Vágólapra másolva!
A világranglista 51. helyén álló Fucsovics Márton drámai csatában, öt játszmában kikapott a 10. olasz Fabio Fogninitól a wimbledoni teniszbajnokság második fordulójában.

Fucsovics tavaly kétszer találkozott a Wimbledonban 12. helyen kiemelt olasszal. 2018 októberében a pekingi keménypályás tenisztorna negyeddöntőjében Fognini nyert 6:4, 6:4-re, három hét múlva azonban Fucsovics visszavágott, 4:6, 6:3, 6:2-re legyőzte az olaszt a bécsi ATP-torna nyolcaddöntőjében.

Az első játszmában mindkét játékos hozta az első adogatását, majd egy hosszú labdamenet végén Fucsovics brékelte Fogninit.

Ezt követően a nyíregyházi teniszező hozta a saját adogatójátékát, ezzel óriási lépést tett az első szett megnyerése felé. A hatodik játékban az olasznak bréklabdája volt, de Fucsovics hárította egy gyönyörű tenyeressel, majd megnyerte az adogatását. 4:3-as állásnál Fucsovics rosszul kezdte az adogatását, két ki nem kényszerített hiba után három bréklabdát adott Fognininek, amit az olasz egy remek fogadással azonnal meg is csinált. A 9. játékot Fognini kettős hibával kezdte, majd megnyert egy 19 ütéses labdamenetet, és hozta a saját adogatását, így sorozatban három játékot nyert.

Ezt követően Fucsovics szervált a játékban maradásért, és parádés megmozdulásokkal, alig egy perc alatt hozta a szervagémjét.

Fucsovics Márton hatalmasat küzdött az első játszmában Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Ez után az olasz hozta az adogatását, majd a 12. játékban Fucsovics akkora ásszal nyitott, hogy Fognini challenget kért, de inkább visszavonta. Majd Fucsovics is kikérte a sólyomszemet egy tenyeres után, de nem volt igaza. Ezt követően Fucsovics megfuttatta az olaszt, aki ismét challenget kért az alapvonalnál, de nem járt sikerrel, nem úgy mint a következő labdamenetben, amikor elvették a magyar teniszező ászát.

A sok reklamálásba végül belefáradt az olasz, így Fucsovics nyerte a játékot (6:6), és jöhetett a rövidítés.

Az olasz gyorsan brékelt, de Fucsovics visszajött és sorozatban három labdamenetet is megnyert, majd egy vesztett menet után ismét hozott két labdamenetet, így 6:4-nél játszmalabdája volt, de Fognini brékelni tudott és feljött 6-6-ra. Azonban Fucsovics visszabrékelt, a második játszmalabdáját pedig egy ásszal kíméletlenül kihasználta, és megnyerte az első szettet.

Fognini elképesztően dühös volt az elvesztett játszma végén, ez pedig kihatott a játékára, így hozzá sem tudott szagolni Fucsovics adogatójátékához.

Úgy tűnt, beszedett egy kisebb sérülést, mert folyamatosan nyújtott a labdamenetek között, és a lábát is húzta,

de ennek ellenére is 15-re hozta az adogatását. A 3. játékban egymás hibáiból éltek a felek, majd Fucsovics vetett véget egy 20 ütéses labdamenetnek egy hálóba tett fonákkal, Fognini pedig brékelt a 10 percig elhúzódó játékban.

Fabio Fognini idegesen kezdte a második szettet Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 4. játékban Fucsovicsnak két bréklabdája is volt, de Fognini mindkettőt hárítani tudta, és megnyerte az adogatását (1:3). Ezt követően Fucsovics kettős hibával kezdett, de Fognini is bemutatott két rossz fogadást, végül a magyar teniszező egy ásszal lezárta a játékot. A hatodik játékban Fucsovics visszabrékelhetett volna, de nem tudott élni a lehetőséggel, azonban az adogatását magabiztosan hozta, így szorosan tapadt az olaszra (3-4). Fognini azonban nem remegett meg, és lovegame-mel hozta a saját játékát. Ez után Fucsovics is hozta a magáét, de az olasz adogathatott a játszmáért, és végül egyenlíteni tudott, azonban a tenyerét folyamatosan jegelni kellett.

