (b) és a hatodik helyen végzett Kozák Luca (j) és a női 100 méteres gátfutás döntője után a székesfehérvári Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

"Jó mezőnyben könnyebb jó eredményt futni, mint rosszban, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy mindketten így zártunk" - tette hozzá Kozák.

Az amerikai "háziversenyt" a világcsúcstartó Kendra Harrison nyerte 12.60 másodperccel az olimpiai második Nia Ali (12.63) előtt.

A szervezőknek a világ jelenlegi két legjobb hármasugróját, a kétszeres olimpiai bajnok Christian Taylort és az idei ranglistát 18,10 méterrel vezető Will Claye-t is sikerült Székesfehérvárra csábítaniuk, nem titkoltan azzal a céllal, hogy emlékezetes versenyt produkáljanak. A két amerikai sztár nem is okozott csalódást, végig centikre voltak egymástól, négy sorozat után Taylor 17,68, Claye 17,66 méterrel állt, amikor az ötödik körben előbbi 17,93-ra szállt, amire Clay-nek már nem volt válasza.

Idén nem rendeztek 100 métert, a férfi és női 200 méter azonban kárpótolta a sportág rajongóit:

a férfiaknál a 100-as ranglistavezető amerikai Christian Coleman 19.91 másodperces versenycsúccsal győzött,

megelőzve többek között a vb-címvédő török Ramil Guliyevet (20.23 mp), a nőknél pedig a 400-as olimpiai címvédő bahamai Saunae Miller-Uibo 22.18-cal, Colemanhez hasonlóan versenycsúccsal győzött.