Vágólapra másolva!
Ebolavírus-törzseket és négy másik halálos betegség vírusát importálja kutatási célokra Japán, hogy diagnosztikai eljárást dolgozzanak ki a jövő évi tokiói olimpiára és paralimpiára való felkészülés jegyében - jelentette be hétfőn a japán egészségügyi minisztérium.

A japán kormány ritka, de gyakran halálos vírusokat fog beszerezni külföldi laboratóriumokból egy-két hónapon belül a fertőző betegségek nemzeti intézetében folyó kutatásokhoz, a Tokió nyugati külvárosában lévő kutatóintézet az ország egyetlen olyan létesítménye, amely felkészült az ilyen halálos vírusok kezelésére - mondták a minisztérium illetékesei.

A japán kormány azt tervezi, hogy az ebola, a lassa-láz, a zika, a marburg és a krími-kongói vérzéses láz vírusát szerezi be. A Tokió nyugati részén fekvő Muszasimurajama település polgármestere már belegyezett abba, hogy tanulmányozzák ezeket a vírusokat a létesítményben.

Mindenre megpróbálnak felkészülni a japánok Forrás: Tokyo 2020/Facebook

A kutatóintézet az ország egyetlen olyan laboratóriuma, ahol a legmagasabb a biobiztonság szintje. Az illetékesek többször is találkoztak a település lakóival, és meghívták őket az intézetbe is, hogy megismertessék a tervezett víruskutatásokkal.

Az ebolavírus a testnedvekkel való közvetlen érintkezés útján terjed, a négy másik vírus fertőzött állatokkal érintkezve illetve kullancs által terjed.