A harmadik szettben Fucsovics kezdte az adogatást, hozta is az első két játékát. Fognini is, de egyre idegesebben játszott, az elhibázott ütései után látványosan gesztikulált. Az ötödik játékban bréklabdája volt, amit azonban nem tudott kihasználni.

Fucsovics visszajött, behúzta az adogatását, Fognini pedig lesántikált a pályáról, és a földhöz vágta az ütőjét.

Úgy tűnt, Fognini megrogyott, azonban a hatodik játékban Fucsovics rendre hibázott, így az olasz egyenlíteni tudott. Azonban magyar teniszező magabiztosan hozta a saját adogatójátékát, így továbbra is tartotta az előnyét.

Fucsovics Márton őrületbe kergette az olasz Fabio Fogninit Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Az olasz viszont megint akkor csinált egy lovegame-et, amikor senki nem várta tőle, így maradt az egál. A 9. játékban, de Fucsovics gyorsan az orrára csapta az ajtót, mert ő is nullára hozta a saját játékát. A 10. játékban Fucsovics brékelhetett volna a szettért, de nem tudta bevinni a győztes ütést, az olasz pedig visszajött vesztes helyzetből. A magyar teniszező ezt követően hozta a hatodik adógatójátékát (6:5) is a szettben, de Fognini is simán hozta a sajátját, így másodszor jöhetett a tie break.

Fucsovics hozta az adogatását, akárcsak Fognini, majd az olasz elvette Fucsovics játékát, és megnyerte a sajátját is (1-3). Ezt követően ismét brékelt egyet, majd egy gyengén visszatett labdát elemi erővel küldött vissza, így már behozhatatlan előnyre tett szert a rövidítésben, amit 7-3-ra meg is nyert.

A negyedik szettet Fucsovics azonnal egy brékeléssel kezdte,

majd a saját adogatását is hozta. A 3. játékban egy hosszú labdamenet végén elcsúszott, miközben a hálóhoz sprintelt, ez után Fognini magabiztosan hozta a gémet.

Fucsovics Márton magabiztosan hozta az adogatójátékait Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Ezt követően Fucsovics ismét parádésan hozta az adogatását, majd brékelni tudta Fogninit (4-1), aki megint elkezdett idegeskedni, aminek az lett az eredménye, hogy a nyíregyházi teniszező 6-2-re simán hozta a negyedik szettet.

3 óra 4 perc játék után kezdődött a döntő játszma,

amelyben Fognini azonnal hozta az adogatójátékát. Fucsovics egyszer rendesen megfuttat az olaszt, aki kitekert mozdulattal, vetődve hárította, a magyar teniszező azonban lecsapás helyett elegáns megoldást választott, de a hálóba küldte a labdát. A következő játékban az olasz brékelni tudott, ezzel hatalmas lépést tett a győzelem felé. A harmadik gémben Fognini lovegame-el nyert, ezzel már 3-0-ra vezetett a döntő szettben, Fucsovics pedig elvesztette a ritmust.

A negyedik játékot Fucsovics megnyerte, ez után pedig elvette Fognini adogatását, és visszajött a mérkőzésbe. A magyar játékos nem hagyta ki a "ziccert" megnyerte az adogatójátkát, ezzel pedig kiegyenlített. A hetedik játékban az olasz hozta az adogatását, majd brékelte Fucsovicsot, így a győzelemért adogathatott.

Fognini ásszal kezdte a gémet, majd egy Fucsovics rossza fogadása miatt már 30-0-ra vezetett. Ezt egy újabb ász követte, így az olasznak három meccslabdája volt, amit elsőre meg is ütött,

így 3.43 percnyi játék után megnyerte a mérkőzést.

„Nagyon jó, szoros meccset játszottunk, volt esélyem a győzelemre. Küzdöttem végig. Büszke vagyok a teljesítményemre, magamra.

Most egy kicsit szomorú vagyok, de egyébként pozitívan élem meg. Fognini a végén rutinosabb volt" – írta a Facebook-oldalán Fucsovics Márton, aki pályafutása során először jutott el a második fordulóig a wimbledoni teniszbajnokságon.

Wimbledoni tenisztorna, 2. forduló
Fucsovics Márton-Fabio Fognini (olasz) 7:6, 4:6, 6:7, 6:2, 3:6