Társoldalunk:

Három év után született magyar szakaszgyőzelem a Tour de Hongrie-n

2019.06.14. 14:20

Lovassy Krisztián nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny harmadik versenynapjának első félszakaszát, a tiszafüredi sprintbefutót, az összetett élén nem történt változás.

A pénteki első, hosszabb etap Kazincbarcikáról indult, a városban tett kör után ötfős boly tekert el a mezőnytől, benne Lovassy Krisztián (magyar válogatott) és Rózsa Balázs (Differdange-Geba). A két magyar versenyző a szerdai első szakaszon több mint 140 kilométert szökött, s ezúttal a 31 fokos melegben a Tiszafüredig tartó 115 kilométeren is bátran vállalkozott támadásra a szlovén Gasper Katrasnik, a lengyel Stanislaw Aniolkowski és a cseh Jakub Otruba társaságában.

Rózsa az első, Lovassy a második helyen tekert át a nap egyetlen kategorizált emelkedőjén, a harmadik kategóriás tardonai hegyi hajrán, s a minszki Európa Játékok pályaversenyére készülő Lovassy az egri gyorsasági részhajrán is második lett.

Lovassy Krisztián (balra) sprintelt a leggyorsabbanForrás: tourdehongrie.hu

A szökevénycsoport három perc feletti előnyt dolgozott ki, amely negyven kilométerrel a cél előtt, a maklári vasúti átkelőnél 2:41 perc volt. Itt a vonat érkezése miatt meg kellett állítani a versenyzőket, az újraindítás után nem sokkal Rózsa leszakadt az élcsoportról, őt be is fogta a mezőny. A négyfősre olvadt szökevénycsoport viszont megtartotta előnyét a Besenyőtelek és Poroszló közötti hosszú egyenes szakaszon, sőt növelni is tudta a különbséget.
A hajrában aztán Lovassy indított, s bár Aniolkowski is nagyot sprintelt, célfotóval a hazai bringás diadalmaskodott, ezzel 2016 - Szalontay Sándor prológon aratott sikere - után nyert újra magyar versenyző szakaszt a Tour de Hongrie-n.
A sárga trikót megtartotta a mezőnnyel érkező lett Krists Neilands.

Eredmény, 3/a félszakasz:
Kazincbarcika-Tiszafüred, 115 km:
1. Lovassy Krisztián (magyar válogatott) 2:33.21 óra
2. Stanislaw Aniolkowski (lengyel, CCC Development Team) azonos idővel
3. Gasper Katrasnik (szlovén, Adria Mobil) a. i.
4. Jakub Otruba (cseh, Elkov-Author) a. i.
...6. Karl Ádám (magyar válogatott) 4:04 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 12:30.39 óra
2. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 1:07 perc hátrány
3. Louis Bendixen (dán, Coop) 1:10 p h.
...9. Dina Márton (Kometa Cycling Team) 1:18 p h.
10. Fetter Erik (Pannon Cycling Team) 1:19 p h.


Pénteken (ma) délután 16 órától következik a második félszakasz, a Tiszafüredtől Hajdúszoboszlóig tartó 69 kilométeres etapot az M4 Sport élőben közvetíti.