Berki Krisztián is segít az I. Junior Torna világbajnokságon induló magyaroknak

148073392 Horizontal
Berki Krisztián még az olimpiai kvótaszerzésre koncentrál
Vágólapra másolva!
Örömmel segít fiatal trónkövetelőinek Berki Krisztián. A lólengés 2012-es londoni olimpiai bajnoka a sporttörténelmi, győri rendezésű I. Junior Torna Világbajnokság minden magyar indulóját személyesen ismeri, főleg az elvárások kezelésében ad nekik tanácsokat. A népszerű sportoló a vb-hez közeledve arról is beszélt, milyen fontosak a fiatalok számára a példaképek.

Arról, hogy a világversenyek tucatjait megjárt Berki Krisztiánnak mit jelent egy hazai rendezésű sportesemény, őszinte lelkesedéssel válaszolt olimpiai bajnok tornászunk. "Hatalmas feladat ez a szövetségnek, Győrnek és az egész országnak is, hogy egy történelmi sportesemény házigazdái lehetünk. Nagyon örülök, hogy én is részese lehetek, nyilván nem versenyzőként sajnos, hiszen ebből a korból már kinőttem. De örülök, hogy testközelből láthatom majd az eseményeket és szurkolhatok a versenyzőknek. Ismerem őket, a képességeiket is, és ez alapján kijelenthetem, hogy jó csapattal utazunk majd Győrbe."

Berki Krisztián főleg a nyomáskezelésben segít a fiatal tornászoknak Forrás: AFP/STF/Thomas Coex

Berki Krisztián Győr polgármestere, Borkai Zsolt, valamint a Magyar Torna Szövetség elnöke, Magyar Zoltán múltjára utalva azt is elárulta, még mindig megilletődik, amikor hozzájuk hasonlóan sikeres tornászokkal találkozik.

Olimpiai bajnokként bekerül az ember egy olyan körbe, ami más presztízst képvisel, de amikor velük találkozom, újra átgondolom, mennyi mindenen vagyok túl. A példák előttünk járnak, gyerekként nekem is fontos volt, hogy láthattam Borkai Zsoltot és Magyar Zoltánt versenyezni, általuk lehet felnézni más sportolókra is, és egyáltalán megtanulni komolyan venni a sportot."

Példaképként ő maga is annyit segít a junior tornászoknak, amennyit csak tud. "Személy szerint ismerem a versenyzőket, azon dologzom nap mint nap a tornacsarnokban az edzéseken, hogy ha bármelyiüknek kérdése van vagy elakad, akkor tudjak segíteni neki.

Persze tudom, hogy megvannak a saját edzők, csinálják a saját felkészülésüket, azt viszont ettől függetlenül el tudom mondani nekik, hogy a külső elvárásokat próbálják meg kizárni, és csak a saját dolgukkal foglalkoznak."

A hazai közönség erejéről is érzelemktől fűtve beszélt Berki Krisztián. "Amikor 2005-ben Debrecenben Európa-bajnok lettem, az maradandóbb és nagyobb élmény volt, mint megnyerni a londoni olimpiát. A közönség ugyanis olyan sokat segít, és olyan felejthetetlenné teszi az eseményt, hogy azt nem lehet elmondani."

Az I. Junior Torna Világbajnokságot június 27-e és 30-a között rendezik Győrben.